Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Paneeli Hengellisillä syventymispäivillä: ”Sananvapautta pitää käyttää, koska muuten se kapenee”

 

Heli Karhumäki, Soili Haverinen ja Ivan Puopolo. Kuva: Sari Savela

Elämä-lehden paneelikeskustelussa todettiin, että sosiaalisessa mediassa monet vaikenevat mielipiteistään, koska julkisen häpäisyn pelko on niin suuri.

Suomen Raamattuopiston Hengelliset syventymispäivät käynnistyivät torstai-iltana Helsingin Luther-kirkossa paneelikeskustelulla, jonka aiheena oli sananvapaus. Tilaisuuden järjesti 90-vuotista olemassaoloaan juhliva Elämä-lehti.

Suomalaisesta sananvapaudesta ovat viime aikoina olleet huolissaan monet keskenään vastakkaisiakin yhteiskunnallisia, poliittisia ja uskonnollisia näkemyksiä edustavat tahot.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Huomenta Suomen juontajana tunnettu Ivan Puopolo sanoi, että Suomessa sananvapaus on juridisesti hyvällä tolalla, mutta julkisuudessa mielipideikkuna on kapea.

– Sananvapaus tarkoittaa muun muassa ennakkosensuurin puutetta. Kun Eppu Normaali sanoo, ettei meillä ole sananvapautta, se ei pidä paikkaansa, koska meillä ei ole ennakkosensuuria.

Toinen keskustelijoista, teologian maisteri ja väitöskirjaopiskelija Soili Haverinen lisäsi, että juridinen sananvapaus ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sananvapautta käytännössä.

– Jos ilmapiiri on sellainen, että sananvapautta tahdotaan rajoittaa, rajoittaminen voi päätyä myös lainsäädäntöön. Mutta nyt jo työpaikan ja maineen menettäminen ovat uhkana, jos sosiaalisessa mediassa syntyy mylläkkä. Moni valitsisi mieluummin sakot kuin huonon kohtelun somessa.

”Ihmisten sietokyky suurempi kuin kuvittelemme”

Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki totesi, että some on ”räjäyttänyt retoriikan”.

– Somessa haetaan heimoidentiteettiä kuulumalla tiettyyn leiriin. Monella on mielipiteensä, mutta niitä ei ilmaista. Julkisen häpäisyn riski sulkee suut, vaikka areenat ovat vapaat, Karhumäki kuvaili.

– Yksittäinen video tai kommentti voi lähteä elämään omaa elämäänsä. Ymmärrän tähän liittyvän huolen yhteiskuntarauhasta. Homma voi mennä väkivaltaiseksi. Somea pitäisi rajoittaa, mutta samalla on huoli sananvapaudesta, Haverinen jatkoi.

Ivan Puopolo ilmoitti, että hänellä on ongelmaan ratkaisu.

– Käytän itse ”mitä sitten -indeksiä”. Siinä kysytään, miten nyt käynnissä oleva some-kirjoittelu vaikuttaa puolen vuoden päästä. Ei mitenkään.

– Mutta jos harmittaa esimerkiksi se, että seksuaaliset vähemmistöt ovat uhriutuneet ja nauttivat koskemattomuutta, ainut keino on ilmaista oma mielipide asiasta.

– Sitten joku tulee haukkumaan, ja sitten voi sanoa mielipiteensä uudelleen. Näin sananvapaus kasvaa, Puopolo ehdotti.

– Kyllä minustakin sananvapautta tulee käyttää rohkeasti. Muuten se kapenee, Haverinen lisäsi.

– Ihmisten sietokyky toisille näkemyksille on suurempi kuin kuvittelisimme. Olen huomannut tämän teeveetyössä, Puopolo jatkoi.

”Yliopistossa opetetaan taikauskoa”

Paneelia johtanut Elämä-lehden päätoimittaja Juha Vähäsarja kysyi, ovatko keskustelijat kokeneet, että heidän sananvapauttaan olisi rajoitettu.

– Olin Ylen eräässä radiossa töissä 20 vuotta sitten, ja Tony Halme oli ehdolla eduskuntavaaleissa. Silloin meillä linjattiin, että häntä tai muita ääripuolueiden henkilöitä ei haastatella. Tajusin vasta myöhemmin, että se on ennakkosensuuria. MTV 3:lla kolumnejani on viilattu, mutta se ei ole rajoittamista vaan osa normaalia journalistista prosessia. Kysymys on sanavalinnoista, ei sisällöstä.

Soili Haverinen tutkii väitöskirjassaan feminismiä. Hän kertoi saaneensa erään haastattelun perusteella alan naispuolisilta professoreilta uhkauksia ”jatkotoimista”.

– Kyseessä oli Sanansaattaja-lehden haastattelu, jossa kritisoin sukupuolentutkimusta sen ideologisuudesta.

Ivan Puopolo kertoi, että hänkin on kritisoinut kirjoituksissaan sukupuolentutkimusta.

– Olen opiskellut sosiologiaa Tampereen yliopistossa, ja tiedän sen ilmapiirin. Samasta yliopistosta ja samasta ideologisesta prässistä tulee myös ehkä 80 prosenttia suurien medioiden journalisteista. Siksi tulee tunne, että lehdistö on vääristynyt.

– Jopa akateemisessa feminismissä biologinen sukupuoli kiistetään. Se on taikauskoa. Sitä opetetaan yliopistossa. Käsittämätöntä! Puopolo ihmetteli.

Kokeeko some inflaation?

Hali Karhumäen mukaan ”ääripäät ovat vapaan median hinta”, ja some päästää kaikki intressit valloilleen. Puopolo kuitenkin väitti, että somekin tulee aikanaan ”kokemaan inflaation”.

– Ihmiset tottuvat. Leimakirveiden arvo laskee. Evoluutio kehittyy keskustelujen suhteen, Puopolo kuvaili.

– Toivoisin hieman toisenlaista kehityskulkua. Että torjuisimme jyrkkää retoriikkaa ja yrittäisimme ymmärtää erilaisia näkökulmia. Someen tarvitaan myötätuntoa, hyväksyntää, herkkyyttä, Heli Karhumäki sanoi.

– Mutta ei Suomessa olla lähelläkään sitä öyhöttämistä, joka vaikkapa Yhdysvalloissa on valloillaan. Jos nyt perussuomalaisten äärilaitaa ei oteta huomioon, Puopolo jatkoi.

– On hyvä muistaa, että lapset seuraavat somea. Somekäytös siirtyy heidän mukanaan päiväkoteihin ja kouluun, Haverinen totesi.

Karhumäki tähdensi vielä, että kristityillä on hyvät lähtökohdat keskustelukulttuurin rakentamiseen.

– Meillä, kuten kaikilla, on täysi ihmisarvo Jumalan edessä ja valtuudet viedä sanomaa Jeesuksesta eteenpäin.  Voimme puhua siitä, millaista on olla voittajan puolella kaikkia muitakin siihen joukkoon kutsuen.

– Totuuden puhuminen kannattaa aina. Katsotaan, mihin sillä päästään Soili Haverinen jatkoi.

Hengelliset syventymispäivät jatkuvat 23.-25.8. Kauniaisissa. Ohjelma ja muut tiedot löytyvät täältä