Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Seurakunta Amerikan ulkopuolisille

 

Epätavallisen pastorin näköisen Bolz Weberin tatuoinnissa kuvataan kirkkovuoden tapahtumia, sekä muunmuassa Magdalan Mariaa.

Amerikkalainen pastori Nadia Bolz Weber toivottaa seurakuntaansa tervetulleeksi kaikki ulkopuoliset, eikä pidä suutaan kiinni synnistä tai armosta.

Nadia Bolz Weber ei ole stereotyyppinen pastori. Hän on suorapuheinen, yltä päältä tatuoitu ja kertoo, että hänen on usein vaikea olla ihmisille mukava. Silti hänen pienessä seurakunnassaan Denverissä käy yli 80 ihmistä messussa viikoittain.

 

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Pitkä tie pastoriksi

Bolz Weber kasvoi tiukan konservatiivisessa luterilaisessa ympäristössä. “Olin lapsi, joka ei tuntenut kuuluvan omaan elämäänsä”, hän kertoo, “Olin niin vihainen koko ajan, ja se viha taisi suojella minua, kunnes sotkin siihen huumeita ja alkoholia. Sitten se melkein tappoi minut.”

”Silloin tajusin, että ehkä minun on tarkoitus olla pastori ulkopuolisille.”

Bolz Weber oli jo eronnut kirkosta ja työskenteli stand up -koomikkona, kun hänen hyvä ystävänsä kuoli. Sisimmässään hän uskoi edelleen Jumalaan. “Hautajaisissa katsoin ympärilleni ja tajusin, että nämä ulkopuoliset olivat minun yhteisöni, eikä heillä ollut pastoria. Silloin tajusin, että ehkä minun on tarkoitus olla pastori ulkopuolisille”, Bolz Weber kertoo.

 

Seurakunta ulkopuolisille

Aluksi hän osallistui luterilaiseen konferenssiin, liittyi uudelleen kirkkoon ja lopulta perusti Kaikkien syntisten ja pyhien seurakunnan (The House for All Sinners and Saints in Denver) – turvapaikan ulkopuolisille. Bolz Weber painottaa, että erilaisuus on rikkaus myös kirkossa.

Noin kolmasosa seurakuntalaisista kuuluu johonkin seksuaaliseen vähemmistöön, ja monet muut johonkin toiseen vähemmistöön, kun taas toiset vaikuttavat aivan tavallisilta seurakuntalaisilta.

Bolz Weber kertoo ihmetelleensä, miksi nämä tavallisen oloiset ihmiset ovat tulleet juuri hänen seurakuntaansa, jonka jäseniä yhdistää uskon lisäksi ulkopuolisuuden tunne. Silloin hänen eräs ystävänsä muistutti, että joskus ulkopuoliset näyttävät aivan tavallisilta.

 

“En ikinä vaikene synnistä tai sen seurauksista, tai armosta, joka parantaa kaiken.”

Liberaali ja konservatiivi

Vaikka Bolz Weber on melko vapaamielinen mitä tulee esimerkiksi seksuaaliseen suuntaukseen, hän kuvailee itseään “teologisesti konservatiiviseksi”. “En ikinä vaikene synnistä tai sen seurauksista, tai armosta, joka parantaa kaiken”, hän selostaa.

“Usein kuulen sanottavan, että kaikki hyvä löytyy sisältäsi. En voi käsittää sitä! Ajattelen, että ‘Oletko tosissasi? Siellä on pimeää!’ Kaikki hyvä tulee Jumalalta”, Bolz Weber kuvailee ajatuksiaan.

 

Lähde: BBC

Kuva: Stephen Ludwig /flickr.com