Raahesta Ulaanbaatariin

 

Näkymä Mongolian pääkaupungista Ulaanbaatarista. Kuva: Jussi Valkeajoki

Ella ja Janne Henrikssonille Raahen seurakunnan tarjoama hengellinen kasvurauha ja vastuunkantamiseen kannustava ilmapiiri ovat antaneet parhaat lähtökohdat lähetystyöhön.

Teksti: Niko Seppä

Lähetysyhdistys Kylväjän uudet lähetit Ella ja Janne Henriksson lensivät Oulusta ensimmäiselle työkaudelle Mongoliaan helmikuun puolivälissä. Välilaskuja matkalle sisältyi kolme: Helsingissä, Turkin Istanbulissa ja Kirgisian Bishkekissä. Perillä Ulaanbaatarissa heitä odottivat Kylväjän lähetti ja Sain medee -seurakunnan pastori. ”Lahja Nokelainen ja Sainaa-pastori olivat vastassa meitä. Tuli heti kotoisa olo myös siksi, että oli pakkasta”, Janne muistelee. ”Ellan viulukin säilyi matkasta ehjänä”, hän hymyilee vaimolleen.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Henrikssonien ensimmäiset kuukaudet uudessa maassa ovat sisältäneet monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Jo omien vanhempien hyvästely lentokentällä oli parille tunteikas hetki halauksineen ja kuvien ottamisineen. ”Oli itku herkässä, oli herkkä hetki”, Janne paljastaa.

”Jotkut päivät ovat alakuloisia, on ikävä Suomeen”, hän kertoo avoimesti. Henrikssoneille on tärkeää murtaa täydellisen ihmisen myyttiä, joka herkästi liitetään lähetystyöntekijöihin.

”Emme ole teologisia tietopankkeja tai raamatunopettajia. Me olemme kumpikin Jumalan kutsumina tällaisia kuin olemme, ja haluamme olla esimerkkejä tavallisista lähtijöistä. Ammatti-identiteetin ja kristityn kutsumuksen kannalta perimmäinen tavoitteemme on kertoa Jeesuksesta”, lahjakas pariskunta toteaa nöyrästi.

Vastakohtien maa hämmentää

Mongolian pääkaupungissa Ulaanbaatarissa asuu kolmannes maan väestöstä, noin miljoona asukasta. Muun muassa runsaista ilmansaasteista kärsivässä kaupungissa muita ongelmia ovat harmaa talous ja jyrkät elintasoerot.

”Kohtaamme kaupungilla liikkuessamme äärimmäistä köyhyyttä ja toisaalta äärimmäistä rikkautta. Saman kadun yhdellä puolella voi olla lasipalatsi, ja toisella puolella perinteinen jurtta-asumus”, Janne kuvailee.

”Kaduilla näkee pullojen kerääjiä, jotka saavat aivan minimaalisia rahoja. Lämpöputkien alla on näkynyt kodittomien yöpymispaikkoja. Täällä on oikeasti kaikkea saatavilla, mutta monet eivät voi mennä kauppaan ostamaan ruokaa. Mongolin vuosieläke voi olla vain 80 euroa”, Janne kertoo.

”Onko se, että kannan kauppakassia kadulla, tylyä paikallisia ihmisiä kohtaan?” hän on joutunut pohtimaan.

Vastakohtia täynnä oleva maa on tarjonnut paitsi hämmennystä, myös oppimisen ja uuden löytämisen riemua. Kielenopettajat Boloroo, Nasaa ja Hasaa ovat tehneet uusiin lähetteihin hyvän vaikutuksen.

Työsarkana nuoret ja musiikkityön kehittäminen

Ella ja Janne Henriksson. Kuva: Jussi Valkeajoki

”Opetus on ollut tasokasta, olemme tyytyväisiä”, Ella tiivistää.

Jannen tehtäviksi on suunniteltu nuorisotyön kehittäminen Sain medee -seurakunnassa, sekä englanninkielen opetus. Halukkaita ’English clubin’ perustajia on jo ilmaantunut, esimerkiksi automatkalla FLOM Sports Clubin lentopallokerhoon.

”Opiskelijapojat olivat valmiita kokoontumaan vaikka heti. Kirkkoherrakin on jo kysellyt”, Janne naurahtaa, mutta toteaa, että nyt on syytä keskittyä täysipainoisesti kielikouluun, jotta varsinaiset työtehtävät lähtevät aikanaan hyvin liikkeelle. Nyt on aika tutustua ihmisiin ja havainnoida ympäristöä.

Ellalle musiikki on ollut osa elämää jo pienestä lähtien, joten hän ryhtyi opiskelemaan musiikkikasvatusta Oulun yliopistossa. Mukaan on tarttunut myös historianopettajan pätevyys. Hänen tulevat tehtävänsä Sain medee -seurakunnassa painottuvat musiikkityön kehittämiseen.

Lähetin eväät kotiseurakunnasta

Nyt kun pariskunta on konkreettisesti asettunut Mongolian-asuntoonsa, ja kielenopiskelu on käynnissä, he painottavat opiskeluaikansa hengellisen kasvuyhteisön OPKOn merkitystä lähtemispäätöksen kypsymisessä. Erityisesti he muistavat oman kotiseurakuntansa monet opettajat ja rinnalla kulkijat.

”Raahe on yksi mahdollinen nimikkoseurakunta Oulun OPKOn, Rovaniemen seurakunnan ja Espoon tuomiokirkkoseurakunnan lisäksi. Huikeaa olla heidän kanssaan kesäpäivillä. Useilla raahelaisilla papeilla ja nuorisotyönohjaajilla on ollut vaikutusta meidän elämän alkutaipaleella”, Janne sanoo.

”Raahessa olemme saaneet kasvaa ja juurtua kristityn alkutaipaleen. Raahen seurakuntatyö on ollut sellaisella tasolla, ettei olisi voinut enempää toivoa”, pariskunta vakuuttaa. He myös kokevat saaneensa kotiseurakunnastaan monenlaisia valmiuksia lähetystyöhön.

”Huikeaa! Tämä on kyllä Jumalan hieno suunnitelma, että saadaan tulla siunattaviksi Raaheen”, Ella hihkaisee iloisena, ja lisää: ”Meidät molemmat on konfirmoitu Raahen kirkossa ja olemme menneet siellä naimisiin, ja vielä läheteiksi siunaaminenkin!”

Henrikssonit siunataan läheteiksi suunnitelman mukaan kesäpäivillä Raahessa 16.-18.6.2017. Lähetyksen kesäpäivien teema on Syvemmälle.