Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Risto Soramies Luther-säätiön lähetyshiippakunnan piispaksi

 

Luther-säätiön piispanvaali pidettiin Lahden Sleyn Luther-kirkossa. Kuva Vuokko Vänskä

Luther-säätiö on perustanut tänään Lahdessa Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan ja valinnut sen piispaksi rovasti Risto Soramiehen. Soramies sai vaalissa 63 ääntä ja toinen ehdokkaista, Sakari Korpinen 19.

Kolme vuotta Luther-säätiön piispan virkaa hoitanut Matti Väisänen siirtyy syrjään. Hän vihkii uuden piispan virkaansa toukokuun neljäs päivä Helsingissä Pyhän sydämen kappelissa.

Matti Väisänen menetti pappisoikeudet Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa tultuaan valituksi piispaksi Luther-säätiöön. Soramies aikoo ottaa yhteyttä ensi tilassa Tampereen piispaan Matti Repoon, jonka paimenuudessa hän Suomen kirkon pappina on.

Lähetysjohtaja Mika Tuovinen Kansanlähetyksestä, miten järjestö suhtautuu siihen, että Risto Soramies on valittu vasta muodostetun Luther-säätiön lähetyshiippakunnan piispaksi, onhan hän järjestön pitkäaikaisimpia lähetystyöntekijöitä ja arvostettu islam-asiantuntija?

– Meidän kannaltamme tähän ei liity dramatiikkaa. Suhtaudumme Ristoon arvostaen, hän on meidän monien hyvä ystävä ja pitkäaikainen työntekijämme. Käytännön tasolla Kansanlähetyksellä ei ole yhteistyötä Luther-säätiön kanssa, siitä huolimatta, että joillakin alueilla jotkut Kansanlähetyksen ystävät osallistuvat säätiön messuihin, Tuovinen toteaa.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

– Meillä on erilaiset missiot ja kummallakin oma työnsä saman Jumalan palveluksessa, Tuovinen lisää.

Risto Soramies kertoi Lahdessa Seurakuntalainen.fi:lle, että hän toivoo suhteensa Kansanlähetykseen säilyvän läheisenä.

– Olin juuri pitämässä leipämessun Ryttylän Kansanlähetysopistossa ja ensi viikolla minun pitäisi olla opistolla luennoimassa, Soramies sanoo.

Risto Soramies (s. 1946) on ollut Kansanlähetyksen lähetystyöntekijänä vuodesta 1972 vuoteen 2011 asti. Helmikuusta 2002 marraskuuhun 2011 hän oli seurakuntatyössä Istanbulin luterilaisessa kirkossa. Hänet tunnetaan Suomessa islamasiantuntijana ja luterilaisen uskon ja opin puolustajana.

Risto Soramies vierailee Radio Dein Ajankohtaistunnilla suorassa lähetyksessä torstaina 21.3. kello 9 alkaen. Haastattelu kuullaan uusintana kello 13 sekä Ajankohtaistunnin ohjelma-arkistossa.