Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Nepalin tulvissa kymmeniä kuolonuhreja – Suomen Lähetysseuralta 70 000 euroa uhrien hätäapuun

 

Kuva: Sansthagat Bikas Sanjal

Viime viikkojen monsuunisateet ovat aiheuttaneet normaaliin sadekauteen verrattuna poikkeuksellista tuhoa etenkin etelän tasaisilla maa-alueilla Nepalissa. Sateet ovat pahimmat 15 vuoteen.

Suomen Lähetysseura myöntää 70 000 euroa ja käynnistää kertäyksen Nepalin tulvien uhrien hätäapuun. Apu toimitetaan perille Lähetysseuran ja ACT Alliancen paikallisten kumppanijärjestöjen kautta, jotka toimivat yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa.

– Tällä hetkellä kipeimmin tarvitaan puhdasta juomavettä, ruokaa, vaatteita, peittoja ja väliaikaisia majoitustiloja, kertoo Suomen Lähetysseuran Nepalin kehitysyhteistyökoordinaattori Teressa Juhaninmäki.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Akuutin vaiheen jälkeen avustusta jatketaan muun muassa psykososiaalisen tuen, elinkeinon sekä ruokaturvan ja viljelyn tukemisella. Vesi- ja sanitaatiorakenteet pitää myös korjata, jotta saadaan vessat ja juomavedet kuntoon tautien ehkäisemiseksi.

Rankkasateet alkoivat perjantaina 11.8., jonka jälkeen alkoivat tulvat 13.8.

– Pahimmat sateet ovat tällä erää ohi, Juhaninmäki kertoo.

Nepalin sisäministeriön tiistaiaamuisten tilastojen mukaan 91 henkeä on kuollut tulvissa ja niiden aiheuttamissa maanvyöryissä. Luku tulee kasvamaan, sillä myös kymmeniä on ilmoitettu kadonneeksi. Yli 35 000 kotitaloutta on kärsinyt tulvista. Ainakin 2800 kotia ja 3700 muuta rakennusta on tuhoutunut täysin. Ylen mukaan viime perjantaina alkaneet tulvat ovat pakottaneet arviolta 31 000 perhettä jättämään kotinsa. Punaisen Ristin arvion mukaan noin 100 000 ihmistä elää tulvien vaikutusalueella. Arvioiminen on kuitenkin vaikeaa, sillä moniin tulvapaikkohin ei vielä ole saatu kulkuyhteyttä.

Rankkasateet ja tulvat ovat vaikuttaneet myös etelän viljelyksiin ja tuleviin satoihin, minkä odotetaan nostavan ruoan hintaa. Esimerkiksi Lähetysseuran työalueella, Morangin piirikunnassa, 80 prosenttia sadosta on tuhoutunut. Nälänhädän ehkäisy on myös yksi avustustyön tavoitteista.

Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista, ja toipuu edelleen vuonna 2015 tapahtuneista maanjäristyksistä. Maanjäristysten lisäksi tulvat ja maanvyörymät ovat yleisiä vuoristoseuduilla, joilla asuu yli 80 prosenttia väestöstä.