Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Päikki Prihalle kirkkotaidepalkinto

 

Päikki Priha

Tekstiilitaiteilija Päikki Prihalle on myönnetty kirkkotaiteen tämänvuotinen Engel-palkinto. Hänen ansionaan pidetään kirkkotekstiilien nostamista arvostetuiksi taide-esineiksi.

Vuosittain myönnettävän kirkkotaiteen Engel-palkinnon Prihalle luovutti tuomiorovasti Matti Poutiainen Helsingin tuomiokirkon kryptassa sunnuntaina.

Päikki Priha on suomalainen tekstiilitaiteilija ja Taideteollisen korkeakoulun professori. Vuonna 1982 arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä pyysivät Prihaa suunnittelemaan tekstiilit Lieksan uuteen kirkkoon. Sen jälkeen Priha on suunnitellut kirkkotekstiilejä yli 30 kirkkoon, muun muassa vuonna 1998 Helsingin tuomiokirkkoon ja sen kryptaan.

Pipliaseura Neliöb. 11.-12.12. (13-14/14pv) MJa

Päikki Priha valmistui tekstiilitaiteilijaksi vuonna 1972. Hän väitteli Taideteollisessa korkeakoulussa taiteen tohtoriksi vuonna 1991.

Kirkkotaiteen Engel-palkinnon myöntää Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto taiteilijalle tai yhteisölle, joka on ansioitunut kirkkotaiteen alalla. Engel-palkinto on suuruudeltaan 4 000 euroa ja se jaettiin nyt 15:nnen kerran.

Kirkkotaiteen Engel-palkinto perustettiin vuonna 1990, jolloin tuli kuluneeksi 150 vuotta Helsingin tuomiokirkon suunnittelijan Carl Ludvig Engelin kuolemasta. Aluksi palkinto jaettiin vuosittain ja vuodesta 2006 lähtien joka toinen vuosi.
Kirkkotaiteen Engel-palkinnon ovat aiemmin saaneet: valokuvaaja Seppo J.J. Sirkka, Cantores Minores -poikakuoro, tekstiilitaiteilija Maija Lavonen, sinfoniaorkesteri Vivo, oopperalaulaja Eero Erkkilä ja professori Tapani Valsta, gospelmuusikko Jaakko Löytty, arkkitehti Tuula Mäkinen, kuvataiteilija Riikka Juvonen, näyttelijä Matti Ranin, runoilija Lauri Otonkoski, professori Wilhelm Helander, entisöijä Jorma Pulla, Lasten Keskus ry. ja kirjailija Anna-Mari Kaskinen.

(KT)