Puolueiden erot arvokysymyksissä paljastuvat Ylen vaalikoneesta

 

Ylen vaalikone kertoo, millä tavoin puolueiden näkemykset arvokysymyksissä eroavat toisistaan.

Useimmista kilpailijoistaan poiketen Ylen vaalikone paljastaa kunkin puolueen ehdokkaiden keskimääräiset vastaukset kysymyskohtaisesti ja valtakunnallisesti. Lisäksi Yle on laatinut ehdokkaiden vastauksista uutisia, esimerkiksi ympäristöpolitiikasta 14. maaliskuuta.

Transsukupuolisuudesta kaikkein konservatiivisimmin ajattelevat odotetusti kristillisdemokraatit, jonka ehdokkaat ovat vain 2-prosenttisesti samaa mieltä väitteestä ”Sukupuolen korjaamisen tulee olla mahdollista myös alle 18-vuotiaille”. Perussuomalaiset ovat miltei yhtä kriittisiä (9-prosenttisesti samaa mieltä).

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

”Liberaalia” eli kulttuurivasemmistolaista laitaa edustaa Feministinen puolue (92 %). Eduskuntapuolueista lähimpänä feministejä ovat tasapistein (64 %) Vihreät ja Vasemmistoliitto.

Mainitut luvut tarkoittavat keskimääräistä samanmielisyyden astetta Ylen käyttämällä viisiportaisella asteikolla. Niistä ei voi päätellä suoraan, kuinka moni on samaa mieltä, sillä vastaus ”täysin eri mieltä” vaikuttaa prosenttilukuihin vahvemmin kuin ”osittain eri mieltä”.

Eutanasiaa kristillisdemokraatit vastustavat yksin. Puolueen ehdokkaat antavat vain 4-prosenttisen tuen Ylen vaalikoneen väitteelle ”Parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus eutanasiaan”. Ero lähimpään eduskuntapuolueeseen on huima: Keskusta kannattaa eutanasiaa tasan 50-prosenttisesti. Toisesta laidasta löytyvät tässäkin tapauksessa Vihreät (84 %) ja Vasemmistoliitto (81 %).

Myös kristillisdemokraatit tahtovat kriminalisoida ”vihapuheen”

Myös ”vihapuheen” kieltäminen erottaa yhden puolueen kaikista muista – tällä kertaa Perussuomalaiset. Ylen vaalikoneen väittämästä ”Vihapuhe tulee määritellä ja asettaa rangaistavaksi rikoslaissa” Perussuomalaisten ehdokkaat ovat samaa mieltä vain 13-prosenttisesti.

Kaikkein innokkaimmin ”vihapuheen” kieltäisivät SDP:n, RKP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton ehdokkaat (82–86 %). Pienpuolueista mainittakoon Feministit (99 %) sekä sananvapauskysymyksiä korostava Piraattipuolue (26 %).

Perussuomalaisten jälkeen kriittisin eduskuntapuolue on Kristillisdemokraatit (58 %). Miltei 60 prosentin kannatus ”vihapuheen” kriminalisoinnille muistuttaa kuitenkin huomattavasti enemmän eduskunnan vasemmistopuolueita kuin poliittisen kentän konservatiivisemmasta laidasta löytyviä Perussuomalaisia.

Niistä kristillisdemokraattien ehdokkaista, jotka ovat eri mieltä puolueensa enemmistön kanssa, jotkut kuitenkin korostavat Perussuomalaisten ja Piraattien tavoin sananvapauteen liittyviä riskejä. Heidän mukaansa vaarana on, että ”vihapuheeksi” voidaan tulkita solvausten ohella myös epäsuosittuja mielipiteitä – esimerkkinä avioliiton sanominen miehen ja naisen väliseksi liitoksi.

Kaikkien eduskuntapuolueiden keskimääräiset näkemykset edellä mainittuihin kysymyksiin, sekä lisäksi maahanmuuttoon ja ilmastopolitiikkaan, on listattu alla olevassa taulukossa.

 

TEKSTI JA TAULUKKO: TUOMAS KANGASNIEMI

 
artikkelibanneri Uusi Tie