Seurakunnan elinvoimaisuus perustuu totuuden kohtaamiselle

 

John Wenrich (oik. takana) sai aikaan vilkasta keskustelua. Häntä tulkkasi Hannu Vuorinen (oik. edessä). Vasemmalla Kari Hämäläinen (edessä) ja Risto Wotschke. Kuva: Kia Turunen.

Suomen Vapaakirkon kotimaantyö kutsui vapaaseurakuntien vastuullisia tutustumaan Vapaakirkon amerikkalaisen sisarkirkon kehittämään Vitaly Pathway -työkaluun.

 

Puolitoista päivää kestävään seminaariin kokoontui helmikuun lopussa kolmisenkymmentä osallistujaa. Elinvoimaisuus-polulla on kaksi kärkeä: uusien seurakuntien istuttaminen ja olemassa olevien elinvoimaisuuden lisääminen. Sekä Norjan että Ranskan vapaakirkot ovat ottaneet työkalun käyttöön.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

– Jeesus haluaa kaikkien seurakuntien palavan lämmintä evankeliumin tulta, sanoi Suomessa lyhyellä vierailulla ollut pastori John Wenrich.

 

John Wenrich johtaa Covenant Church -kirkon Seurakunnan elinvoimaisuus -nimistä työtä. Kirkkokunta pitää työtä niin tärkeänä, että sitä varten on haluttu palkata henkilöresursseja, jotka auttavat paikallisseurakuntia uudistumaan, olipa seurakunta pieni tai iso.

Kun seurakunta katsoo itseään Raamattu-peilistä, jonka Pyhä Henki nostaa sen eteen, nähdään totuus vallitsevasta tilanteesta ja siitä, mihin suuntaan ollaan menossa. Koko seurakunta halutaan aktivoida, ja polun joihinkin etappeihin kutsutaan mukaan kaikki seurakuntalaiset 12-vuotiaasta alkaen.

Mutta sama totuuden kohtaaminen Raamattu-peilistä toimii myös ihmissuhteissa, avioliitossa ja perheessä.

– Luulit tulevasi tähän seminaariin, jotta seurakuntasi herää, mutta Pyhällä Hengellä on vielä syvempi työ mielessään. Että sinä heräisit ja yhtäkkiä näkisit, mitä on puuttunut koko ajan, Wenrich sanoi seminaarissa kuulijoilleen.

Euroopan kulttuuria Wenrich kuvasi maallistuneemmaksi kuin Yhdysvaltojen.

– Meille on sanottu, että jos haluamme tietää, millainen maamme on 20 vuoden kuluttua, on tultava katsomaan tämän päivän Eurooppaa.

 

Covenant Church antaa Vitality Pathway -aineiston vapaasti käytettäväksi ilman korvauksia. Esimerkiksi Norjan että Ranskan Vapaakirkot ovat ottaneet sen käyttöön.

Elinvoimaisuus-polku ei ole siinä mielessä tuontitavaraa, että jokainen maa saa sopeuttaa aineiston sanastoa ja käsitteistöä myöten maansa kulttuuriin — ja itse asiassa jokaisen maan kuuluu tehdä tämä sopauttaminen. Wenrich painotti tätä useaan otteeseen ja halusi kuulla jo esittelyseminaarissa joillekin käsitteille suomalaisten suuhun ja kulttuuriin sopivan sanan.

Suomen Vapaakirkon tämän syksyn työntekijäpäiville saadaan vieraita Norjan sisarkirkosta kertomaan omat kokemuksensa Elinvoimaisuus-polusta.

 

Teksti: Merja Pitkänen

 

Aiheet