Raamattu julkaistaan sähköisenä kirjana

 

KUVA: JOUKO MAKKONEN

Vuoden 1992 kirkkoraamattu ilmestyy syyskuussa sähköisenä kirjana. Kristillisten kirjojen kustantajat seuraavat sähköisen kirjan markkinoiden kehittymistä.

Syyskuussa e-Raamatun julkaisevan Gracevoice Oy:n toimitusjohtaja Joni Nisula kertoo, että heidän on tarkoitus myöhemmin julkaista muita raamatunkäännöksiä ja muuta materiaalia sähköisinä kirjoina.
Uusi e-Raamattu on tehty ePub-tiedostomuotoon, jonka Nisula kertoo olevan yleisin ja todennäköisesti standardiksi vakiintuva muoto. Gracevoice Oy on tehnyt siihen omaa kehitystyötään Raamatulle sopivaa käyttöä varten.

Nisula uskoo sähköisten kirjojen yleistymiseen.
– Yhdysvalloissa on myyty lukulaitteita merkittävästi. Meillä on vahva näkemys, että Suomessakin loppuvuoden aikana tulee sähköisten kirjojen saralla tapahtumaan.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Kustantajat odottavat markkinoiden kasvua

Kristillisten kirjojen kustantajat seuraavat sähköisen kirjan kehittymistä. Kirjapajan hengellisten ja teologisten kirjojen kustannuspäällikön Päivi Karrin mukaan sähköisille kirjoille ei ole ollut vielä sellaisia markkinoita, että Kirjapaja olisi kustantanut niitä. Kirjapajan suunnitelmissa on julkaista ensimmäiset sähköiset kirjat ensi vuoden aikana.

Uuden Tien kustannuspäällikkö Sonja Falk uskoo sähköisen kirjan monipuolistavan kirjan käyttöä.
– Se voi muodostua uhkaksi painetulle kirjalle, mutta toisaalta taas se voi kääntää viime vuosina vähentyneen lukemisharrastuksen uuteen nousuun.

Falk uskoo, että painetut kristilliset kirjat pitävät pintansa.
– Kristillinen kirja on usein sellainen, jonka ihminen tahtoo kirjahyllyynsä. Painettu sana on pysyvää, sähköinen taas lyhyttempoista ja katoavaa.

Falk toivoo sähköisen kirjan tekevän Raamatun ja kristillisen kirjan helpommin lähestyttäväksi.

Lukulaitteissa on eroja

Sähköisten kirjojen tekniikka kehittyy parhaillaan kovaa vauhtia. Lukulaitteissa on eroja. E-Raamatun kehitystyössä mukana olleen Toni Oinosen mukaan sähköisten kirjojen lukulaitteiden kehitys on hidasta, vaikka ohjelmisto antaisikin laajemmat mahdollisuudet.

Joni Nisula suosittelee e-Raamattua varten lukulaitetta, jossa on kosketusnäyttö, koska se helpottaa hakemiston käyttöä ja raamatunpaikan löytämistä. Nisulan mielestä lukulaitteen ostamista harkitsevalle on teknisen vertailun lisäksi tärkeää testata, miltä lukeminen tuntuu ja onko laitetta helppo käyttää.

Gracevoice Oy on erikoistunut digitaalisten kirjojen tuottamiseen. Se on julkaissut Suomalaisen ääniraamatun vuoden 1992 kirkkoraamattukäännöksenä kokonaan. Lisäksi se on julkaissut ääniraamattuna Uuden testamentin ja Psalmit vuoden 1933/-38 kirkkoraamatusta sekä Raamattu Kansalle -käännöksestä.

Lue lisää Uuden Tien numerosta 34-35.