Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Sound of freedom -elokuva nostaa esiin julmaa lasten hyväksikäyttöä – elokuvassa ei viitteitä salaliittoteorioihin

 

Suomessakin elokuvateattereissa esitettävä Sound of freedom -elokuva on saanut voimakasta kritiikkiä osakseen. Elokuva nostaa esiin lapsiin kohdistuvan seksiperäisen ihmiskaupan globaalin ongelman.

Dokumentaristi ja elokuvien tekijä Matti Reinikka arvio tositapahtumiin perustuvaa Sound of freedomia sanomaltaan ahdistavaksi, mutta hyvin tehdyksi elokuvaksi. Hänen mielestään siinä on onnistuttu yhdistämään laadukas tekninen ja taiteellinen toteutus osaksi vahvaa sanomaa.

– Elokuvassa on selkeä, jännittävä tarina ja hyvin samaistuttava päähenkilö, ja sanoman ydin on koko ajan läsnä.

Perheniemi neliöb. 13.-19.5.

Sound of freedomia on kritisoitu mediassa voimakkaasti. Reinikka arvelee kritiikin johtuvan ainakin osaltaan päähenkilön vakaumuksesta.

– Kristityistä hahmoista tehdään elokuvissa yleensä jollain tavalla epäilyttäviä, perverssejä, kieroutuneita tai vaarallisia. Tässä elokuvassa on jalo, hyvällä asialla oleva kristitty päähenkilö, joka näytetään neutraalissa valossa. Voi olla, että se koetaan viihdeteollisuusympäristössä jonkinlaiseksi uhkaksi.

Dokumentaristi Matti Reinikan arvion mukaan Sound of freedom -elokuvassa on onnistuttu yhdistämään laadukas tekninen ja taiteellinen toteutus osaksi vahvaa sanomaa. Reinikka ei nähnyt elokuvassa viitteitä salaliittoteorioihin tai politiikkaan.

Sound of freedomin on väitetty myös lietsovan esimerkiksi äärioikeiston salaliittoteorioita.

– Elokuvassa ei tehdä mistään poliittisista tai ideologisista ryhmistä roistoja, vaan käsitellään puhdasta pahuutta: lasten hyväksikäyttöä, lapsikauppaa, Reinikka oikaisee.

Lapsikauppa on miljardibisnes

Lapsikauppa on noin 150 miljardin dollarin bisnes eli mistään pienen mittakaavan ongelmasta ei ole kysymys. Seksuaaliterapeutti, ihmiskaupan asiantuntija Pia Rendicin mukaan ihmiskaupan uhreja arvioidaan olevan maailmassa noin 30–40 miljoonaa. Heistä neljännes on lapsia. Se tarkoittaa miljoonia fyysisesti ja psyykkisesti rikottuja lapsia. Koronavuodet pahensivat ongelmaa entisestään.

Ihmiskaupan asiantuntija Pia Rendic mielestä on varsin hämmentävää, että Suomessa lapsikauppaan ja lapsiin kohdistuvan seksuaalisen hyväksikäytön vahvasti esiin nostava elokuva on julkisuudessa pyritty lähinnä lynttäämään.

– New York Times kirjoitti jo vuonna 2019, että netistä löytyy noin 45 miljoonaa lasten hyväksikäyttöön liittyvää kuvaa. Mutta tämä on vain jäävuoren huippu. Läheskään kaikkea netissä olevaa kuvamateriaalia ei voida löytää tai valvoa.

Rendic kertoo, että EU:ssa ollaan ajamassa ensi vuonna läpi lakia, jonka myötä nettialustoista on tehtävä ikäsertifikaatioiden avulla turvallisempia lapsille. Tästä ei ole kuitenkaan apua livenä tapahtuvaan online-hyväksikäyttöön, joka on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisten vuosien aikana.

Mikään ei muutu ilman toimintaa

Lapsiin kohdistuvaa hyväksikäyttöä kuten lapsikauppaa vastustetaan yleisesti. Moni kokee kuitenkin aiheen hyvin ahdistavana ja sulkee mieluummin silmänsä. Asiaan olisi kuitenkin puututtava, jotta tapahtuisi muutosta. Myös ennaltaehkäisy on tärkeää yhteiskunnallisella ja yksilötasolla. Sekä Pia Rendic että Matti Reinikka nostavat esiin vanhempien ja kasvatuksen merkityksen.

– Lapsen ja vanhempien välinen kiintymyssuhde on äärimmäisen tärkeä. On helppoa ulkoistaa läsnäolo digitaaliselle maailmalle ja kaveriporukalle. Vanhempien ja lasten välinen yhteys on nykyaikana pitkälti kadotettu, Reinikka sanoo.

– Elokuvan tekijänä ja dokumentaristina voin miettiä, mikä olisi oikea tapa kertoa ilmiöstä ja lisätä tietoisuutta siitä. Tarina on voimallinen tapa muuttaa maailmaa.

Sound of freedom -elokuva keskusteluaiheena medialähetysjärjestö IRR-TV:n tuottamassa Ajassa-ohjelmassa. Vieraana ihmiskaupan asiantuntija Pia Rendic ja dokumentaristi Matti Reinikka. Ohjelma esitetään TV:ssä, antennikanavalla 16, tiistaina 13.11 klo 19.45 ja uusintana torstaina 16.11. klo 19.45. Ohjelma on katsottavissa myös tästä linkistä

 

Elina Uusikylä