Piispa Bo-Göran Åstrand johtaa ekumeenista delegaatiota, joka tapaa paavi Franciscuksen Roomassa

 

Piispa Bo-Göran Åstrand kirkolliskokouksessa 7.11.2019

Porvoon hiippakunnan piispa Bo-Göran Åstrand tapaa johtamansa ekumeenisen delegaationsa kanssa paavi Franciscuksen yksityisvastaanotolla Vatikaanissa 19.1.2024. Delegaatio lahjoittaa paaville lämpimät lapaset.

Vierailu liittyy Pyhän Henrikin päivään 19.1., jota vietetään Kristittyjen ykseyden ekumeenisella rukousviikolla 18.-25. tammikuuta. Delegaatioon kuuluvat myös katolisen kirkon piispa Raimo Goyarrola ja ortodoksisen kirkon metropoliitta Arseni.

”Pidän tätä vierailua tärkeänä osoituksena Suomessa vallitsevasta hyvästä ekumeenisesta yhteistyöstä. Vierailu Roomaan Kristittyjen ykseyden rukousviikolla on tärkeä perinne, jota katolisen kirkon korkein johto arvostaa”, piispa Åstrand sanoo.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Delegaation ohjelmaan 16.-21. tammikuuta kuuluu tapaamisia Suomen Italian ja Vatikaanin suurlähettiläiden kanssa, tutustuminen katolisen kirkon toimintaan ja paavin yksityisvastaanotto. Vierailun aikana käydään keskusteluja myös kardinaali Kurt Kochin kanssa. Hän toimii Vatikaanin kristittyjen ykseyden edistämisen neuvoston puheenjohtajana.

Ohjelmaan kuuluu osallistuminen ekumeenisiin jumalanpalveluksiin ja messu Pyhän Henrikin päivänä 19. tammikuuta. Rooman vierailu on ollut perinne vuodesta 1985.

Matkan teemana pyhiinvaellus

Pyhiinvaellus kiinnostaa nyt monia Pohjoismaissa. Tämä näkyy esimerkiksi Pyhän Olavin reitin suosiossa. Reitti kulkee Pohjoismaiden läpi Norjan Trondheimiin. Pyhiinvaellusreitit ja monet keskiaikaiset kirkot Suomessa ja Ahvenanmaalla yhdistävät katolilaisia ja luterilaisia. Tämänvuotisen piispanvierailun teemana onkin pyhiinvaellus.

”Pyhiinvaellusteema antaa vierailulle tällä kertaa ekumeenisen pyhiinvaelluksen luonteen”, piispa Åstrand sanoo.

”Pyhiinvaelluksen aikana ihminen tekee sekä ulkoisen että sisäisen matkan. Katselemme ympärillemme ja koemme uusia ympäristöjä ja rakennuksia. Samalla kohtaamme Jumalan, itsemme ja toisemme ainutlaatuisella tavalla”, piispa Åstrand jatkaa.

Paavi saa lahjaksi lämpimät lapaset

Delegaation lahja paavi Franciscukselle on pari valkoisia lämpimiä lapasia. Lapasten lisäksi annetaan Kirkon Ulkomaanavun Toisenlainen lahja.

”Kun delegaatio pohti sopivaa lahjaa, muutamia merkittäviä näkökulmia otettiin huomioon. Ennen kaikkea oli tärkeää huomioida, että paavi arvostaa maltillisuutta, joten lahjan tulisi olla kohtuullinen. Toiseksi, ottaen huomioon hänen saamansa lukuisat lahjat, meidän lahjamme olisi suotavaa olla pieni ja käytännöllinen. Toivottavasti nämä valkoiset lapaset, joissa komeilee Pyhän Olavin sinetti, lämmittävät paavia tässä muuten melko kylmässä maailmassa.”

Paavi saa lahjaksi lapaset, jotka on neulonut espoolainen kirkkomuusikko Eva Andersson.

Lapaset neuloi espoolainen kirkkomuusikko Eva Andersson, joka on Schola Borgoensis -kuoron jäsen. Kuoro laulaa jumalanpalveluksissa ja muissa tilaisuuksissa valtuuskunnan Rooman-vierailun aikana. Porvoon hiippakunnan kirkkomuusikoista ja laulajista sekä Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin opiskelijoista koostuvaa kuoroa johtaa hiippakuntasihteeri Pia Bengts.

Piispat ja metropoliitta osallistuvat vesperiin ja messuun

Piispat ja metropoliitta osallistuvat matkan aikana ekumeeniseen vesperiin ja Pyhän Henrikin päivän messuun.

Torstai-iltana 18.1. kardinaali Koch viettää piispa Åstrandin ja piispa Goyarrolan avustamana ekumeenisen vesperin birgittalaissisarten kirkossa. Metropoliitta Arseni saarnaa vesperissä.

Perjantaina 19.1. piispa Bo-Göran Åstrand on liturgina ja piispa Raimo Goyarrola saarnaajana Pyhän Henrikin päivän messussa Santa Maria Sopra Minervan basilikassa Vatikaanissa. Messuun osallistuvat myös metropoliitta Arseni ja Schola Borgoensis -kuoro. Keskiaikaisen perinteen mukaan Pyhä Henrik oli Suomen ensimmäinen piispa ja marttyyri.

Ekumeenisen delegaation muut jäsenet

Delegaatioon kuuluvat lisäksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkoasiain osaston johtaja Kimmo Kääriäinen, Maarianhaminan seurakunnan kirkkoherra Mari Puska, kirkon ruotsinkielisen työn keskuksen johtava asiantuntija Lucas Snellman ja piispa Åstrandin puoliso, diakoni Karin Åstrand.

Katolisen kirkon puolelta piispa Goyarrolaa lisäksi osallistuu isä Martti Savijoki SCJ Pyhän Marian seurakunnasta ja ortodoksisesta kirkosta metropoliitta Arsenin lisäksi myös TM Maria Mountraki.