Satelliittilähetykset SAT-7:n kautta eivät keskeytyneet

 

IRR-TV:n satelliitti-TV -lähetysten tärkein kumppani Lähi-idässä on Beirutissa sijaitseva SAT-7. Voimakas räjähdys, joka tuhosi puolet Beirutin kaupungista iltapäivällä elokuussa, ei vahingoittanut satelliitti-TV -yhtiön lähetysyksikköä.

Räjähdys aiheutti noin 15 miljardin dollarin tuhot ja jätti noin 300 000 kaupunkilaista asunnottomiksi. Soitimme Beirutiin ja haastattelimme kahta Beirutin seurakunnanjohtajaa, jotka muun muassa olivat mukana IRR-TV:n järjestämässä Beirutin mediamissiossa vuonna 2015.

Aikaa on kulunut Beirutissa tapahtuneesta räjähdyksestä. Mikä on tilanne kaupungissa nyt?

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Pastori Halel Abdel Ahad: Nyt kun on kulunut aikaa räjähdyksestä, voidaan todeta, että on tapahtunut paljon tuhoa ihmisille ja rakennuksille. Yli 200 000 ihmistä menetti kotinsa. Emme ole nähneet tämän näköistä tuhoa aikaisemmin. Varsinkin nuoret ovat aktivoituneet ja pyrkivät auttamaan siellä missä tarvetta on, ja solidaarisuus näkyy nuorten keskuudessa.

Säilytettiinkö sataman alueella ohjuksia?

Pastori: Kyllä se on mahdollista, mutta meillä ei ole tästä asiasta faktatietoa.

Israel antaa humanitaarista apua Libanonissa. Mitä ajattelet tästä?

Pastori: Me tiedämme, että Israel on sanonut olevansa valmis tarjoamaan apuaan, mutta emme usko, että tämä tarjous otetaan vastaan näitten tiettyjen jännitteiden vuoksi.

Mitkä ovat tämän hetken suurimmat tarpeet ja avunkohteet?

Pastori: Tärkeintä tässä vaiheessa olisi korjata ja jälleen rakentaa asunnot ja rakennukset. Vapaaehtoisjärjestöt tarjoavat tällä hetkellä kyllä ruokaa, mutta paikalliset eivät pysty valmistamaan ruokaa, koska heillä ei ole keittiöitä ja koteja.

Millä tavalla paikalliset kristilliset seurakunnat ovat pystyneet auttamaan apua tarvitsevia?

Pastori: Räjähdys vaikutti moneen seurakuntaan tuolla alueella. Enemmän kuin viisi kirkkorakennusta tuhoutui osittain tämän räjähdyksen seurauksena. Monien seurakuntien tiloissa ikkunat menivät rikki.

Libanonin hallitusta ja johtoa on kritisoitu. Mikä on kansan tahto tällä hetkellä koskien hallitusta?

Pastori: Ihmiset toivovat, ettei hallitus olisi niin byrokraattinen tai oligarkkien johtama. Ihmiset tahtovat muutosta. He haluavat uuden hallituksen ja uudet vaalit. He haluavat hallinnon, joka ei ole korruptoitunut ja jolla on myötätuntoa ihmisiä kohtaan.

Mitä haluaisit kristittyjen Suomessa tekevän?

Pastori: Ensinnäkin toivoisimme, että seurakunnat rukoilisivat meidän puolestamme. Seurakunnalla on profeetallinen tehtävä tällaisessa tilanteessa ja ajassa. Toiseksi rukoilkaa, että saisimme tänne tarvittavat tavarat, joita myöskin seurakunnat voivat jakaa.

Pastori Halel Abdel Ahad, menetitkö läheisiäsi tässä räjähdyksessä?

Pastori: Asumme Beirutin ulkopuolella. Kaksi lastani ja koko perheeni olivat räjähdyksen aikaan kotona. Kiitos Jumalalle, mitään vahinkoa ei tapahtunut kodillemme, koska asumme kauempana. Olin itse kyllä juuri silloin autolla Beirutissa, mutta mitään vahinkoa minulle tai autolleni ei tullut.

Onko Libanonin valtiolla riittävät resurssit jälleen rakentaa tuhoutunut osa Beirutin kaupungista?

Pastori: Libanonin valtiolla ei ole näitä tarvittavia resursseja. Yhteiskunnallisen epävakauden ja Covid-19-pandemian takia Libanonin valtiolla ei ole riittävästi resursseja.

Pastori Visam Nasrallah, kuinka suuri on baptistiliitto Libanonissa jäsenmäärältään?

Pastori: Meidän baptistiliittoon kuuluu noin 25 seurakuntaa, ja yhteensä jäseniä on noin 5 000. Minkälainen tilanne on tällä hetkellä Beirutissa? Pastori: Tilanne on katastrofaalinen. Iso osa kaupungista on tuhoutunut, ja monet ihmiset ovat menettäneet kotinsa. Arviolta noin 6 000 ihmistä loukkaantui, ja suunnilleen 200 on kuollut.

Millä tavalla kansainvälinen apu toimii?

Pastori: Monet maat ovat lähettäneet apua, ruokaa, lääkkeitä ja muita tarvikkeita. Olemme myöskin saaneet paljon apua ja tukea monilta seurakunnilta ympäri maailmaa. Ne tukevat paikallisia seurakuntia ruualla, vaatteilla ja muilla tarvikkeilla.

Libanonin hallintoa on kritisoitu siitä, että se olisi vahvasti korruptoitunut.

Pastori: Korviimme on kantautunut palautetta huonosta hallinnosta. Menneisyydessä paljon siitä avusta, mitä tänne on lähetetty viranomaisten kautta, on suunnattu eri tarkoituksiin. Hallinnon tarkoitus olisi tarjota ihmisille parempaa elämää, mutta juuri tätä hallinto ei ole pystynyt tarjoamaan viimeisen 25 vuoden aikana.

Luuletko, että maassanne täytyisi olla pian vaalit?

Pastori: Suurin osa kansasta on vaatinut tätä jo viime lokakuusta lähtien, ja myöskin näiden tapahtumien jälkeen he haluavat muutosta.

Onko Beirutin kaduilla tapahtunut mielenosoituksia?

Pastori: Meillä on ollut paljon mielenosoituksia kaduilla. Monet tällaisista mielenosoituksista muuttuivat väkivaltaisiksi, kun mielenosoittajat törmäsivät viranomaisten kanssa yhteen, koska ihmiset olivat niin vihaisia. Tämän julkisen paineen, ihmisten vaatimusten ja katastrofin tähden hallitus päätti erota.

Tämä räjähdys oli massiivinen. Kenen syytä se oli?

Pastori: Uskon, että on liian aikaista etsiä syyllistä. Me emme vielä tiedä, ketä on syyttäminen itse räjähdyksestä. Mutta jo se tosiasia, että näitä aineita varastoitiin tiheästi asutetulla alueella, on iso rikos.

Mitä haluaisit, että kristityt Euroopassa tekisivät?

Pastori: Ensinnäkin tarvitaan kansainvälinen läpinäkyvä tutkimus siitä, mitä oikeasti tapahtui. Tarvitaan myös apua jälleenrakentamiseen, koska tämä katastrofi ei ole hetkessä ohi, vaan tarvitsemme pitkän tähtäimen tukea päästäksemme jälleen jaloillemme.

Onko tällä hetkellä tarpeeksi ruokaa ja lääkkeitä ihmisille?

Pastori: Meillä on edelleen myös Covid-19 haasteena, ja pelkäämme koronan toista aaltoa tämän tapahtuman jälkeen, koska ihmisillä ei ole paikkaa mihin mennä.

Miltä Libanonin tilanne näyttää poliittisesti?

Pastori: Yleensä Libanon on heijastus siitä, mitä tapahtuu koko alueella. Alueella on kaksi päätahoa, joiden jännitteiden väliin Libanon jää. Yksi taho on Iran, jolla on oma agenda, ja toinen on länsimaat ja Yhdysvallat, joilla on oma agenda. Kaikki tulee esiin Libanonin sisällä. Pyydän, että rukoilette meidän puolestamme.

Laura Haukka, Hannu Haukka, Hani Henein, Markku Tenhunen