Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Nopea menestys houkuttaa kristittyjä

 

Intialaisen Bethel Ministries –lähetysjärjestön johtava pastori Prem Kodali pn nähnyt miten Jeesuksen rakkaus muuttaa perheitä ja kokonaisia kyläyhteisöjä. Kuva: Mikael Tammilehto

– Tarvitsemme viisautta siinä, miten kohtaamme ihmiset evankeliumin sanomalla tässä tilanteessa, kertoo pastori Prem Kodali.

Kristilliset mediat Uusi Tie, Ristin Voitto, One Way TV ja Radio Dei järjestivät viime lauantaina Älkää eksykö –tapahtuman. Tapahtuman pääpuhujaksi oli kutsuttu intialainen pastori Prem Kodali. Hän johtaa Andra Pradeshin osavaltiossa Bethel Ministries –lähetysjärjestöä. Kodalin mukaan Intian valtauskonto, hindulaisuus, on perustaltaan menestysteologinen:

–Hidut ajattelevat, että rikkaat ja terveet ovat Jumalalle mieleisiä, kun taas köyhät ja sairaat ovat Jumalan kiroamia. Näin ajatellaan herkästi myös vastakääntyneiden kristittyjen joukossa: Jos pastori on rikas ja ulkonaisesti menestynyt elämässään, häntä kannattaa seurata.

KRS Krito 10.-23.6.

Lapsuudenkodissaan Kodali näki käytännössä, miten kristillinen lähimmäisenrakkaus vaikuttaa.

– Jaoimme kotimme 23 katulapsen kanssa. Pastorina toimiva isämme ei saanut vuosiin säännöllistä tuloa mistään.

Volyymibisneksen armoilla

Andra Pradeshin osavaltiossa toimii kahdeksan kristillistä tv-kanavaa. Kodalin mukaan rikkaat yhteisöt voivat ostaa runsaasti ohjelma-aikaa.

– Liki kymmenen vuotta kanavilta on suollettu menestysteologista julistusta. Julistuksessa manipuloidaan Jumalan sanaa, tuotetaan ihmeitä ja luvataan ihmisille menestystä.

Kodali suree, että vääristynyttä evankeliumia saarnaavat menestysteologit sitovat monia vastakääntyneitä kristittyjä.

– Moni köyhä ja kouluttamaton kaipaa epätoivoisesti muutosta elämäänsä. He jäävät helposti itsekeskeisten julistajien armoille. Ihmisille viestitään: ”Kylvä meille rahasi. Kokeile Herraa näin. Menestyt varmasti!” Jos menestystä ei tule, se johtuu epäuskosta.

Kodali suree, että jotkut köyhät kyläpastorit seuraavat menestysteologeja.

– Kuulin eräänkin pastorin kauppaavan siunattua ruohoa, jota voi ripotella pelloille paremman sadon toivossa.

Hän kuvailee kaikkea tätä sanalla volyymibisnes:

– Yksi bisnesidea on myydä siunattuja nenäliinoja. Kappalehinta on alhainen, jolloin köyhimmätkin voivat tehdä hankinnan. Kun ostajia on kymmeniä tuhansia, tuotto on huikea.

Vainot ovat arkipäivää

Intian yhteiskunnallinen tilanne on kristillisten kirkkojen näkökulmasta hyvin haavoittuva.

–Nationalistinen hindupuolue on vallassa, ja se heijastuu äärihindujen väkivaltaisina hyökkäyksinä esimerkiksi kristittyä vähemmistöä kohtaan. Läheskään kaikki vaino ei ylitä uutiskynnystä. Se on kuitenkin jokapäiväistä etenkin maaseudulla, Kodali kertoo.

Kodalin luotsaamalla Bethel Ministries –järjestöllä on Andra Pradeshissa 72 intialaista evankelistaa ja pastoria.

– Heitä ja heidän perheitään uhkaillaan jatkuvasti.

Kodali työskentelee yhdessä vaimonsa kanssa. He rohkaisevat ja opettavat Raamattua järjestönsä pastoreille ja evankelistoille. Nämä muodostavat tiimejä, jotka kiertävät maaseudun kylissä julistamassa ja opettamassa.

Jeesus pelastaa ja uudistaa ihmiset

Prem Kodali on palvellut pastorina parikymmentä vuotta.

– Saarnaamme ristiinnaulittua Jeesusta ja iankaikkisen elämän toivoa. Olemme nähneet, miten Jeesuksen rakkaus tuo todellisen ja pysyvän muutoksen myös maallisiin asioihin: Sosiaaliset suhteet perheissä ja yhteisöissä parantuvat. Lapsille järjestyy koulutus ja työllisyystilanne paranee. Noin 98 prosenttia kristityistä tulee kastittomien eli dalitien tai alhaisten kastien ryhmistä.

Prem Kodalilla on vastalääke epäterveeseen julistukseen:

– Intiassa pitää saarnata ja opettaa koko Raamattua kirja kirjalta ja jae jakeelta. Raamatturyhmät ovat vastaus tähän. Kristittyjen pitää saada kuulla koko evankeliumin totuus.

Lue lisää Uuden Tien verkkolehdestä

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet