Piispa Munib Younan kannusti kirkkoyhteisöä jatkuvaan reformaatioon ja uskollisuuteen evankeliumille

 

Piispa Munib Younan vuonna 2015. Kuva: Ari Vitikainen.

Luterilaisen maailmanliiton yleiskokous on käynnistynyt eilen Namibian Windhoekissa. Liiton puheenjohtaja, piispa Munib A. Younan nosti avajaispuheessaan esiin ajankohtaisia globaaleja haasteita.

Piispa Munib A. Younan pohti puheessaan myös kirkkoyhteisön mahdollisia vastauksia tämän päivän globaaleihin haasteisiin. Hän muistutti Pyhän Hengen julistavan, että Jumala ei unohda heitä, jotka ovat joutuneet syrjään yhteiskunnassa.

Piispa Younan rohkaisi puheessaan maailmanlaajan kirkkoyhteisön jäseniä tavoittelemaan samaa kuin Martti Luther 500 vuotta aiemmin: uudistamaan ja uudelleenrakentamaan kirkkoa katumuksen hengessä ja uskollisena evankeliumille. Kokouksen pääteema, Jumalan armon vapauttamat, nousee Martti Lutherin käynnistämän reformaation ydinkohdista.

Perheniemi neliöb. 5.3.- MJa

Younan pohti myös ekumeniaa ja uskontojen kohtaamista. Hän toivoi luterilaisten ja katolilaisten lupaavasti alkaneen ”ekumeeniseen kevään” jatkuvan uusin läpimurroin. Younan rohkaisi luterilaisia myös kyseenalaistamaan Lutherin ajatuksia, vaikka Lutherin selkeä teologia armosta uskon kautta vastaanotetaankin kiitollisena. Maailmanliito on jo ottanut merkittäviä askeleita poispäin Lutherin jyrkästä tuomiosta katolista kirkkoa kohtaan ja sanoutunut irti hänen kirjoituksistaan juutalaisista ja juutalaisuudesta.

”Yhteisön tulisi myös todeta ääneen olevansa eri mieltä Lutherin islamia ja muslimeja käsittelevien kirjoitusten kanssa”, Younan sanoi. Itsekriittinen lähestymistapa voi hänen mukaansa auttaa taistelussa uskontovihamielisyyttä ja ääriajattelua vastaan.