Piispa Keskitalo kirkolliskokouksen avaussaarnassa: Usko tarttuu Jumalan lupauksiin

 

Kuva kirkolliskokouksen istunnosta elokuulta 2020. Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous käynnistyy Turussa 7.11.2022. Iltapäivän avausmessussa Turun Maarian kirkossa saarnannut Oulun piispa Jukka Keskitalo käsitteli saarnassaan reformaatiota, uskoa ja pelastusta.

Piispa Keskitalon saarna pohjautui reformaation päivän Johanneksen evankeliumin (Joh. 4: 46–53) kohtaan, jossa Jeesus parantaa varakkaan virkamiehen pojan.

”Reformaattori Martti Luther korosti Jumalan toimintaa ja yksinvaikuttavutta ihmisen pelastumisessa. Ihminen ei voi pelastua vaikuttamalla Jumalaan omilla teoillaan, vaan turvautumalla uskossa Kristukseen ja tämän sovitustekoon. Ihminen ei voi siis manipuloida Jumalaa tai mielistelemällä pyrkiä vaikuttamaan siihen mitä Jumala on. Jumalan armo tulee osaksemme yllättäen ja Jumalan armahtavan rakkauden lahjoittamana.”

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Hän sanoi, että pelastukseen liittyen Lutherin ydinkysymys oli, miten hän löytää armollisen Jumalan synnin ja syyllisyyden puristuksessa.

”Lutherin ´miten löydän armollisen Jumalan´ ja nykyajan ihmisen ’kelpaanko’-kysymysten ero saattaa houkutella ajattelemaan, että niissä on kysymys kahdesta aivan eri asiasta. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole.”

”Ihmisenä olemisen iso kysymys on sittenkin suurempi: Riitänkö elämän antajalle? Kelpaanko Jumalalle? Mikä riittää silloin, kun hätä on suurin? Kenen puoleen huudan silloin kun mikään ei tunnu auttavan. Kantaako elämä? Voinko hyväksyä sen, että minuakin kannetaan?”

”Tänäänkin, ollessamme aloittamassa kirkolliskokousta, usko tarttuu Jumalan lupauksiin. Tänään tässä messussa ehtoollispöytään käydessämme Jeesus sanoo meille jokaiselle suuren lupauksen: ”Tulkaa minun luokseni kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon.”

Kirkolliskokous kokoontuu Turun kristillisellä opistolla 7.–11.11.2022.