Suomen Lähetysseura lomauttaa 51 työntekijää koronan takia

 
Rolf Steffansson neuvottelee. Etualalla Helena Laavi. Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Rolf Steffansson neuvottelee. Etualalla Helena Laavi. Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Koronapandemia on vaikuttanut merkittävästi Suomen Lähetysseuran mahdollisuuksiin tehdä työtään eri puolilla maailmaa. Lähetysjärjestö lomauttaa kaikkiaan 51 työntekijää kolmeksi kuukaudeksi koko- tai osa-aikaisesti.

Lähetysseura toimii kaikkiaan 30 maassa, ja työn painopiste on Afrikassa ja Aasiassa.

Koronapandemiasta johtuvien yt-neuvottelujen tuloksena järjestö lomauttaa yhteensä 51 henkilöä, joiden työ on epidemiatilanteen takia vähentynyt tai estynyt. Kokoaikaisesti lomautetaan viisi henkilöä ja osa-aikaisesti 46 henkilöä. Lomautukset ovat voimassa 90 päivää, mutta yhteisellä sopimuksella työhön voidaan palata jo aiemmin, jos tilanne muuttuu.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Lomautusten määrä on pyritty pitämään mahdollisimman pienenä ja lomautukset osa-aikaisina, silloin kun se on mahdollista. Tosiasia kuitenkin on, että monelta osin suunniteltu työ, hankkeiden edistäminen, matkat, koulutukset, vierailut ja tilaisuuksien järjestäminen ovat estyneet, joten lomautuksia on ollut välttämätöntä tehdä. Samalla varmistamme sen, että olemme valmiita toimimaan heti, kun siihen on enemmän mahdollisuuksia, sanoo Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson.

Lähetysseuralla oli lähes 70 työntekijää ulkomailla, mutta epidemian takia suurin osa työntekijöistä on palannut Suomeen. Ulkomaantyöntekijöitä on maailmalla edelleen 33. Tilanteesta huolimatta Lähetysseuran työntekijät ja yhteistyökumppanit jatkavat työtään mahdollisuuksien mukaan työalueilla ja Suomessa: yhteydenpito ja tuki kumppaneille jatkuu ja yhteistyötä seurakuntien kanssa jatketaan pienemmillä resursseilla.

Lähetysseura tukee työtä, jolla voidaan hillitä koronapandemiaa, muun muassa hygienia- ja terveyskasvatushankkeita Tansaniassa, Etiopiassa, Nepalissa ja Laosissa. Lähetysseura on myös myöntänyt katastrofiapua oikean tiedon välittämiseksi koronaviruksesta radion avulla Tansaniassa.

Parhaillaan Lähetysseurassa valmistellaan kumppaneiden suunnitelmien perusteella päätöksiä katastrofiavusta, koronavirusepidemian torjunnasta ja sen vaikutusten lieventämisestä kaikkein köyhimpien ja haavoittuvimpien keskuudessa kehittyvissä maissa.

– Kuten kaikille, pandemia on vaikea tilanne Lähetysseuralle ja meidän kansainvälisille kumppaneillemme. Rajoitteet, joiden tavoite on ihmishenkien suojeleminen, vaikuttavat toimintamahdollisuuksiin, mutta toisaalta tilanne tuo esille kumppaneiden osaamisen. Nopealla aikataululla on käynnistetty ennaltaehkäiseviä ja ihmisten tarpeisiin vastaavia toimenpiteitä. Työtä priorisoidaan uudestaan, mutta se jatkuu. Tästä kerromme viestinnän kautta, ja tähän kutsumme ystäviämme mukaan, Steffansson sanoo.

 

Aiheet