Paavi: ”EU:lla on edessään käänteentekevä haaste, mistä riippuu koko maailman tulevaisuus”

 
Franciscus

Paavi Franciscus pääsiäissunnuntaina Pietarinkirkossa. Kuvakaappaus Youtubesta.

Paavin pääsiäissunnuntain puhetta on arvioitu hänen poliittisimmakseen ja painavimmakseen kannanotokseen sen jälkeen kun aloitti virkansa Vatikaanissa vuonna 2013.

Euroopan unioni on vaarassa romahtaa, elleivät EU-maat pääse sopimukseen koronapandemian seurausten taakanjaosta ja siitä, miten pahiten kärsineitä alueita autetaan, arvioi paavi Franciscus pääsiäissunnuntain puheessaan. Tavallisesti paavin pääsiäispuhetta kokoontuu kuulemaan Vatikaaniin kymmeniä tuhansia ihmisiä. Nyt puhe striimattiin videolähetyksenä tyhjästä Pyhän Pietarin kirkosta.

Paavi kiinnitti huomiota EU:n erimielisyyteen jäsenmaiden talouksien elvytyskeinoista pandemian vaikutusten lieventämiseksi. Eteläiset EU-maat haluavat tuekseen eurobondeja. Pohjoiset EU-maat vastustavat eurobondeiksi kutsutta velkarahalla elvytystä, jossa jäsenmaat jakavat taakan.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

– Euroopan unionilla on nyt edessään käänteentekevä haaste, mistä riippuu ei vain sen tulevaisuus, vaan koko maailman tulevaisuus. Nyt ei ole oikea aika tehdä jakolinjoja, paavi Franciscus sanoi.

Erityisesti Hollanti, Saksa ja Suomi ovat vastustaneet eteläisen Euroopan toiveita saada taloudellista tukea yhteisvakuudellisista europondeista.

”Välinpitämättömyys ja itsekeskeisyys eivät ole sanoja, joita haluamme kuulla.”

– Koko maailma kärsii nyt, ja meidän on yhdistettävä voimamme pandemiaa vastaan. Välinpitämättömyys ja itsekeskeisyys eivät ole sanoja, joita haluamme kuulla. Haluan kieltää ne ikuisesti, Franciscus jyrähti.

Paavin mukaan kirkon pyhien toimitusten, kuten ehtoollisen vieton tai hautaan siunaamisen, estyminen on raskasta. Hän kuitenkin korosti ajan olevan poikkeuksellinen ja ilmaisi tukensa sekä osanottonsa koronan uhrien läheisiä kohtaan. Paavi huomautti menetysten tuntuvan erityisen raskailta, koska eristyksen vuoksi kaikki eivät ole voineet hyvästellä menehtyneitä rakkaitaan.

– Tänään ajatukseni kääntyvät ensisijaisesti niihin moniin ihmisiin, joiden elämään koronavirus on suoraan vaikuttanut: sairaisiin, niihin, jotka ovat kuolleet ja perheenjäseniin, jotka surevat rakkaidensa menettämistä ja joista jotkut eivät edes pystyneet jättämään jäähyväisiä, paavi sanoi.