STT: Suojelusenkeli tulossa virsikirjaan

 

Maan korvessa –laulun sanat ja nuotit löytyvät esim. Kotien rukouskirjasta

Suojelusenkeli-laulu eli Maan korvessa kulkevi lapsosen tie päässee virsikirjaan, kun kolmatta säkeistöä on ensin muokattu ja neljäs tiputettu pois.

Kirkon asiantuntijat ovat pudottaneet esimerkiksi Satumaan ja Syksyn Sävelen uusien virsien listalta. Ihmiset olivat esittäneet työryhmälle laajan valikoiman kappaleita ehdokkaiksi lisävihkoon, jolla virsikirjaa uudistetaan.

Seuraavaksi työryhmän ehdotusta käsittelee piispainkokous tiistaina. Kirkolliskokous tekee päätöksensä toukokuussa tai marraskuussa.

TV7 neliöb.16.-30.9.MJa

Maan korvessa kulkevi lapsosen tie -laulu löytyy työryhmän ehdotuksesta. Immi Hellenin laulua on kuitenkin muokattu. Ehdotuksessa kaksi ensimmäistä säkeistöä on ennallaan, kolmatta on muokattu ja neljäs on tiputettu pois. Työryhmän sihteeri, pastori Samuli Koivuranta sanoo, että neljäs säkeistö on jo aiemmin usein jätetty pois esimerkiksi laulukirjoista hieman hurjan sävyn takia.

– Kolmas säkeistö on tehty uusiksi, jotta se tuo raamatullista näkökulmaa, Koivuranta sanoo.

Kansainvälisyys näkyy

Unto Monosen tango Satumaa ei läpäissyt työryhmän seulaa. Koivurannan mukaan uusia virsiä pohdittaessa pitää miettiä, miten ne veisivät eteenpäin kirkon ja Raamatun sanomaa.

– Yksi pointti on, että laulua ei tee virreksi koskettavuus tai suosio, Koivuranta sanoo.

Työryhmälle esitettiin myös Juice Leskisen Syksyn Säveltä. Koivurannan mukaan Syksyn Sävel jäi pois hieman samoista syistä kuin Satumaa, vaikka onkin Koivurannan mukaan hieno ja koskettava laulu. Koivuranta pohtii myös, muuttaisiko Syksyn sävelen ottaminen virsikirjaan sen tulkitsemista jopa tavalla, jota Juice itsekään ei olisi halunnut.

Nykyinen virsikirja on noin 30 vuotta vanha. Silloin virsiksi lisättiin esimerkiksi Maa on niin kaunis ja Hoosianna.

Koivurannan mukaan virsikirjan lisävihko on varsin monikulttuurinen. Kun Suomi on kansainvälistynyt, virren uudet muodot on huomioitu muutoksessa. Hän mainitsee moniäänisyyden ja kertosäkeisyyden lisäksi vuoro- ja kaanonlaulut lisävihkon teemoina.

Koivuranta pitää todennäköisenä, että lopulliset päätökset tehdään vasta marraskuun kirkolliskokouksessa. Piispainkokouksen arvioilla kirkon opista on kuitenkin suuri painoarvo, kun sopivia virsiä valitaan.

Tämän STT:n uutisen julkaisivat viikonvaihteessa mm. Aamulehti ja Keskisuomalainen.