Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Seksuaalisesta traumasta voi eheytyä

 

Eila Huttunen. KUVA: HANNA KARKKONEN

Tilastojen mukaan noin joka kolmas nainen ja joka viides mies on joutunut lapsena seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Seksuaalisen trauman kokeneen henkilön eheytymisprosessi on useimmiten pitkäkestoinen ja siihen voi liittyä yksilö- ja ryhmäterapiaa ja traumaterapiaa sekä vertaistukea. – Onnistuneen kriisinkäsittelyn seurauksena usko, toivo ja rakkaus voivat lisääntyä. Hengellisyys voi kehittyä ja voi oppia antamaan anteeksi, uskoo seksuaalineuvoja ja -terapeutti Eila Huttunen.

Tilastojen mukaan joka kolmas nainen ja joka viides mies on joutunut lapsena seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Kuopiossa Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön sairaanhoitajana, seksuaalineuvojana ja -terapeuttina työskentelevän Eila Huttusen vastaanotolle on tullut vuosien aikana eri tavoin lapsuudessaan ja nuoruudessaan seksuaalisuuden alueella traumatisoituneita ihmisiä.

– Vakavat traumat jättää paitsi suoranainen seksuaalinen hyväksikäyttö, myös henkinen väkivalta seksuaalisuuden alueella, kuten nimittely, tunkeilevat katseet ja kommentoinnit, arvostelu, tirkistely, kasvaminen seksualisoivassa ympäristössä, altistuminen vanhempien harjoittamalle seksille sekä uhkaileminen. Kohdalleni on sattunut useita asiakkaita, joiden hyväksikäyttö tai henkinen väkivalta on tapahtunut seurakunnan sisällä tai hyväksikäyttäjä on ollut jonkin kristillisen yhteisön jäsen, Huttunen sanoo.

Perheniemi neliöb. 13.-19.5.

– Uskonnosta kiinnostuneet perheet, joissa on hyväksikäyttöä, ajautuvat todennäköisimmin sellaisiin seurakuntiin, joissa arvojen ja tapakulttuurin osana on ihmisten väärinkohtelua eri tavoin. Tällaiset seurakunnat ovat sulkeutuneita, seurakunnassa ei haluta nähdä tosiasioita ja jäsenten ongelmiin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Tarvittaisiin rohkeutta puuttua asioihin.

”Usko on valtava voimavara”

Koskaan ei ole liian myöhäistä lähteä hakemaan apua. Aina on mahdollista tulla ja kasvaa sellaiseksi ihmiseksi, jollaiseksi Jumala on tarkoittanut ja joka elää kukoistavaa elämää.

– Usko on valtava voimavara toipumisprosessissa. Jumala on ehdoton rakkaus, hän ei petä eikä jätä. Jumala antaa uuden identiteetin, Jumalan lapsen identiteetin, Huttunen kertoo.

– Jumala on oikeudenmukainen. Ja vain Jumalassa voi antaa anteeksi, ihmiselle se on ylivoimaisen vaikeaa. Vakavaa vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta kokeneelle on luonnollista tuntea kostonhalua, se on oikeutettua ja raamatullista. Lupa tuntea auttaa vapautumaan. Ajattelen, että anteeksiantaminen on irtipäästämistä ja valinta keskittyä omaan toipumiseen. Kun on käynyt läpi katkeruuden ja vihan ja menetetyn lapsuuden surun, voi luovuttaa koston Jumalalle. Näin vapautuu tunnesiteestä ja voi keskittyä elämään Jumalan lapsena mahdollisimman persoonallista ja luovaa elämää.

TEKSTI JA KUVA: HANNA KARKKONEN

Lue lisää tämän viikon Uudesta Tiestä (35/2013).

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie