Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Ruotsin kirkon jäsenkato kiihtyy

 

Kuva: Sari Savela

Viime kesänä Ruotsin kirkko sai paljon kielteistä julkisuutta. Kirkon edustajien kalliita ulkomaanmatkoja puitiin mediassa. Muitakin epäselvyyksiä ilmeni. Kolmen kesäkuukauden aikana Ruotsin kirkko menetti 27 000 jäsentä.

Ruotsin kirkosta on tänä vuonna eronnut ennätysmäärä ihmisiä. Lokakuun loppuun mennessä eronneita oli 80 377 jäsentä, mikä on kaikkien aikojen suurin luku. Se on jo nyt yli 33 000 enemmän kuin vuonna 2015 yhteensä. Vuoden vaihteeseen mennessä eronneiden määrä saattaa ylittää sadantuhannen rajapyykin. Asiasta uutisoi Kyrkans Tidning.

Ruotsalaisten suhde kirkkoon on varsin heikko. Pienikin sysäys voi aikaansaada ison eropiikin.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Viime kesänä Ruotsin kirkkoa koetteli suuri mediakohu, kun Ruotsin radio julkisti tietoja kirkon edustajien ylellisistä ulkomaanmatkoista. Kirkon edustajien tuhlaileva rahankäyttö on todennäköisesti ollut keskeisenä syynä suureen eroaaltoon.

Kolmen kesäkuukauden aikana kirkosta erosi 27 000 jäsentä, mikä on huomattavasti enemmän kuin aikaisempina kesinä.

Ruotsin kirkon viestintäjohto kertoi Suomen kirkon viestintäpäivillä syyskuun alkupuolella, että kesällä kirkosta erosi myös niitä, jotka ovat olleet uskollisia kirkolle. Tällä kertaa kirkosta ei siis eronnut vain niitä, joiden side kirkkoon oli jo entuudestaan löyhä.

Ruotsin evankelisluterilainen kirkko oli pitkään maailman suurin luterilainen kirkko, mutta Etiopian Mekane Yesus -kirkko on jo mennyt jäsenmäärältään ohi Ruotsin luterilaisen kirkon.

Ruotsin kirkossa on 6,2 miljoonaa jäsentä.