Sleyn ja Kansanlähetyksen Iltamessu kokosi kirkkosalin täydeltä nuoria

 

Ensimmäisen Iltamessun suosio yllätti järjestäjätkin. Kuva Jouko Siirilä

Helsingin Kalliossa käynnistyi tiistai-iltana kahden lähetysjärjestön yhteinen Iltamessu Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen omistamassa Pyhän Sydämen kappelissa Helsingin evankelisella opistolla. Iltamessun on tarkoitus toteutua joka toinen tiistai Kansanlähetyksen ja Evankeliumiyhdistyksen yhteistyönä. Ensimmäinen Iltamessu kokosi runsaat 170 nuorta.
Järjestäjien mukaan arki-iltana toteutettava messu ei kilpaile järjestöjen sunnuntaimessujen kanssa.

Messun taustalla kerrottiin olleen lähinnä Kansanlähetyksen ja Sleyn tilaisuuksissa käyvien nuorten aikuisten keskuudessa virinnyt toive saada vakaasti Jumalaan sanaan ja siitä opettamiseen sitoutunutta messutoimintaa myös keskelle viikkoa. Yhteyttä otettiin omien järjestöjen johtoportaisiin, ja loka-marraskuussa konsepti alkoi olla valmis.

Yhteinen Iltamessu on suunniteltu toteutuvan joka toinen tiistai-ilta niin että saarnan pitäjä tulee vuoroin Evankeliumiyhdistyksestä ja Kansanlähetyksestä. Iltaa voidaan jatkaa vapaamuotoisesti kello 18.30 alkavan messun jälkeen kappelin alakerrassa evankelisen opiston ravintolatiloissa.

Nuoret korostivat, että tämä messu ei ole keneltäkään pois. Sitä ei ole tarjottu heille järjestöjen johdosta käsin, vaan he näkevät pääkaupunkiseudulla tarvetta klassisen kristinuskon sävyttämälle Iltamessulle ”kaikille on tilaa” -periaatteella.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Messu yllätti suosiollaan

Saarnavuorossa oli ensimmäisellä kerralla pastori, TT Ville Auvinen Sleystä. Hän oli tuoreeltaan yllättynyt ja ilahtunut messun suosiosta lähinnä sosiaalisessa mediassa toteutuneen tiedottamisen perusteella: kappelin kirkkosalin penkit täyttyivät käytännössä. Messuvieraita oli runsaat sataseitsemänkymmentä.

Ville Auvinen lähti nuorten ajatusmaailmaa lähellä liikkuneessa saarnassaan siitä, että Jumala itse rohkaisee meitä tulemaan hänen eteensä mahdollisimman usein tunnustamaan syntimme.

– Ristiinnaulitun eteen tulleina ja anteeksi saaneina me olemme Jumalan edessä puhtaita ja pyhiä, Auvinen muistutti.

Myös ehtoollisen jakajat ja avustajat tulivat järjestävistä herätysliike- ja lähetysjärjestöistä. Kansanlähetyksestä alttarin takana olivat olivat pastorit Mika Ebeling ja Matti Viitanen Sleyn nuorisotyöntekijä Samuli Luomarannan toimiessa Auvisen ohella neljäntenä ehtoollisenjakajana.

Matti Viitasen mukaan ennen muuta saarnan tilasta huolestuneet nuoret ovat Iltamessuidean takana.

 He haluavat kuulla lakia ja evankeliumia Kristuksessa. Miksi emme tukisi heitä? Me olisimme petollisia leipäpappeja, jos emme vastaisi siihen tarpeeseen, joka meille ja järjestöille on esitetty, Viitanen kiteyttää omat ja vieressä messuun valmistautuneen Mika Ebelingin ajatukset.

Ebelingillä on saarnavuoro kahden viikon päästä 29. tammikuuta. Molemmat odottavat messuihin tulevan jatkossa myös keski-ikäisiä ja vanhempia aikuisia, koska osallistuminen on kaikille ja kaikenikäisille vapaata.

Afrikkalaista menoa

Saarnan jälkeinen kolehti koottiin afrikkalaisittain: vieraat veivät lahjansa itse alttarin eteen. Lähettinä Sambiassa ollut Auvinen tarkensi kolehdin jaettavan kulujen jälkeen molempien taustajärjestöjen kesken. Messu päättyi niin ikään lähetyskentiltä opitusti pitkän kaavan mukaan: kaikki kättelivät tai halasivat kaikkia pastoreista alkaen. Sen jälkeen olikin hyvä siirtyä alakertaan jatkamaan yhteistä iltaa.

Messussa avusti nuorten aikuisten yhtye, joka esitti osin tuttuja ja osin tätä messua varten sävellettyjä ja sovitettuja kappaleita. Liturgian musiikki oli Mari-Kaisa Auvisen säveltämä. Yhtyeessä soittivat ja lauloivat Johan Gummerus, Maria Vilkus, Tuomas Auvinen ja Timo-Pekka Huhtinen Mari-Kaisa Auvisen ja Eveliina Rantasen toimiessa solisteina.

Iltamessujen pääasiallinen tiedotuskanava tulee jatkossa olemaan facebook osoitteessa www.facebook.com/iltamessu.

Kirjoittaja: Jouko Siirilä