Suomalaispappi mittaa Kanarialla kuumeen jokaiselta messuun tulijalta

 

Helena Kuja-Kanto palaa Gran Canarialta Suomeen pääsiäisenä.

Turistipappien paikat ensi talveksi ovat paraikaa haussa Costa Blancalle, Teneriffalle, Floridaan ja Gran Canarialle, jossa Helena Kuja-Kanto on kokenut hyvin poikkeuksellisen työjakson.

Gran Canarialla suomalaisen turistipapin toimikausi lähenee loppuaan. Se kestää lokakuusta pääsiäiseen, puolisen vuotta.

Helena Kuja-Kanto kertoo, että valvomisesta ja vahtimisesta on tullut arkipäivää sekä seurakunnassa että espanjalaisessa yhteiskunnassa, koronapandemian vuoksi.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Tarkkailemme toistemme maskinkäyttöä, käsihygieniaa sekä turvaväliä. Kaupassa ovivahti laskee, ettei sisälle pääsee liikaa asiakkaita kerralla. Kuusi ihmistä saa istua samassa pöydässä ravintolassa.

Mahdollista kuumetta mitataan ihmisiltä aktiivisesti:

Minäkin mittaan lämmön kirkkoon tulijoilta, kirjaan talteen nimen ja puhelinnumeron mahdollista tartuntojen jäljittämistä varten. Nunnat valvovat, että penkit desinfioidaan messun jälkeen.

Korona yllätti Gran Canariallakin; viruksesta on tullut kestopuheenaihe kirkollisessakin elämässä.

Suomalaisen seurakunnan messuun osallistuu nyt parisenkymmentä henkeä entisen sadan sijaan, eikä Suomen hiihtoloma-ajan sesongista ole tietoakaan.

Entistä tärkeämmiksi ovat tulleet tapaamiset ja keskustelut terasseilla, kaduilla ja vaellusreissuilla. Onneksi täällä on helppoa viettää ulkona aikaa yhdessä seurakuntalaisten kanssa.

Tuuli puhaltaa virukset pois ja seurakuntaelämä etsii uudet uomansa!

Viime vuoden maaliskuussa elämä saarella pysähtyi ulkonaliikkumiskiellon myötä viikkokausiksi. Kotoa sai käydä 200 metrin päässä lenkillä, apteekissa ja lähimmässä kaupassa.

Tuntui kuin maailma olisi ollut sotatilassa, kun poliisi ja sotilaat valvoivat liikkumista. Jos olit liian kaukana kotoa, sakkoja tuli. Seurakunnan työntekijät kotiutettiin kesken kauden.

Kuja-Kanto kertoo, että tälläkin hetkellä poliisi valvoo sakkojen uhalla, että kaikki käyttävät maskia, rannallakin kävellessä.

Ihmiset sopeutuvat tilanteeseen, koska tiheästi asutulla alueella ei ole vaihtoehtoja.

Kerran pappi oli bussissa, kun kuljettaja kieltäytyi jatkamasta matkaa huomattuaan, että yhdeltä matkustajalta puuttui maski.

Linja-auto-asemilla on automaattinen lämmönmittaus ja määritellyt kulkusuunnat.

Nyt ulkonaliikkumiskielto on voimassa kello 23:sta aamukuuteen.

Murheelliselta on tuntunut katsella turistikohteiden autioita katuja. Kuluvalla talvikaudella saari on ollut tyhjä. Monet täällä ”talvehtineet” ovat jääneet Suomeen, mutta osallistuvat kyllä etäyhteyksin seurakunnan elämään.

Pappi toteaa, että kaikki menee ohi, kun jaksaa odottaa.

Itse asiassa elämä on tuntunut ihan turvalliselta, koska rajoitukset ovat selkeät ja johdonmukaiset.

Kuja-Kanto on vuosien saatossa saanut viettää viisi talvea Gran Canarialla suomalaisen yhteisön keskellä, iloissa ja suruissa. Saaren ihmiset ovat tulleet rakkaiksi, ja työ on ollut mielekästä.

Silti tuntuu ihanalta palata pääsiäisenä omaan kotiin, ystävien ja Sotkamon seurakunnan ihmisten pariin.