Sairaanhoitaja Raija Kuronen anoi opintovapaata ja lähti kolmeksi kuukaudeksi raamattukurssille

 

Raija Kuronen nautti raamattukurssilla eri-ikäisten kristittyjen yhteydestä, kiinnostavasta opetuksesta ja antoisista keskusteluista. Kuva: Ville Kuronen

Joensuulainen Raija Kuronen, 63, toteutti viime syksynä 40 vuotta kyteneen unelmansa ja koki, että se ylitti odotukset.

Raija Kuronen talletti 23-vuotiaana Raamattunsa väliin ilmoituksen Karkun evankelisen opiston kolmen kuukauden raamattukurssista.

– Kurssi veti vahvasti puoleensa siitäkin huolimatta, että silloin oma hengellinen kotini oli selvästi karismaattisemmassa yhteisössä.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

– Tuolloin 1980-luvulla ruuhkavuoteni nuorena aikuisena olivat alkamassa, ja pian saimme aviomieheni kanssa perheenlisäystäkin. Minun oli haudattava haaveeni raamattukurssista. Tiedän, ettei puolisoni olisi katsonut hyvällä niin isoa, ajallista uhrausta hengellisiin asioihin.

Vuosikymmenet kuluivat.

Vuonna 2022 Raijan aviopuoliso menehtyi syöpään.

Akuutista surusta yli päästyään leski löysi Raamattunsa välistä 40 vuoden takaisen lehtileikkeen ja oivalsi mahdollisuuden vihdoin koittaneen.

– Onneksi esimieheni tehostetun palveluasumisen yksikössä suhtautuu kaikenlaisiin opintoihin suopeasti ja myönsi minulle opintovapaan, vaikka hoitoalan henkilöstöstä on tunnetusti huutava pula koko Suomessa.

Syyskurssia edeltävänä kesänä 2023 Raija päätti poikansa kanssa pistäytyä Karkun evankelisella opistolla, jossa ei ollut elämässään koskaan aiemmin käynyt.

– Meidät otettiin sydämellisesti vastaan ja saimme kivan perehdytyksen luonnonkauniilla rantatontilla sijaitsevaan miljööseen. Se vahvisti päätöksen kurssille osallistumisesta.

Syyskuussa Raijan pitkäaikaisesta unelmasta tuli totta, kun hän ajeli yksin omalla autollaan Joensuusta Karkkuun ja majoittui opiston uusimpaan rakennukseen, Pohjolaan.

Kolmen kuukauden kurssiaikana hän kävi kotikaupungissaan Joensuussa vain kolme kertaa.

– Opetus oli niin kiinnostavaa, ettemme me osallistujat olisi aina malttaneet lähteä lounaalle tai kahville. Kyselimme ja keskustelimme – ja olimme hyvässä hengessä joskus myös eri mieltä.

Useampia kertoja Raamatun läpi lukenut Raija koki, että ”punainen lanka” vahvistui eli tietoa tuli antoisasti lisää siitä, miten Vanha ja Uusi testamentti nivoutuvat toisiinsa.

– Karismaattisissa piireissä uskoon tulleena iloitsin siitä, etteivät Pyhä Henki ja armolahjat olleet paitsiossa vaan niistä puhuttiin siinä missä muustakin.

Palo Raamatun lukemiseen kasvoi entisestään.

– Kertasin kurssimateriaalia iltaisin ja viikonloppuisin sekä luin sanaa lisää. Käytin paljon aikaa myös ulkoiluun ja liikuntaan sekä nautin noutopöydän antimista, Raija hymyilee.

Esimerkkejä raamattukursseista 2024:

  • Kolmen kuukauden raamattukurssi Karkun evankelisella opistolla Sastamalassa 29.1.-26.4.2024 ja 2.9.-29.11.2024. Mahdollisuus osallistua yksittäisille viikoille.
  • Avoin raamattukoulu Suomen Raamattuopistolla Kauniaisissa sekä kevät- että syyslukukauden ajan, alkaen 8.1.2024. Mahdollisuus osallistua yksittäisille viikoille.
  • Hämeen Kansanlähetyksen Raamattu rakkaaksi -raamattukoulu Tampereella ja Hämeenlinnassa 6.1.2024 alkaen sekä Kansanlähetysopiston Arkiperiodit Hausjärven Ryttylässä 15.1.2024 alkaen.