Pääministeri Marin: Suomeen kolmen viikon sulkutila – yli kuuden hengen kokoontumisille kielto

 

Pääministeri Sanna Marin. Kuva: Lasse Heikkinen / valtioneuvoston kanslia

Pääministeri Sanna Marinin tiedotti tänään, että Suomeen tulee maaliskuussa kolmen viikon sulkutila, joka alkaa 8.3 ja päättyy 28.3. Ravintolat suljetaan, koulut siirtyvät etäopetukseen ja kokoontumisrajoitus kiristyy kuuteen henkilöön.

Pääministeri Sanna Marinin  (sd) mukaan hallitus on valmis toteamaan poikkeusolot yhteistyössä presidentin kanssa. Marin sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistön omalta osaltaan todennut olevansa valmis poikkeustilan toteamiseen, mikäli sen mukaisua toimivaltuuksia tarvitaan.

– Poikkeusolot todetaan yhteistyössä tasavallan presidentin kanssa yhteistoimintamenettelyn mukaisesti. Pidän keskeisenä, että kaikki keskeiset instituutiot ovat käytössä: hallitus, tasavallan presidentti ja eduskunta.

IK-opisto vuosisop.,vko30-32, neliöb,MJa

Merin kertoo keskustelleensa eilen keskiviikkona presidentin ja eduskunnan puhemiehen kanssa. Marin on kutsunut kaikki eduskuntapuolueet keskustelemaan tilanteesta tänään kello 12.

Kolmen viikon sulkutilan jälkeen jatkuu osittainen sulku, Marin sanoi. Kolmen viikon jälkeen kuitenkin puretaan nuoria koskevat rajoitukset. Hallitus tuo eduskuntaan myös esityksen ravintoloiden sulkemista kolmeksi viikoksi kokonaan. Sulku koskee leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueita.

Pääministeri tiedotti koronapandemian rajoittamista koskevista toimista hallituksen tiedotustilaisuudessa, jossa olivat mukana Marinin lisäksi, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr), opetusministeri Jussi Saramo (vas) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kertoo, että vaikka hallitus toteaa poikkeusolot presidentin kanssa, valmiuslakia ei oteta käyttöön. Sen sijaan tullaan antamaan lakiesitys ravintoloiden rajoituksista.

– Emme ota käyttöön esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoa. Emme käytä valtuuksia enemmän kuin mitä tähän tilanteeseen tarvitaan, Henriksson sanoo.

Uudet rajoitustoimet keskittyvät alueisiin, joissa epidemia riehuu pahimmin. Kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla on hallituksen mukaan syytä ottaa käyttöön etäopetus toisella asteella sekä perusopetuksen yläluokilla. Kaikki yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Toimet eivät koske alakoululaisia ja sitä nuorempia lapsia.

Ihmisten liikkumisen rajoittamista ei Marinin mukaan ole tällä hetkellä perusteita ottaa käyttöön. Tilanne voi Marinin mukaan kuitenkin muuttua.

– Tällä hetkellä ei ole sellainen tilanne, että olisi tarpeen käyttää näitä toimivaltuuksia. On mahdollista, että tällaiseen tilanteeseen joudutaan. Emme sitä halua, mutta se on mahdollista, Marin sanoo.