Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Ruotsalainen seurakunta halusi viitata messun tervehdyssanoissa polyamoriaan – tuomiokapituli kielsi ilmauksen

 
Kolmen tytön kädet pitelevät toisiaan kiinni.

Ruotsi salli samaa sukupuolta olevien avioliitot vuonna 2009. Ruotsi kirkko hyväksyi samaa sukupuolta olevien vihkimisen samana vuonna. Viime vuosina Ruotsin kirkossa on keskusteltu polyamoriasta. KUVA: PEXELS

Ruotsin kirkon sisällä on ollut keskustelua polyamoriasta jo useita vuosia. Polyamoria tarkoittaa monisuhteisuutta.

Lundin tuomiokapituli kielsi toukokuussa erästä hiippakuntansa seurakuntaa käyttämästä messun tervehdyssanoissa polyamoriaan viittaavaa ilmausta. Polyamoria tarkoittaa monisuhteisuutta. Kyseinen seurakunta halusi viettää niin sanotun inklusiivisen messun, jossa tulijoita olisi tervehditty näin: ”Jos sinulla on kumppani tai ei tai useita, olet tervetullut tänne.” Tapauksesta on uutisoinut muun muassa Uusi Tie ja Kotimaa.

Tuomiokapituli perusteli kieltoa sillä, ettei viittaus vastaa Ruotsin kirkon tämänhetkistä parisuhdekäsitystä. Kielto on herättänyt vastustusta. Esimerkiksi pastori Helena Myrstener kirjoitti Kyrkans Tidningissä, että tuomiokapitulin päätös voi olla hengellisesti tuhoisa niille, jotka jäävät ilmaisun ulkopuolelle. Hänen mielestään tervetulotoivotus vahvistaisi, että kirkko on ”nähnyt ja kuullut ja ymmärtänyt, että voi olla vaikeaa elää enemmistöyhteiskunnan parisuhdenormin ulkopuolella”.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Ruotsin kirkon sisällä on ollut keskustelua polyamoriasta jo useita vuosia.

Piditkö jutusta? Haluatko lisää? Tutustu Uusi Tie -lehteen täällä

 
artikkelibanneri Uusi Tie