Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Seurakunta otti kantaa Talvivaaraan

 

Miten käy matkailun saastuneella alueella? Kuvassa Hiukan maankuulua rantaa. Kuva: Sotkamon kunta

Kajaanin seurakunta on ottanut kantaa Talvivaaran nikkelikaivokseen.

Kajaanin seurakunta edellyttää kannanotossaan, että kaivoksen jätevesien ja savukaasujen puhdistusprosesseja parannetaan.

Seurakunta omistaa pinta-alaltaan 45 hehtaarin suuruisen tilan Kivijärven rannalla. Tila ja sen rakennukset ovat olleet erityisnuorisotyön käytössä. Tänä kesänä nuorisotyö on joutunut siirtämään leirinsä pois alueelta, jota se on vuosien varrella uudistanut ja kehittänyt.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Ongelmana on järviveden laatu, jonka on todettu aiheuttavan iho-oireita. Kaivoksen vesipäästöjen natrium-, sulfaatti ja mangaanipitoisuuksien kohoamisen vuoksi vettä ei voi käyttää edes löylyvetenä. Mittaustuloksista voidaan päätellä, että Talvivaaralla on asiassa oma vastuunsa, sanoo talousjohtaja Toivo Sistonen Kajaanin seurakunnasta.

Kaivosyhtiön ilmoittamat päästömäärät ovat ylittäneet moninkertaisesti ne luvut, joilla ympäristölupa kaivosyhtiölle aikanaan myönnettiin.

Järvien saastumisen lisäksi yksi Talvivaaran työntekijää kuoli rikkivetypilveen. On myös lintukuolemia sekä rikkipölähdyksiä, jotka ovat levittäneet mätää kananmunaa muistuttavaa hajua jopa kymmenien kilometrien päähän.

Tällä hetkellä käynnissä oleva kaivostoiminnan laajennushanke uhkaa toteutuessaan muuttaa pysyvästi kymmenien kilometrien mittaiset vesireitit Vuoksen ja Oulujärven vesistöreittien alueella.

Alueen yhtenä maanomistajana Kajaanin seurakunta on antanut lausuntoja asiasta.

Lue koko juttu Sanan numerosta 32