Kansainvälinen Toivoa naisille -työ on kuin tilkkutäkki, eri kulttuurien värittämä kokonaisuus. Suomessa työlle on omaleimaista rukousryhmien suuri määrä. 25 -vuotiasta Suomen Toivoa naisille -työtä juhlitaan Turussa 7. ja Ylöjärvellä 8. kesäkuuta.
TWR:n Toivoa naisille -työ rantautui Suomeen vuonna 2000 osana Medialähetys Sanansaattajien eli Sansan työtä. Visiona on tuoda toivoa ja paranemista Jeesuksessa naisille ympäri maailmaa ja yli sukupolvien. Missiona on kouluttaa, rohkaista ja varustaa naisia median ja pienryhmien kautta oppimaan, rukoilemaan, kuuntelemaan, kasvamaan ja antamaan.
– Meidän täytyy oppia tuntemaan haasteet, joita naiset kohtaavat ympäri maailmaa, mutta ymmärtää myös muutoksen mahdollisuus. On tärkeää, että naiset havahtuvat itse huomaamaan oman tilanteensa ja mahdollisuudet sen muuttamiseen, sanoo Sansan Toivoa naisille -työn yhteyspäällikkö Satu Hauta-aho.
Rukous ja ohjelmat muodostavat Toivoa naisille -työn ytimen.
– Ohjelmat tarjoavat toivoa ja parantumista sekä raamatullisia opetuksia naisille, jotka kohtaavat elämässään haasteita. Yritämme hyödyntää median voimaa evankeliumin jakamiseen ja Raamatun opettamiseen. Tavoitteena on naisten hengellinen kasvu ja kutsumuksen vahvistaminen.
Missiossa mainittu antaminen liittyy sekä ajan, lahjojen että varojen antamiseen. Kaikkea tätä tarvitaan, jotta työtä voidaan tehdä.
Tavoitteena työn laajeneminen
Marli Spiekerin unelmasta vuonna 1997 Hanna-projekti-nimellä alkanut työ on kasvanut maailmanlaajuisesti vaikuttavaksi palvelutyöksi. Tällä hetkellä hengellistä rohkaisua ja käytännönläheisiä aiheita käsitteleviä Toivoa naisille -ohjelmia tuotetaan paikallisesti 70 kielellä, ja ne tavoittavat miljoonia naisia radion, television, netin ja mobiilisovellusten kautta.
Lisäksi Toivoa naisille -työ tuottaa musliminaisille Rakastettu ja arvokas -ohjelmia sekä seksiperäisen ihmiskaupan uhreille suunnattua Kätketyt aarteet -kuunnelmasarjaa. Sansa tukee Toivoa naisille -ohjelmien tuottamista ja lähettämistä neljällätoista kielellä sekä Kätketyt aarteet -sarjaa.
Toivoa naisille -työn kansainvälinen johtaja Susie Pek kertoo, että tavoitteena on tuottaa ohjelmia jälleen uusilla kielillä.
– Haluamme tavoittaa naiset siellä, missä heitä ei ole vielä tavoitettu. Tutkimme maita ja kieliä, joissa ei ole vielä Toivoa naisille -työtä.
Työ on laajentunut Pekin mukaan jo esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa uusiin maihin, Botswanaan, Valko-Venäjälle ja Israeliin, ja Etelä-Aasiassa on kaksi etnistä ryhmää, joita pyritään saavuttamaan tulevaisuudessa.
Tammikuussa Toivoa naisille -ohjelmia alettiin lähettää mongolin kielellä. Viime vuonna aloitettiin Rakastettu ja arvokas -ohjelmien lähettäminen Afrikan ranskaksi ja käännettiin ensimmäinen Kätketyt aarteet -kuunnelmasarja kroatiaksi. Kätketyt aarteet -sarjan toista kautta ollaan parhaillaan tekemässä englannin kielellä.
– Uusi sarja keskittyy vapautuneisiin naisiin, jotka ovat oppineet tuntemaan Herran. He tuovat tarinoillaan toivoa uhreille ja johdattavat heitä Kristuksen luokse. Musiikilla on iso osa tässä sarjassa, Pek kertoo.
Toivoa naisille -työ pyrkii huomioimaan myös nuoret aiempaa paremmin. Sosiaalisen median puolta on vahvistettu, ja Euroopan, Lähi-idän, Keski-Aasian ja Pohjois-Afrikan Toivoa naisille -koordinaattori Miia da Silva kehittää parhaillaan ohjelmaa yliopisto-opintoja suunnitteleville nuorille.
– Olemme kiitollisia kaikesta, mitä Jumala tekee Toivoa naisille -palvelutyön kautta ja miten hän käyttää eri tiimejä, Susie Pek sanoo.
Maailmanlaajuinen rukousliike
Ohjelmatuotannon lisäksi esirukous on laajentunut eri puolille maailmaa. Rukouskalenterin aiheiden puolesta rukoilee joka päivä noin 125 000 naista 125 maassa yli sadalla kielellä. Toivoa naisille -työ on Pekin mukaan kuin tilkkutäkki, jossa on erilaisia, kauniita neliöitä. Erilaiset kulttuurit näkyvät myös rukousryhmien toiminnassa.
– Kaikissa maissa ei ole rukousryhmiä, jotka kokoontuvat rukoilemaan vain rukouskalenterin aiheiden puolesta, vaan he rukoilevat samalla muidenkin asioiden puolesta. Joissakin maissa kokoontuu online-rukousryhmiä. Sitten on olemassa kuuntelijaryhmiä, jotka rukoilevat rukouskalenterin aiheiden puolesta, Pek listaa.
Suomessa rukousryhmät ovat hyvin organisoituja, mutta esimerkiksi Afrikassa rukous on hyvin orgaanista.
– Eräässä Afrikan maassa ei ole Toivoa naisille -koordinaattoria, mutta he kääntävät portugalinkielisen rukouskalenterin rukousaiheet suullisesti eri kielille. Se on ihmeellistä. Meillä on yli 800 rukoilijaa, joista emme tienneet mitään, Susie Pek kertoo.
Suomessa vapaaehtoisvoimin toimivien rukousryhmien määrä on kasvanut voimakkaasti 25 vuoden aikana. Parhaimmillaan ryhmiä oli yli sata. Tällä hetkellä rukoilemaan kokoontuu 93 ryhmää. Rukouskalentereilla on Suomessa 1900 tilaajaa.
Satu Hauta-ahon mukaan vapaaehtoisilla on ollut suuri merkitys kasvussa, vaikka Jumala antaakin kasvun. Hauta-aho toivoo rukousryhmien ja rukouskalenterin puolesta rukoilevien määrän kasvua sekä lisää taloudellista tukea ohjelmille.
– Haluamme lisätä tietoisuutta naisten asemasta sekä tukea ja vahvistaa jo olemassa olevia rukousryhmiä. Ja tietysti toivomme, että mahdollisimman moni saisi kuulla elävästä Jumalasta ja Jeesuksesta Kristuksesta ja että saisimme näin tuoda toivoa toivottomille.
Työtä ihmisoikeuksien puolesta
Suomessa Hanna-työ alkoi syksyllä 2000. Ensimmäisenä koordinaattorina toimi Marjaana Kotilainen. Hänen aikanaan perustettiin Hanna-piirejä eri puolille Suomea aina Turusta Utajärvelle. Jokaisesta piiristä muodostui omanlaisensa, ja mukaan toimintaan saatiin myös miehiä.
Satu Hauta-aho aloitti Hanna-työssä vuonna 2013, ensin vapaaehtoisena ja vuodesta 2016 työntekijänä. Hän siirtyi vuoden 2021 lopussa muihin tehtäviin, kunnes palasi lokakuussa 2024 takaisin yhteyspäälliköksi. Työ on opettanut ja antanut paljon.
– Kun ensimmäisen kerran kuulin Hanna-työstä eli Toivoa naisille -työstä, niin se räjäytti tajunnan, kun ymmärsin, miten paljon naiset kärsivät maailmalla. En voi ymmärtää, mitä he kokevat, mutta haluan antaa oman pienen palaseni tämän työn hyväksi.
– Tätä työtä on turha tehdä, jos ei usko Raamatun lupauksiin ja rukouksen voimaan. Aiheet ja asiat ovat niin raskaita, että tuntuu, ettei niille mahda mitään, mutta Jumalalle on kaikki mahdollista. Voimme yksilöinä ja yhteiskuntina kuitenkin vaikuttaa asioihin. Se kysyy meiltä vain uskollisuutta rukoilla ja viedä evankeliumia eteenpäin, Hauta-aho sanoo.
Muutokset yksilöiden ja yhteisöjen elämässä sekä jopa yhteiskuntatasolla antavat voimia jatkaa työtä.
– Kun kuulee ja lukee palautteista, miten yksilön ja sen myötä perheen ja ympäristönkin elämä muuttuu, niin onhan se ihan tajutonta. Joskus jossakin maassa on tapahtunut jokin lakimuutos ja olen tajunnut, että asian puolesta rukoiltiin rukouskalenterissa.
”Suomi on rukousryhmien esimerkkimaa”
25-vuotiasta Toivoa naisille -työtä juhlitaan pitkin vuotta eri puolilla Suomea. Susie Pek on mukana pääjuhlissa Turussa 7. kesäkuuta ja Ylöjärvellä 8. kesäkuuta. Hän iloitsee siitä, että saa olla mukana juhlimassa Suomen Toivoa naisille -työtä.
– Suomi on esimerkkimaa, kun puhutaan rukousryhmistä. Se on kooltaan pieni maa, mutta rukouksen osalta valtava maa, Pek kuvaa.
– Rukousryhmien naisten rukousten, anteliaisuuden ja kovan työn ansiosta voimme toteuttaa monet aloitteet. Nämä naiset ovat sitoutuneita Herraan ja rukoukseen ja he rakastavat naisia. Se täyttää sydämeni ilolla.
Elina Uusikylä
Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 2/2025.