Ranskan helteet tekivät lähetystyöntekijän makuuhuoneesta saunan

 

Lapset ja vanhemmatkin ovat hakeutuneet eri puolilla Eurooppaa suihkulähteiden luokse helpottaakseen kuumuutta. (Unsplash)

Lähetystyöntekijät kohtaavat muutakin kuin lempeän lämmintä, suomalaisten kadehtimaa ilmastoa.

Helteinen sää on hiljalleen helpottamassa Euroopassa, mutta se on vaikuttanut paljon ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ranskan Lyonin lähellä lähetystyötä tekevä Mikko Haakana sai ostettua kannettavan ilmastointilaitteen.

– Laite on todella kätevä. Se laitetaan huoneeseen ja putki pujotetaan ulos ikkunan raosta. Makuuhuoneemme oli kuin sauna: lämpötila oli sisällä noin 60 astetta.

Oikeus Sanaan_SEKLkesäkeräys1kk_vuosisop

Ilmastointilaitteen ansiosta huoneessa on nyt öisin ”vain” kolmekymmentä astetta.

Ilmastointilaitteet helpottavat

Heinä- ja elokuu ovat Ranskassa perinteellisiä lomakuukausia.

– Onneksi nyt on lomasesonki ja ihmisillä on mahdollisuus viettää vapaa-aikaa. Myös seurakuntien toiminta heijastaa kesän kulkua. Sunnuntain jumalanpalvelukset kokoavat kuitenkin runsaasti väkeä, Haakana kertoo.

– Rukoushuoneessamme on ilmastointilaite. Sisällä on sopivan viileää.

Suomessa Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa sanotaan, että asuinhuoneistojen maksimilämpötila saisi olla 30 astetta.

Kesäkuun lopussa oli Ranskassa edellinen, helteinen viikko. Lämpötila nousi varjossa reippaasti yli 40 asteen.

– Nyt on meneillään toinen, hyvin kuuma jakso. Lämpötila on noussut yli 40 asteen. Vielä illalla, auringon laskun jälkeen lämpötila on pysytellyt lähellä 40 astetta.

Pahimmillaan Ranskassa mitattiin heinäkuussa 45,1 asteen pätsihelle. Tiedostusvälineissä annetaan neuvoja kuinka kuumuudessa tulee käyttäytyä. Kello 13–18 välisenä aikana on voimassa hellevaroitus. Muun muassa lenkkeily on kielletty ja ihmisiä kehotettaan välttämään paikkoja joissa aurinko pääsee suoraan paistamaan.

Edellisen kerran Ranskaa kuritti helleaalto vuonna 2003. Silloin helle vaikutti välillisesti 15 000 ihmisen kuolemaan.

Kuumuuteen myös tottuu

Kuumuudesta huolimatta Mikko Haakana on pihalla huoltamassa pikkubussia.

– Tulemme yhdeksän nuoren kanssa elokuun alussa Suomeen. Siksi huollan auton nyt, ennen matkaa. Hiki kyllä virtaa, mutta onhan tähän kuumuuteen jo tottunut.

– Vierailemme nuorten kanssa Suomessa muun muassa Salon helluntaiseurakunnan lasten kesäleirillä ja Lahdessa. Kummatkin ovat kannattajaseurakuntiamme.

Mikko Haakana on puoliaikaisesti pienen Eglise Evangelique de Givors- seurakunnan pastori ja toisen puolen ajasta hän toimii suomalaisten kannattamana lähetystyöntekijänä. Seurakunta kuuluu Ranskan Assemblees de Dieu de France (ADD) –helluntailiikkeeseen.

Haakanat asuvat Grignyssä, lähellä Givoriksen kaupunkia, joka kuuluu noin Helsingin kokoisen Lyonin metropolialueeseen Ranskan kaakkoisosassa.

Mikko ja Marie-Laure Haakana toimivat Ranskassa ADD:n kumppanipastoreina.