Lähetystyö: Lähellä Jeesusta viisi vuosikymmentä – tärkeintä lähetysjärjestölle ei ole lähetystyö vaan evankeliumi Ihmisiä ja ilmiöitä: Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa

Outi Rajala: ”Rukoillessa Jumala yllättää usein uusilla maisemilla”

 
Norjan vuoristossa matkailevan Outi Rajalan mukaan Jumala yllättää usein rukouksen kautta – rukoilijalle voivat avautua aivan uudenlaiset näköalat. Kuva: Mikko Saari

Kyproksen vuoristossa matkailleen Outi Rajalan mukaan Jumala yllättää usein rukouksen kautta – rukoilijalle voivat avautua aivan uudenlaiset näköalat. Kuva: Mikko Saari

Lähetysyhdistys Kylväjän viestintäpäällikkönä toimivalle Outi Rajalalle rukouksessa ja viestinnässä on paljon yhteistä – ja molemmat oleellinen osa lähetystyötä.

Kylväjän nettisivuilla ja Facebook-seinällä on jo syksystä 2014 asti ilmestynyt päivittäin uusi rukous. Rukoukset sanoittavat rukoilijoiden tuntoja ja elämäntilanteita, ja niiden kautta eletään rukouksin mukana lähetystyön iloissa, suruissa, vaikeuksissa ja kiitosaiheissa.

Moni on löytänyt rukoukset osaksi päivittäisiä rukouksiaan. Useimmiten rukousten kirjoittajana on Kylväjän viestintäpäällikkö Outi Rajala.

Karas-Sana Neliöb. 18.-24.3.

– Kirjoittaminen on minulle luonnollinen tapa rukoilla. En oikein muuten malta itsekseni pysähtyä rauhassa rukoilemaan, toisten kanssa helpommin, mutta kirjoittaminen pysäyttää minut hyvällä tavalla Jumalan eteen, Rajala hymyilee.

– Rukousten kirjoittaminen on minulle aikaa Jumalan kanssa. Joskus rukouksen ajatus muotoutuu mielessäni kokonaan valmiiksi ennen sen kirjoittamista, mutta useimmiten kirjoittaminen on heittäytymistä keskusteluun Jumalan kanssa. Ensimmäisiä sanoja kirjoittaessani en vielä tiedä, mihin ajatus ja rukous kulkevat sanojen kirjautuessa tietokoneen näytölle.

”Viestintätyössä ja rukouksessa on paljon samaa.”

Outi Rajalan mukaan Jumala usein yllättää.

– Rukouksen kautta avautuu aivan uudenlaiset näköalat asiaan, jonka Hänen eteensä toin.

Päivän rukousten kirjoittaminen vapaaehtoistehtävänä oli lopulta yksi askel siihen, että syksyllä 2015 Rajala siirtyi Kylväjän viestintäpäälliköksi.

– Viestintätyössä ja rukouksessa on paljon samaa. Viestinnän työvaiheet ovat yleensä näkymättömissä, vain lopputulokset näkyvät: lehti- ja radiojutut, nettisivut, sosiaalisen median päivitykset, kirjat, esitteet, mainokset ja muut materiaalit.

– Rukouksen kanssa on samoin: esirukoilijoiden työvaiheet eivät näy. Salaisen vaivannäön lopputulokset, rukousvastaukset, ovat monien nähtävissä, vaikka niitä harvoin rukousvastauksiksi ymmärretäänkään, tavalliseksi elämäksi vain. On vaikea nähdä esimerkiksi, miltä on varjeltunut. Samoin on viestinnän laita: kun viestintä toimii, sen prosesseihin ei tarvitse kiinnittää huomiota, vaan tieto kulkee luontevasti, vertaa Rajala.

– Kun viestinnän tuotokset lähtevät käsistämme maailmalle, emme tiedä, mitä kaikkea niistä seuraa, ja mitä työtä Jumala tekee niiden kautta. Samalla tavoin on rukousten kanssa.

”Kirjoittaminen on minulle luonnollinen tapa rukoilla.”

Outi Rajalan mukaan esimerkiksi rukoukset lähetystyön puolesta saavat aikaan paljon enemmän kuin osaamme aavistaakaan.

– Vaikkapa se, että yksi ihminen lähetyskentällä tulee uskoon, on pitkän esirukoilijoiden ketjun rukousten hedelmää. Eikä ketju pääty uskoontuloon, vaan siunauksen siemenet siirtyvät seuraavillekin sukupolville.

Viestinnässä ja rukouksessa on yhteistä sekin, että suurin osa molemmista töistä tapahtuu etukäteen tulevaa valmistellen.

– Viestinnässä se on materiaalien laatimista etukäteen, rukouksissa tulevien tapahtumien puolesta rukoilemista jopa vuosikymmeniä aikaisemmin. Moni isovanhempi rukoilee lastenlastensa koko elämäntaipaleen puolesta.

Toinen osa viestintätyötä on reagoimista senhetkisiin asioihin.

– Rukouksissa se on hätäisiä avunhuutoja ja kiitoksia, viestinnässä meneillään olevista asioista paikan päältä tiedottamista.

Loppu kolmannes työstä on jälkikäteen tehtävää.

– Viestinnässä se on jo tapahtuneista asioista tiedottamista, rukouksessa menneistä kiittämistä ja anteeksipyyntöjä. Ja onhan rukous itsessäänkin viestintää ihmisen ja Jumalan välillä.

”Rakkaan kanssa on hyvä olla hiljaa, mutta tarvitaan myös sanoja.”

Rajala on kirjoittanut nuoresta asti erilaisia hengellisiä kirjoituksia.

”Oletko koskaan ajatellut, että kirjoittaisit kirjan?” kirjoitti Outi Rajalan ystävä 2000-luvun alussa Rajalalle antamansa Tyhjän kirjan kanteen.

– Samaa on kysynyt moni muukin, etenkin sen jälkeen, kun rupesin kirjoittamaan Päivän rukouksia Kylväjän sivuille. Nyt sain vastata tähän kysymykseen, viime hetkillä vielä tyttönimelläni, jolla rukoukset olen tähän mennessä kirjoittanut, iloitsee elokuun lopussa avioituva Rajala.

Kirjan muotoon rukoukset koottiin yleisön toiveesta, ja jotta rukoukset olisivat saatavilla muutenkin kuin sähköisessä muodossa.

Kengät jalasta – Päivän rukouksia vuosilta 2014–2019 -kirjan rukoukset on jaettu yhteentoista teemalukuun. Näin teosta voi lukea päivittäisenä rukouskirjana tai hyödyntää teemalukuja rukousten etsimiseen tiettyjä tilanteita varten.

– Toivon, että kirjan rukoukset voisivat tuoda rukoussanoja niihin hetkiin, jolloin omat sanat loppuvat tai niitä on vaikea löytää. Toivottavasti kirjaa voitaisiin käyttää sekä yksin että yhdessä, kodeissa, seurakunnissa ja missä vain rukoillaan. Suurimpana toiveenani on, että rukoukset voisivat viedä niiden rukoilijoita Jeesuksen luo, toivoo Rajala.

– Rakkaan kanssa on hyvä olla hiljaa, mutta tarvitaan myös sanoja. Jumala kuulee huokauksetkin, mutta me ihmiset tarvitsemme hiljaisen Jumalan kanssa olemisen lisäksi myös sanoiksi puettuja rukouksia. Ja taitaa Jumalakin mielellään kuunnella rukouksiamme, niinhän vanhemmatkin iloitsevat lastensa jutteluista.

”Rukoileminen on Jumalan maaperälle astumista.”

– Mietittäessä kirjan nimeä kustantaja CoLink Oy:n toimitusjohtajan Petri Javanaisen kanssa hän rupesi hyräilemään Pekka Simojoen laulua Pyhän kosketus. Mieleeni jäivät soimaan kertosäkeen sanat, jotka kertovat Jumalan sanoista Moosekselle: ”Riisu kengät jalastasi, sillä paikka, jossa seisot, on pyhä.” (2. Moos. 3:5.)

– Rukoileminen on Jumalan maaperälle astumista. Vaikka rukoilla voi hyvin matkallakin, on välillä myös hyvä viivähtää hetki rukoillen, ottaa kengätkin jalasta.

Anni Mattilan viivapiirrokset syntyivät vaivatta kuvittamaan kirjan lukuja, mutta Rajala ja Kylväjän toimitussihteeri Anne Laine jatkoivat pitkään pohdintoja kirjan kansikuvasta.

Kirjan alussa on rukous, jossa Paavali kävelee kivikkoisia vuoristopolkuja. Sellaista vaikeakulkuiseen maastoon menemistä rukous välillä on.

– Meille syntyi ajatus vuoristopolusta, jonka varteen kulkija on riisunut kenkänsä. Kuvittaja-Anni huomasi kohtaa Raamatusta lukiessaan, että Jumala sanoi nuo sanat sillä hetkellä, kun Mooses tuli Jumalan vuoren, Hoorebin, luo. Se oli mahtava vahvistus kansikuva-ajatukselle. Kuvan otti tuleva aviomieheni Mikko Saari Norjan-matkaltaan.

Outi Rajala on vieraana Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä maanantaina 19. elokuuta kello 9.05 alkaen.

 

Aiheet