Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Risti hämmentää eläimen haudalla

 

Monen suomalaisen pieneläinhautausmaan sääntöihin on kirjattu, että ristin käyttäminen eläimen haudan merkkinä on kielletty tai sitä ”ei suositella”.

Itä-Suomen yliopiston käytännöllisen teologian professori Paavo Kettunen ei kuitenkaan pidä eläimen haudalle pystytettyä ristiä herjauksena.

Euran seudun koirakerhon pieneläinhautausmaan hoitaja Kalle Paavola toteaa, ettei risti ole tarkoitettu eläimille.

– Se on teologinen kannanotto. Kaikki muut muistomerkit ovat meillä sallittuja.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Porin pieneläinhautausmaalla risti on niin ikään ei-toivottu symboli. Puheenjohtaja Raimo Lähteenmäki kertoo, että niitä ilmestyy silti haudoille toisinaan.

– Olemme antaneet niiden olla. Emme ole katsoneet, että tarvitsisi poistella.

Kaupunginpuutarhuri Mirja Vääräniemen mukaan Rovaniemen Tavivaaran pieneläinhautausmaalla ristejä ei sallita, koska ne aiheuttaisivat ristiriitaisia tunteita.

– Ne liitettäisiin kristilliseen ristiin, joka on seurakuntien hautojen muistomerkki. Pieneläimen haudalla risti herättäisi tarpeetonta hämmennystä.

Ei tietoa eläinten taivaasta

Käytännöllisen teologian professori Paavo Kettunen katsoo asiaa mieluiten kotieläintään surevien ihmisten hoitamisen näkökulmasta.

– Ristin käyttäminen on ymmärrettävää, jos ihmiset haluavat sitä kaipuussaan käyttää. Asia muuttuu ongelmalliseksi, kun tämä risti liitetään Kristuksen kuolemaan ja ylösnousemukseen.

Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa Jumala luo eläimet ja siunaa ne. Raamatusta ei kuitenkaan ilmene, että eläimet olisivat ihmisten tavoin vastuullisia Jumalan edessä. Siksi tyhjä risti, joka kuvaa Kristuksen ylösnousemusta syntiin langenneiden ihmisten pelastukseksi, tuottaa suhteessa eläimiin teologisen ristiriidan.

– Ei se minusta kuitenkaan herjausta ole, jos eläimen hautaa merkitään ristillä, Kettunen sanoo.

Yksittäisten kotieläinten ikuisista sijoista professorilla ei ole tietoa.

– Minulle ei ole sitä erityisesti ilmoitettu, enkä osaa siksi ottaa siihen kantaa. Raamatussa siitä ei kovin selkeää kuvaa anneta.

– Jättäisin asian Jumalan huomaan.

 

 
Artikkelibanneri perussanoma