Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Nukketeatteri Sananjalka vie joulun sanoman lähelle lasta

 

Merja ja Esko Luukkosen nukkenäytelmä Isoisän joululahja kertoo joulun tärkeimmästä lahjasta.

Nukketeatteri Sananjalan esitys Isoisän joululahja on 10-vuotisjuhlakiertueella.

Kymmenet pienet silmäparit seurasivat eläytyen, kun Eelis-vaari kertoi lapsuutensa joulumuistoja. Meneillään oli  päivän kolmas esitys Klaukkalan kirkossa, jonne seurakunta oli kutsunut ryhmiä kouluista ja perhekerhoista.

Opettajat varoittelivat etukäteen, että lapset voivat olla levottomia. Esitys sujui kuitenkin rauhallisesti.
– Vilkkaatkin lapset rauhoittuvat yleensä seuraamaan esityksiä, Nukketeatteri Sananjalan perustaja Merja Luukkonen kertoo. Hänellä on kosolti kokemusta tästä ja muista Sananjalan esityksistä.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Esityksessä vaari muistelee kuusta koristellessaan lapsuuttaan ja kertoo parhaasta joululahjastaan, jonka sai omalta ukiltaan. Näytelmän lomassa lauletaan katsojien kanssa pari joululaulua. Jouluviikolla päättyvällä juhlakiertueella esityksiä kertyy noin 30 eri puolilla maata. Kymmenen vuoden aikana Isoisän joululahjan on nähnyt lähes 22 000 katsojaa.

Vaarina on Esko Luukkonen ja Merja nukettaa Eelis-pojan ja kissan hahmoja.
– Näytelmä syntyi aikoinaan ajatuksesta välittää lapsille isovanhemman ja lapsenlapsen kohtaaminen Raamatun äärellä, Merja kertoo.
– Vahvin innostaja tähän ja koko työhömme on halu kertoa Jeesuksesta lapsille. Tärkeää meille on myös pitää lasten ja perheiden parissa esillä Raamattua, Luukkoset sanovat.
– Jeesus opetti kertomalla ihmisten arjesta nousevia tarinoita. Tässä Eelis-nukke tuo joulun sanoman lähelle lapsen maailmaa. Vaarin hahmo puhuttelee myös aikuisia. Moni palaa ajatuksissaan lapsuutensa jouluihin.
Vaarin rooli on Esko Luukkoselle mieluisa. Hän on eläkkeellä Kansan Raamattuseuran julistajan työstä.
– Puheissanikin käytän usein erilaisia havaintovälineitä, jotka auttavat sanoman ymmärtämisessä. Tässä tarina kerrotaan osin nuken kautta.

Lastenohjaaja ja nukketeatterikasvattaja Merja Luukkonen vastaa vuonna 2005 perustamansa nukketeatteri Sananjalan toiminnasta. Hän on kutsumustyössään.
– Nautin nukkien ja kulissien tekemisestä ja käsikirjoitusten laatimisesta. Mietin miten lapsi puhuu, miten reagoi, liikkuu ja kokee asioita. On hienoa suunnitella, miten tehdä esitykset mahdollisimman yksinkertaisesti ja puhuttelevasti. Myös uusien ihmisten kohtaamien ja yhteistyö seurakuntien lapsityöntekijöiden kanssa on suuri ilo.

Kansan Raamattuseuran Nukketeatteri Sananjalka on perustettu vuonna 2005. Toimintansa aikana se on tuottanut kymmenen vähintään puoli tuntia kestävää nukkenäytelmää. Katsojia esityksillä on ollut yhteensä reilut 162 000.

– Tavoitteemme  on tehdä Raamatun kertomuksia tutuksi lapsille ja välittää heille sanomaa rakastavasta Taivaan Isästä, Merja Luukkonen kertoo.

Ensi vuoden kuluessa Sananjalkaan etsitään uutta työtekijää, kun Merja  jää eläkkeelle. Hänen kanssaan vakituisena Sananjalassa työskentelee nukketeatterikasvattaja ja nuorisotyönohjaaja Mikko Piironen.