Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Pohjois-Korealle kyseenalainen ennätys – kuuntele radiojuttu

 

Pohjois-Koreassa vainotaan kristittyjä eniten koko maailmassa. Maa on neljättätoista vuotta kärjessä kristittyjen vainoa mittaavassa World Watch -listauksessa.

Eritrean ja Pakistanin kristittyjen kohtelu on heikentynyt. Maat nousivat Open Doors -järjestön ”vainolistalla” historiallisen korkealle, kolmannelle ja kuudennelle sijalle. Myös Libyan kristityt ovat ahtaalla. Maa sijoittuu nyt ensimmäistä kertaa listan kärkikymmenikköön.

Open Doors pisteyttää maat kristittyjen aseman mukaan, ja järjestön tutkijat kertovat vainon kasvaneen keskimäärin 2,8 pisteellä viime vuoteen verrattuna 50 kärkimaan joukossa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Vaikeinta kristityillä oli uusimmalla katsauskaudella (1.11.2014-31.10.2015) Pohjois-Koreassa (92 pistettä), Irakissa (90), Eritreassa (89), Afganistanissa (88), Syyriassa (87), Pakistanissa (87), Somaliassa (87), Sudanissa (84), Iranissa (83) ja Libyassa (79).

Eritrean diktaattori vainojen moottorina

Eritreasta näyttäisi tulleen ”Afrikan Pohjois-Korea”, sillä sen nykyinen uskonnonvapaus-ja muu ihmisoikeustilanne kasvatti sen pisteitä kymmenellä ja nosti yhdeksänneltä sijalta kolmanneksi. Presidentti Afewerkin diktaattorille luonteenomainen vainoharhaisuus on moottori kasvavalle paineelle kristittyjä kohtaan. Jokainen kristitty, joka uskaltaa vastustaa kristittyjen kaltoinkohtelua Eritreassa, pidätetään tai vangitaan asemasta riippumatta.

Maailman toiseksi suurin islamilainen maa Pakistan on kasvattanut pisteitään kahdeksalla ja sijoittuu listalla kuudenneksi. Se on Nigerian kanssa ainoa maa, joka saa maksimipisteet, kun kristittyjen ahdinkoa mitataan väkivaltaisuudella. Katsauskausi alkoi kristityn pariskunnan tapolla 4. marraskuuta 2014 ja huipentui 25 kuolonuhria vaatineisiin pommi-iskuihin kahdessa kirkossa Lahoressa 15. maaliskuuta 2015. Peitellympää vainoa on kristittyjen tyttöjen jatkuva hyväksikäyttö. Heitä siepataan, raiskataan, pakotetaan naimisiin ja vaaditaan vaihtamaan uskontoa.

Boko Haram kylvää pelkoa Nigerissä

World Watch -listalla 2016 on kaksi tulokasta, Niger (49.) ja Bahrain (48.). Boko Haram kylvää kauhua Nigerin kristittyjen keskuudessa, ja Bahrainissa kristittyjen elämää hankaloittaa sulttaanin käyttöön ottama sharia-laki. Niger ja Bahrain ovat syrjäyttäneet viidenkymmenen kärjestä Sri Lankan ja Mauritanian. Tämä johtuu siis vainon kasvusta muissa maissa, ei Sri Lankan ja Mauritanian kohentuneista oloista. Erittäin huolestuttavaa on, että viidenkymmenen eniten vainoavan maan listalle tarvitsi nyt melkein viisi pistettä enemmän kuin viime vuonna.2

Väkivaltaa monella tasolla

Open Doors laatii World Watch -listan seuraamalla viittä elämän eri osa-aluetta, joilla kristillisen uskon harjoittamista rajoitetaan tai vainotaan eri maissa. Osa-alueet vaihtelevat yksityisestä kansalliseen elämään ja kattavat väkivallan, kuten murhat ja kirkkojen polttamiset. Open Doorsin tutkimusjohtaja, tohtori Ronald Boyd-MacMillan kertoo: ”Vaino voi olla niin voimakasta kaikilla elämänalueilla, etteivät kristityt uskalla todistaa uskostaan lainkaan. Todistamisesta seuraa usein väkivaltaa tavallisessa arjessa.”

Open Doorsin kokoamien tietojen mukaan maailmassa on tapettu uskoon liittyvien syiden reilusti yli 7 000 kristittyä viimeksi kuluneella katsauskaudella. Kasvua on lähes 3 000 verrattuna edelliskauden varovaisiin lukuihin.

Laskuissa eivät ole mukana Pohjois-Korea, Syyria ja Irak, koska tarkkaa tietoa niistä ei ole olemassa. Tilastot osoittavat myös, että noin 2 300 kirkkoa vastaan hyökättiin tai vahingoitettiin, mikä on yli kaksinkertainen määrä edellisvuoteen.

Kommentoi aihetta Radio Dein Facebookissa

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)