Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Rovasti Markku Happonen: Hengellinen suunta Euroopassa kääntyy

 

Markku Happonen

”Olemme tottuneet ajattelemaan, että jos vain useammat tulisivat herätykseen kaikki muuttuisi paremmaksi. Silti Jumalan siunaus nousee ennen kaikkea siitä, että kristityt kääntyvät hänen puoleensa parannusta tehden”, sanoo Markku Happonen.

Teksti Jussi Mursula

Rovasti Markku Happosen mukaan avain herätykseen on siinä, että kristityt etsivät Jumalan tahtoa ja tekevät parannusta. Hän on tehnyt vuosikymmeniä evankelioimistyötä Euroopassa. 

Perheniemi neliöb. vko 49-50. MJa

Kristuspäivän rukousnäky nousee Toisen aikakirjan 7. luvusta: ”Jos minun kansani, jota kutsutaan minun nimelläni, nöyrtyy ja rukoilee ja etsii minun kasvojani ja kääntyy pahoilta teiltään, niin minä kuulen taivaassa, annan anteeksi sen synnit ja teen sen maan jälleen terveeksi.”

”Ajatuksena on rohkaista Jumalan kansaa etsimään yhdessä Jumalan edessä tietä eteenpäin ja yhteyttä toinen toisiimme ja rakentamaan maatamme”, Markku Happonen linjaa.

Lähtölaukaus Sveitsistä

Ensimmäinen Kristuspäivä järjestettiin vuonna 2004 Baselissa, Sveitsissä. Mukana oli yli 40.000 osanottajaa. Stadionin lisäksi viereinen jäähalli täyttyi, kun kaikki eivät mahtuneet stadionille. Osallistujissa oli myös noin 2800 Sveitsin kylää ja kaupunkia oman lipun kanssa.

Sveitsistä näky levisi Suomeen Agape Europen toiminnanjohtaja Markku Happosen kautta. Suomalainen Hannu Hatanpää oli mukana Agapen työntekijäkokouksessa Nottinghamissa, Englannissa vuonna 2006 ja innostui asiasta. Siitä lähti liikkeelle ensimmäinen Turun  Kristuspäivä, joka toteutui vuonna 2008.

”Suomen Kristuspäivästä vuonna 2008 Turussa kylvi siemenet myös muiden eurooppalaisten Kristuspäivien toteutumiseen”, Markku Happonen sanoo. ”Turun Kristuspäivän yhteyteen järjestettiin foorumi, jossa oli yli 200 osanottajaa Euroopasta ja kauempaakin. Seuraavat Kristuspäivät toteutettiin Virossa, Islannissa ja toisen kerran Sveitsissä.”

Rukousliike leviää

Koreassa oli toukokuussa 2014 rukoustapahtumien sarja ja seuraavana vuona kristittyjen yhteinen rukousjuhla. Ovet ovat avautuneet myös ranskankieliseen Afrikkaan, missä suunnitellaan kristittyjen yhteisten rukoustapahtumien järjestämistä. Myös Venäjällä on näkynä ja rukouksena kristittyjen yhteinen rukouskonferenssi.

Markku Happosen mukaan Kristuspäivissä ja muissa vastaavissa tapahtumissa eri puolilla maailmaa on merkille pantavaa laaja järjestelypohja. Se kertoo kristittyjen havahtumisesta yhteyteen ja yhteistyöhön. Turun ensimmäinen Kristuspäiväkin oli Suomen kaikkien aikojen laajapohjaisin kristillinen tapahtuma.

Vuoden 2008 Kristuspäivän jälkeen rukous jatkui Suomessa monin eri tavoin.  Kristus yhdistää -liike on tästä hyvä esimerkki. Se on virittänyt rukousta eri puolilla itäistä Suomea ja järjestänyt muun muassa vuosittaisen Itä-Suomi rukoilee -tapahtuman.

Euroopan suunta kääntyy

Markku Happonen on ollut lähes koko työelämänsä Agape Europen evankelioimistyön johtajana ja toiminnanjohtajana. Agape Europe on järjestö, joka tekee lähetys- ja evankelioimistyötä useimmissa Euroopan maissa. Viime vuosina Happonen on keskittynyt evankelioimistyöhän itäisessä Euroopassa.

”Minulla on kutsumus tavoittaa evankeliumilla uusia ihmisiä. Tavoitteena on kouluttaa ja varustaa kristittyjä kutsumaan muita”, Markku Happonen sanoo.

”Erityisesti minulla on sydämellä se, että kirkot uudistuisivat ja löytäisivät tapoja julistaa evankeliumia tämän päivän ihmisille. Jeesuksen lähetyskäsky piti sisällään lähtemisen ja menemisen kaikkeen maailmaan, ja kaikki maailma sisältää kaikenlaiset tavat.”

Hän lisää, että maallistuvassa Euroopassa on uudenlaisesta liikehdintää erityisesti katolisessa kirkossa. Viimeisimmät paavit ovat korostaneet ulospäin suuntautuvaa toimintaa.

”Uudet seurakunnat tavoittavat ihmisiä, joita perinteiset kansankirkot eivät toiminnallaan puhuttele. Uudistusliikehdintää on myös protestanttisissa kirkoissa. Erityisen innolla olen seurannut anglikaanikirkkojen uudistumista. Tällä hetkellä Englannin anglikaaninen kirkko ostaa takaisin käytöstä poistettuja kirkkorakennuksia.”

St Peter’s seurakunnassa Brightonissa aloitettiin jumalanpalvelukset uudestaan kahdeksan vuotta sitten vain muutaman hengen joukolla, nyt seurakunta on kasvanut noin 1000 hengen joukoksi.

Lontoossa on nimitetty piispa Ric Thorpe seurakuntien perustamista ja istuttamista varten.

”Suomen luterilaisilla olisi oppimista tästä uudistusliikkeestä. Sen taustalla on ollut Suomessakin tunnettu Holy Trinity Brompton”, Markku Happonen kertoo.

Happonen toteaa, että Suomessa on eletty niin pitkään yhtenäiskulttuurissa, että emme ole ehkä tiedostaneet uskonnottomuuden kehityksen vauhtia. Nyt se on Suomessa jopa nopeampaa kuin muualla Euroopassa, jossa on jo virinnyt liikettä vastakkaiseenkin suuntaan.

”Kaiken avain on kristittyjen yhteinen rukous”, Markku Happonen painottaa.

Seuraavaa Kristuspäivää vietetään lauantaina 2.12.2017 Turkuhallissa. Tapahtuma kokoaa tuhansia kristittyjä eri kirkkokunnista ja herätysliikkeistä rukoilemaan yhdessä. Lisätiedot  www.kristuspaiva.fi.

Otsikkoa editoitu 30.11. klo 13.14, titteli korjattu.