Saudi-Arabia pyrkii estämään Vatikaania saamasta .catholic-verkkotunnuksen

 

Saudi-Arabian kuningaskunta on lähettänyt internettunnuksia hallinnoivalle ICANN-järjestölle vetoomuksen, jossa se haluaa estää Vatikaania saamasta .catholic-verkkotunnuksen (suom. katolinen). Vatikaanilla ei ole vetoomuksen mukaan monopoliasemaa katolinen-käsitteeseen. Vetoomuksen mukaan myös muiden uskontoon liittyvien tunnusten jakamista tulisi edeltää koko käsitteen jakavan yhteisön arviointi. Asiasta uutisoi brittilehti The Telegraph.

 

Hakemus on yksi yli 160:sta Saudi-Arabian ICANN:lle lähettämästä hakemuksesta. Hakemukset koskevat niin sanottuja ylätason verkkotunnuksia, eli osoitteiden päätteitä kuten .fi tai .com. ICANN julkaisi kesäkuussa listan lähes kahdestatuhannesta haetusta internetosoitteiden päätteistä.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Saudi-Arabia perustelee pyyntöään sillä, että .catholic-tunnusta hakenut Vatikaani ei ole monopoliasemassa katolinen-käsitteeseen, vaikka käsite kuuluukin maailman suurimman kristillisen yhteisön, Katolisen kirkon, nimeen. ”Kuitenkin, monet muut kristityt käyttävät termiä ”katolinen” viitatakseen laajemmin koko kristilliseen kirkkoon riippumatta tunnustuskunnasta.”

”Me emme usko, että haetun yleisen ylätason tunnuksen (.catholic) tulisi olla yhden kirkon, joka ei voi edustaa, eikä edusta, jokaista katolista yhteisöä, kontrolloima”, vetoomuksessa sanotaan.

Vetoomuksessa sanotaan, että tunnuksen antaminen Vatikaanille saattaisi loukata useita uskonnollisia yhteisöjä ja ihmisiä.

”Ei uskonnollisia nimiä vain yhden ryhmän käyttöön”

Samassa vetoomuksessa toivottiin myös, että kaikki uskontoon tai tiettyyn yhteisöön viittaavien nimien tunnushakemukset tulisi antaa koko kyseisen yhteisön arvioitavaksi, ennen kuin hakemus hyväksytään tai hylätään. Mikäli se ei ole mahdollista, sellaiset nimet tulisi vetoomuksen mukaan rajoittaa kokonaan pois ylätunnisteista.

”Tässä epäonnistuminen voisi antaa tärkeän uskonnollisen nimen käytön ja kontrollin yhdelle ryhmälle, nostaen epäoikeudenmukaisesti sen vaikutuksen yli muiden, ja sallien ryhmän yksin edustaa erilaisten kirkkojen kirjoa.”

Saudi-Arabia on The Telegraphin mukaan vastustanut samoin periaattein myös monien muiden uskonnollisten tunnusten hakemuksia. Se on lähettänyt valituksen myös tunnusten .islam ja .halal hakemuksista. Saudi-Arabia on lähettänyt valituksia myös moraalisin perustein. Se vastustaa muun muassa .gay (homo), .tattoo (tatuointi) ja .bar (baari) -päätteitä.

 

Lue myös: Useita uskonnollissävytteisiä internet-osoitteiden päätteitä haettu