Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Rokotusten ihme ja muuta Afrikassa opittua

 

Etiopiassa ja Tansaniassa työskennelleet Mauri ja Ritva Niemi näkevät rokotusten puutteesta johtuneiden vastasyntyneitten kuolemien merkittävän vähenemisen ja naisten tasa-arvoinen kohtelun lähetystyön pitkäjänteisinä hedelminä.

Lääkäri Mauri Niemi ja terveystieteen maisteri Ritva Niemi olivat Etiopiassa Lähetysyhdistys Kylväjän kautta 1982–1985. He vertaavat kokemuksiaan pari vuosikymmentä myöhemmin samanlaisiin oloihin Tansaniassa.

– Pitkällä aikajänteellä näkee, miten merkittäviä muutoksia tapahtuu ihmisten elämässä, terveydessä, tasa-arvossa ja koko yhteisössä, kun kirkko palvelee ja julistaa sanomaansa, he iloitsevat.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Dramaattisin terveyden parantuminen on tapahtunut rokotusten myötä. Pariskunnan mieleen ovat syöpyneet kymmenet vastasyntyneet vauvat.

– Napatynkään joutuneen lian takia vauvat saivat jäykkäkouristuksen, ja kuolivat muutamassa päivässä jatkuvien kouristeluiden seurauksena. Samoin tuhkarokkoepidemian aikana saattoi yhdestä kylästä menehtyä muutamassa viikossa kymmeniä lapsia ja nuoria.

Parikymmentä vuotta myöhemmin maaseutusairaalassa Tansaniassa Niemet eivät nähneet yhtään jäykkäkouristuksen tai tuhkarokon aiheuttamaa kuolemaa. Halvat rokotteet olivat lähes hävittäneet taudit siellä missä rokotuskattavuus on riittävä.

Pariskunnan mukaan juuri rokotukset ovat saaneet aikaan suurimman parannuksen ihmisten terveyteen. Edes kirurgia tai monet hyvät lääkkeet eivät ole yltäneet samaan.

– Suomessa nykyvanhemmilta puuttuu tuntuma, miten hirveää jälkeä nuo taudit voivat saavat aikaan. Sen seurauksena uskotaan vaihtoehtoista mediaa, ja altistetaan omat lapset vuosituhansia ihmiskuntaa vainonneille taudeille, he murehtivat viimeaikaista kehitystä.

Ritva ja Mauri Niemi kuvailevat niin ikään naisten aseman ja arvostuksen parantuneen merkittävästi. Aikaisemmin verenluovuttajia löytyi isoisän eturauhasleikkaukseen jonoksi asti, mutta ei naiselle, joka oli keskenmenon vuoksi vuotamassa kuiviin.

He kertovat myös, kuinka naisten väkivaltainen kohtelu on ajan myötä vähentynyt. Lain ja evankeliumin julistaminen on saanut aikaan hyvää hedelmää.

– Suomessa tavallisin naisten käden murtuma on kaatumisen seurauksena tullut rannevamma. Etiopiassa eniten näki käsivarren murtumia, kun vaimo puolustautui miehensä kepin iskuja vastaan. Kun kirkossa saarnataan sunnuntaina, että vaimoa tule kohdella kuin kallisarvoista astiaa niin se suojaa heikompaa osapuolta.

Niemien mukaan seurakuntien kasvu on vahvasti yhteydessä myös tasa-arvon parantumiseen Afrikan maissa.

– Vaikka meillä kirkkoa moititaan joissakin tasa-arvoasioissa, niin missä muualla kuin kristillisissä maissa naisen arvo ja asema on näin turvattu?

Eräs lenkki myönteisen kehityksen esimerkkien ketjussa on perheiden kokonaisterveys. Tässäkin vertailu tapahtuu kahden maan ja muutaman vuosikymmenen välillä.

– Malariaan ei ole rokotetta saatu kehitettyä, mutta on todettu, että lukutaitoinen äiti voi pelastaa perheensä. Etiopiassa lapsia kuoli malariaan kuin kärpäsiä, koska hoitoon hakeuduttiin vasta kouristelevan ja tajuttoman aivomalariaa sairastavan lapsen kanssa.

– Tansaniassa sairaalan lähikaupungin ihmisiä ei kuollut yhtään pahan epidemian aikana, koska he olivat oppineet hakeutumaan hoitoon ajoissa. Toisissa kylissä luotettiin enemmän kansanparantajiin ja potilaita menehtyi.

Ritva ja Mauri Niemi muistelevat vuosiaan Afrikassa uuden kirjan myötä. Lähetysyhdistys Kylväjän julkaisema Satakertainen sato – 50 vuotta lähetyselämää Etiopiassa kuvaa työtä ja elämää kymmenien lähettien kertomana.

Niemen pariskunnan kokemukset ovat yksi monista, joiden välityksellä Satakertainen sato -teoksen lukija johdatetaan nykyisin yli 90-miljoonaisen kansan historiaan, sen ihmisiin ja lähettien arkiseen aherrukseen.

Toisinaan olosuhteet kehittyivät vaarallisiksi. Vuonna 1974 Etiopian keisarivalta kaatui, ja tilalle nousi sotilashallinto, joka pysyi vallassa vuoteen 1991 saakka. Ajanjaksolle olivat tyypillisiä nälänhädät, taudit ja väkivalta.

Vuonna 1959 perustettu Mekane Yesus -kirkko on kasvanut pienestä 20 000 seurakuntalaisen joukosta maailman suurimmaksi yli yhdeksän miljoonan jäsenen luterilaiseksi kirkoksi.

Sotilashallinnon aikana kristittyjä vainottiin, vangittiin ja jopa surmattiin – kirkon johtaja muiden joukossa.

– Uskomme, että kasvun taustalla on käytännön palvelutyö ja ennen kaikkea evankeliumi, joka antoi ihmisille vastauksen heidän elämänsä syviin kysymyksiin. Jumalan rakkaus antoi sisäisen voiman, joka voitti ne, joilla valta näytti olevan, mutta jotka käyttivät sitä väärin, Niemet vetävät yhteen kokemaansa.

Etiopian lähetystyön vaiheista kertovan Satakertainen sato -kirja on tilattavissa Pala maailmalta -kaupasta.

 
Kylvaja artikkelibanneri