Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Pyhäkoulut tarvitsevat isähahmoja

 
Pirkko Kauhanen

Lähetysveteraani ja kiinalaisen pyhäkoulutyön uranuurtaja Pirkko Kauhanen tarjoaa nyt koulutusta suomalaisille pyhäkouluopettajille.

Kiinan lähetysveteraani Pirkko Kauhanen tarjoaa menestyksekästä Kyyhky-koulutusta nyt Suomessa. Ensimmäinen suomenkielinen pyhäkouluopettajien koulutuswebinaari pidetään 27.2.2021

Pirkko Kauhanen  on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja erityisopettaja. Hän lähti lähetystyöhön Taiwaniin vuonna 1989 Kristiinan ja Vaasan helluntaiseurakuntien lähettämänä. Sieltä matka jatkui vuonna 1997 Manner-Kiinaan, Yunnaniin, missä Pirkko toimi monissa kehitysyhteistyön tehtävissä. Hänen ennalta-arvaamattomaksi jättiurakakseen koitui kuitenkin kiinalaisten pyhäkoulunopettajien koulutusmateriaalin valmistaminen ja koulutuksen organisointi, jota tukemaan tuli myös Avainmedia Lähetysjärjestö vuonna 2002.

Nyt Pirkko Kauhanen on jo eläkkeellä ja Kiinan tilanteen vaikeuduttua yhteydet Kiinaankin ovat jäissä. Sen sijaan pyhäkoulutyön ja sen tukemiseksi laaditun materiaalin menestyksekäs marssi jatkuu ympäri maailman. Ns. Kyyhky-koulutus on levinnyt jo pariin kymmeneen maahan.

KRS Raamattukonf. 3.-16.6.
Kyyhky-koulutusta Pieksämäellä syksyllä 2019.

Koronavuosi ei pysäyttänyt

Koronaepidemia on toistaiseksi sulkenut Pirkko Kauhaselta ja hänen tiimiltään ovet Suomesta ulospäin, mutta he pitävät pyhäkoulunopettajien Kyyhky-koulutuksia nyt Suomessa.

– Vuodesta 2013 on Suomessa pidetty tähän mennessä 19 koulutusta 823 ihmiselle, kertoo Pirkko Kauhanen.

– Ilahduttavaa on, että osallistujien joukossa on myös useita miehiä. Pyhäkoulut tarvitsevat isähahmoja ja miehen mallia. Miehet tuovat myös vakautta ja omalla opetustyylillään saavuttavat poikien sydämet, Kauhanen kertoo.

– Kun koulutuksia järjestetään seurakunnissa ja koronarajoitukset joudutaan ottamaan huomioon, ryhmäkoko pidetään pienenä ja toimitaan kunkin seurakunnan ehdoilla. Sinänsä koulutustilaisuudessa on helppo pitää turvavälit, sanoo Pirkko Kauhanen.

– Vielä turvallisempaa on osallistua nyt aivan uusiin webinaari-koulutuksiin, jotka toteutamme yhteistyössä Avainmedia Lähetysjärjestön kanssa. Ensimmäinen webinaari on jo 27.2., iloitsee Kauhanen.

– Olemme juuri postittaneet Avainmedialta esitteet ja Kyyhky-kirjan näytteeksi kaikkiin helluntai-, vapaa- ja baptistiseurakuntiin.

Pirkko Kauhanen kävi kouluttamassa kamputsealaisia pyhäkouluopettajia vuonna 2018.

Maksuton yksipäiväinen koulutus on yleensä lauantaina klo 9–17. Noin kolmen kouluttajan tiimi opettaa vapaaehtoisuuden periaatteella. Myöskään seurakunnalle ei tule kustannuksia. Seurakunnan vastuulle jäisi lähinnä lounaan ja iltapäiväkahvin tarjoaminen maksua vastaan.

– On mahtavaa, jos koulutukseen voi kutsua lähialueen muistakin seurakunnista osanottajia, jotta se voisi koitua yhteiseksi hyödyksi ja siunaukseksi koko alueelle, Pirkko Kauhanen ehdottaa.

Satoja tuhansia kiinalaisia opettajia

Kyyhky-projekti jatkaa etenemistä Kiinassa siitä huolimatta, että Kiinaan 2018 tullut uusi uskontolaki estää avoimen työn.

– Monet Kiinan pyhäkoululaiset ovat kasvaneet aikuisiksi ja lähteneet viemään evankeliumia muihin maihin, kertoo Kauhanen.

Vaikka Kauhanen on nyt eläkkeellä, hän vastaa Kyyhkyn lentämisestä yhä uusiin maihin.

– Kiinaan en enää ole yhteydessä, jotta en vaarantaisi sikäläisten kristittyjen elämää, hän kertoo.

– Kiitän Jumalaa, että saimme kylvää ja kouluttaa Kiinassa vapaasti 15 vuotta, kun ovet olivat avoinna. Sadat tuhannet opettajat jatkavat nyt työtä kouluttaen toisia.

 

Mikä Kyyhky?

Kyyhky-projekti alkoi Kiinassa vuonna 2002. Kiinan kotiseurakuntaliike heräsi tosiasiaan, että lapset ovat tulevia seurakunnan johtajia, evankelistoja ja lähetyssaarnaajia. Maasta puuttui kuitenkin pyhäkoulumateriaali sekä korkeatasoinen koulutus opettajille. Yhdessä paikallisten opettajien kanssa ja kotiseurakuntaliikkeen johdon alaisuudessa valmistui pyhäkoulunopettajien koulutusmateriaali, joka sai nimekseen Kyyhky. Teoksen kirjoittivat Pirkko Kauhanen ja Monique Franz.

Ensimmäisten 16 vuoden aikana projekti eteni Kiinassa läpi kaikkien Kiinan provinssien. Satoja tuhansia pyhäkoulun opettajia koulutettiin. Samalla aloitettiin ja perustettiin pyhäkouluja, joissa noin 2 miljoonaa lasta sai kuulla Jeesuksesta ja vastaanottaa hänet sydämiinsä.

Lähetysjohtajat eri puolilta maailmaa vierailivat Kiinassa ja näkivät Kyyhky-työn vaikutuksen. He halusivat edistää lasten evankeliointia omissa maissaan ja käyttää Kiinassa käytetyn materiaalin periaatteita. Englanninkielinen Kyyhky ilmestyi 2009 ja sen jälkeen uusia käännöksiä on syntynyt tasaiseen tahtiin. Tällä hetkellä Kyyhky on valmis seuraavilla kielillä: amharik, arabia, bengali, englanti, farsi, hindi, khmer, kiina, mongolia, nepali, norja, saksa, suomi, tamil, telugu and urdu. Työn alla ovat espanja, venäjä ja turkki.

Lisätietoja koulutuksesta löytyy tästä linkistä.