Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Pappi hämmentää ja saarnaa netissä

 

Kuva: kuvakaappaus videosta.

Musiikkilehti Rumban nettisivuilla ja muuallakin netissä esiintynyt Pappi hämmentää kansaa tasaisin väliajoin ilmestyvillä videoilla. Lokakuussa pimeydestä julkisuuteen hypännyt muusikko-filosofi-runoilija on tähän mennessä suoltanut eetteriin esimerkiksi raskaanpuoleisia musiikkivideoita, saarnoja ja ajatelmia. Papin videoita on nähty Rumban, Soundin ja Ilta-Sanomien verkkosivuilla.

Videoilla Pappi esittää pohdintojaan sumun keskellä ja huppuun verhoutuneena.  Soundi-lehdelle antamassaan ensimmäisessä haastattelussaan nimettömänä pysyttelevä saarnamies kertoi olevansa ammatiltaan ”pikemminkin teologi kuin pappi”.

– En tiedä onko saarna osuvin jumalanpalveluksen osio kuvaamaan Papin musiikkia – ehkä pikemminkin synnintunnustus tai erilaiset rukousosiot? Vaikka biisien sisältö ulottuukin mustasukkaisuudesta ilmastonmuutokseen ja sosiaalidarwinismista levinaslaiseen etiikkaan, on niissä aina varsin eksistentiaalinen pohjavire, tietynlainen elämäntarkoituksen ja elämän ”luonteen” kysely, Pappi kertoi Soundille.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

– Aina niissä pohjimmiltaan on kyse nihilismistä ja Kristuksesta. Springsteenin Born to Runin sanoin: ”I want to know if love is real”. Tai omin sanoin: ”Kristus vai totuus vai totuus ja Kristus?”.

Soundin haastattelussa Pappi otti kantaa myös ”gospelmusiikin ja sekulaarin musiikin väliseen rajaan”.

– Joskus raja on toimiva, esimerkiksi virsien, hartaus- ja jumalanpalvelusmusiikin suhteen, tai selvästi julistuksellisen materiaalin kohdalla. Usein tällainen raja on kuitenkin myös turha ja mielivaltainen.

– Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että musiikkia käytetään erilaisten maailmankatsomusten julistamiseen: artistit ovat ihmisiä ja maailmankatsomuksetonta ihmistä ei ole olemassa. Pelkkään julistamiseen keskittyvät levyt eivät kuitenkaan yleensä ole taiteena kovin kiinnostavia. Inhimillinen kokemus elämästä ei yleensä ole niin särmätön ja virtaviivainen kuin markkinointisloganit ja juuri inhimillisyyden rajoitteista käsin tapahtuva hapuilu tuo taiteeseen tarttumapintaa, Pappi pohtii.

Papin Syvyys-debyyttialbumin on määrä ilmestyä ”alkuvuodesta 2013”.

Papin haastattelu Radio Dein Ajankohtaistunnilla 24.1. klo 9-10, uusinta klo 13-14 ja yöllä klo 01-02.

Katso Papin uusin video ”Kuluneet kysymykset”

Lue Papin haastattelu

Papin facebook-sivu

 
Artikkelibanneri perussanoma