Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

”Miten iso Jumala on?” – 6 lasten kysymystä teologiasta

 

(Kuva: Bing/Dall-E)

Jos Jumala tietää ennalta kaiken, miksi se antoi paholaisen tulla maan päälle? Miksi Jumala ei kuole?

Miten iso Jumala on? – Kaapo, 10 v. 

Jumalalla ei ole kehoa eikä siksi kokoa. Hän ei ole suuri tai pieni tai keskikokoinen. 

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Meillä ihmisillä on keho, joka on tehty erilaisista ainesosista, kuten rasvasta, vedestä ja proteiineista. Meidän pituutemme voi mitata ja painomme punnita. Mutta Jumalaa ei voi mitata eikä punnita, koska hän ei ole aineellinen olento kuten sinä ja minä. Eikö olisi aika hassua kysyä kuinka paljon Jumala painaa? 

Mitä sitten tarkoitetaan, kun sanotaan, että Jumala on suuri? Yleensä varmaan sitä, että Jumala on suurenmoinen, mahtava ja tosi voimakas. Hän voi tehdä mitä tahansa, mitä ylipäätään on mahdollista tehdä. 

 

Jos Jumala tietää ennalta kaiken, miksi se antoi paholaisen tulla maan päälle? – Ella 11v. 

Vielä vaikeampi kysymys on se, miksi Jumala loi paholaisen tai miksi ylipäätään hän sallii mitään pahaa. Tätä kysymystä kutsutaan pahuuden ongelmaksi. Ongelmaa on mietitty tuhansia vuosia, eikä tosi hyvää vastausta ole vieläkään löydetty. Monien teologien mielestä Jumala tiesi, että paholaisen luomisestakin seuraisi jotain hyvää. 

Mutta mitä hyvää siitä voisi seurata? On esimerkiksi ehdotettu, että koska oikeasti Jumala huijaa paholaista ja käyttää häntä omien suunnitelmiensa ajamiseen, tämä juoni osoittaa Jumalan olevan tosi viisas. Se siis tuottaa Jumalalle kunniaa eli se saa meidät ihailemaan Jumalaa, joka on hyvä juttu. 

Entä voisiko paholaisen luominen sekä pahan ja synnin salliminen olla hyviä juttuja ihmisten kannalta? Mietitäänpä. Olisi hienoa, jos me emme koskaan kokisi kiusausta tehdä syntiä tai pahaa. Mutta ehkä on vielä hienompaa, että opimme hillitsemään itseämme ja voittamaan omat pahat halumme Pyhän Hengen avulla. Tällainen hengellinen kasvaminen on hyvä asia – ihan niin kuin on hyvä asia, että ihmiset eivät synny aikuisina vaan kasvavat hitaasti lapsista aikuisiksi. 

Jotkut ajattelevat, että paholainen on langennut enkeli. Mutta tämä ei ratkaise ongelmaa. Yhtä hyvin voidaan kysyä, miksi Jumala loi sen enkelin tietäen, että se lankeaisi syntiin? 

 

Onko todisteita, että Raamattu on totta? – Melissa, 10v. 

 

Raamatun 66 kirjaa sisältävät huiman määrän erilaisia väitteitä. Nämä väitteet ovat esimerkiksi historiallisia, hengellisiä, ja moraalisia (eli hyvää ja pahaa käytöstä koskevia) väitteitä. Koska Raamatussa sanotaan niin paljon asioita, ei niitä kaikkia mitenkään voida todistaa. Mielestäni Raamatun tärkeimmät väitteet voidaan kuitenkin osoittaa todeksi. 

”Todisteilla” tarkoitetaan yleensä perusteluita, jotka kuka tahansa järkevä ihminen voi uskoa, vaikka ei uskoisi Jumalaan. Usein ”todisteilla” tarkoitetaan tieteellisiä todisteita. Esimerkiksi Raamatun hengellisiä väitteitä (kuten että Jumala on olemassa) on periaatteessa mahdoton todistaa tieteellisesti. Silti Jumalan olemassaolo voi selittää tieteellisiä löytöjä, kuten sitä, että universumilla oli alku. 

On myös sellaisia todisteita, jotka eivät ole tieteellisiä. Kun joku paha ihminen – vaikka rikollinen, joka tietää tehneensä paljon pahoja asioita – tulee uskoon, hän kokee usein helpotusta ja hyvää oloa. Tätä voidaan pitää todisteena Raamatun lupauksesta, että Jeesukseen turvaava saa synnit anteeksi ja Pyhä Henki tulee häneen asumaan. 

Raamatussa on myös paljon historiallisia väitteitä, jotka voidaan todistaa. Historiantutkijat ovat yksimielisiä esimerkiksi siitä, että kaksituhatta vuotta sitten Israelissa asui Jeesus Nasaretilaiseksi kutsuttu mies, joka teki ihmeellisiä tekoja ja kuoli ristillä. On myös hyviä todisteita siitä, että Jeesuksen hauta löydettiin tyhjänä, eikä kukaan tiennyt missä Jeesuksen ruumis oli. Tämä antaa hyvän syyn uskoa, että Jeesus nousi ylös kuolleista. Sen vuoksi mekin voimme pelastua. 

 

Miksi Jumala ei kuole? – Iida 5v. 

 

Jumala ei kuole yksinkertaisesti siitä syystä, että Jumala on ikuinen. Hänellä ei ole alkua tai loppua. Hän on aina ollut ja hän on aina oleva. Hän on syntymätön ja kuolematon. 

Me ihmiset kuolemme, koska meillä on kuolevainen keho. Meitä ei ole luotu kestämään ikuisesti, eikä mikään eläin tai kasvi tai edes kivi tässä maailmassa myöskään kestä ikuisesti. Mutta jos me seuraamme Jeesusta, meistä tehdään kuolemattomia ihan niin kuin Isä Jumala ja Jeesus ovat. Siinä mielessä meistä tulee Jumalan kaltaisia! 

 

 

Tarvitseeko Jumalan koskaan miettiä? – Niilo, 8v. 

 

Vain sellaisen olion tarvitsee miettiä, joka ei tiedä kaikkea. Siksi me ihmiset joudumme miettimään kaikenlaista. Pilvisenä kesäpäivänä mietimme, sataakohan tänään vettä. Syksyllä varmaan taas pähkäilet koulussa matematiikan tunnilla päässälaskuja (sori, että muistutin, mutta onneksi koulun alkuun on vielä aikaa). 

Jumala on kuitenkin kaikkitietävä. Hän tietää mitä söit tänään aamupalaksi ja onko jossain avaruudessa elämää. Hänen ei tarvitse päätellä edes sitä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Hän tietää sen jo. 

On myös toinen syy, miksi Jumalan ei tarvitse miettiä. Miettiminen vaatii aikaa, mutta ennen luomista aikaa ei ollut. Oli vain Jumala. Mietipä sitä! 

 

Milloin Jeesus tulee takaisin? – Elias, 4v.  

Ihmiset ovat tehneet paljon arvailuja siitä, milloin Jeesus tulee. Kaikki arvaukset ovat menneet pieleen, eikä Jeesus ole vieläkään tullut.  

Toisaalta Raamattu kyllä antaa vihjeitä siitä, mitkä asiat pitää tapahtua, että Jeesus voi tulla. Jeesus esimerkiksi sanoi, että ”evankeliumi julistetaan kaikkialle maailmaan, kaikille kansoille todistukseksi, ja sitten tulee loppu” (Matt. 24:14). 

Ensin siis kaikkien pitää kuulla sanoma Jeesuksesta. Maailmassa on kuitenkin vielä arviolta ainakin 1,6 miljardia ihmistä, jotka eivät ole kuulleet tätä sanomaa. 

 

RV:n Lapset kysyvät teologiasta -palstalla vastataan kerran kuussa lasten kysymyksiin.  Lari Launonen on isä, raamattukoulun opettaja ja teologian tohtori (eli on opiskellut paljon Raamattua). Hän vastaa mielellään vaikeisiin kysymyksiin ja kysyy sellaisia myös itse. 

 

 

Aiheet