Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Päävalmentaja Jukka Jalonen Radio Deille: ”Läheisten puolesta rukoileminen tärkeämpää kuin Leijonien voitto”

 
Jukka Jalonen Lehtikuva

Jukka Jalosen keskittyminen Pekingin olympiakaukalon reunalla oli Ruotsi-ottelun aikana intensiivistä. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Jukka Jalonen saattaa ristiä kätensä viimeistään sunnuntaina. Leijonat olympiafinaaliin luotsannut päävalmentaja paljasti Radio Deille, minkä merkityksen hän antaa rukoukselle huippu-urheilussa.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen pysyi Radio Dein haastattelussa tutun tyynenä, vaikka joukkue oli hetkeä aikaisemmin raivannut tiensä Pekingin olympiafinaaliin.

– Olo on helpottunut. Oli kova peli, ja omat paineensahan siinä oli, kun tavoite oli päästä pelaamaan kultamitalista olympiafinaalin. Huippujoukkue oli vastassa, ja marginaalit ovat näissä peleissä pienet, kiteytti Jalonen tuntonsa Radio Deille pian ottelun jälkeen.

KRS Krito 10.-23.6.

Jalosen mukaan Leijonien olympiamenestyksen salaisuus on joukkueeseen iskostunut yhtenäisyys ja nöyryys.

– Olemme oppineet pelaamaan yhdessä meidän omaa peliä – ja puolustamaan. Pelitapa rupeaa olemaan pelaajien selkäytimessä. Sen takia meitä vastaan on erittäin vaikea tehdä maalia, ja meitä on vaikea voittaa.

Kiekkopelissä saa kokea onnekkaita ihmeitä

Siinä vaiheessa, kun NHL:n pelaajien poissaolo kisoista kävi selväksi, fokus ja keskittyminen ovat Jalosen ajatuksissa olleet vain ja ainoastaan niissä pelaajissa, jotka Pekingin jäälle luistelevat.

Jalonen tunnustaa, että ottelun jälkeen aatokset nousevat jään tasoa ylemmäs.

– Jos hommat ovat pelissä menneet niin sanotusti nappiin, niin jälkeenpäin saatan kyllä laittaa kädet ristiin. Kiitän yläkertaa siitä, mitä on saavutettu.

Päävalmentajan tunnustaa, että jäällä tapahtuu toisinaan hämmästyttäviä, jopa ihmeenomaisia, asioita.

– Onneahan tässä usein myös tarvitaan. Kun siltä kantilta asiaa miettii, niin eihän sitä kukaan tiedä, mistä se onnentulo sitten lopulta onkaan kiinni.

”Rukoilkaa mieluummin ihmisten kuin jääkiekon puolesta – oman perheenne, ystävienne ja läheistenne. Ne rukoukset ovat tärkeämpiä kuin jääkiekossa saavuttamisen ja voittamisen puolesta lausutut rukoukset.”

Jalonen teki tänään Pekingissä historiaa. Koskaan aiemmin Suomen miesten maajoukkue ei ollut edennyt loppuotteluun kolmissa arvokilpailuissa peräkkäin. Kevään 2019 maailmanmestaruuden ja 2021 MM-hopean jatkoksi tarjolla on jotain, mikä on ollut toistaiseksi suomalaisessa jääkiekossa saavuttamattomissa: miesten olympiakulta.

Ylimääräisiä rukousharjoituksia edessä oleva suurten panosten peli ei Jalosen suunnitelmiin tuo.

– Ennen pelejä ei kyllä tule rukoiltua. Valmentajana sitä ajattelee, että kyllä tässä pitää omin voimin pärjätä. On ajateltava, että meidän pitää joukkueena tämä hoitaa.

Voitto ei ole Jalosen elämän arvoasteikossa ykkösenä

Vaikka edessä häämöttää suomalaisittain historiallinen kiekkopeli, päävalmentaja Jalosen omissa ajatuksissa elämästä löytyy paljon jääkiekkoa painavampia rukousaiheita.

– Rukous tulee mieleen, kun muistelee niitä itselle tärkeitä ihmisiä, jotka eivät ole enää täällä meidän kanssa tässä elämässä.

– Jos haluaa jonkun puolesta rukoilla, niin rukoilkaa mieluummin ihmisten kuin jääkiekon puolesta – oman perheenne, ystävienne ja läheistenne. Ne rukoukset ovat tärkeämpiä kuin jääkiekossa saavuttamisen ja voittamisen puolesta lausutut rukoukset.

Suomi kohtaa miesten jääkiekon olympiafinaalissa sunnuntaina kello 6.10 Venäjän olympiaurheilijoiden joukkueen. 

Juttuun päivitetty tieto Suomen finaalivastustajasta.

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)