Missa Concordiae soi vielä kerran!

 

Maestro Lasse Heikkilä hehkuu yhä samaa intoa kuin kaksi vuosikymmentä sitten. Missa Concordiae reunion! Kuva: Hannu Ali-Löytty.

Lasse Heikkilän Missa Concordiae kaksi vuosikymmentä sitten oli suomalaisen gospelmusiikin merkkipaalu. Ensi viikonloppuna se soi vielä kerran.

– Missa lähti liikkeelle kysymyksestä: Miten voimme seurakunnissa järjestää tilaisuuksia, joihin seurakuntanuori voisi kutsua omat koulukaverinsa ja ystävänsä, Lasse Heikkilä muistelee nyt.

Vastaus oli ekumeeninen soul-messu, Missa Concordiae, sovinnon messu.

Neljäkymmentä nuorta esitti sen 30 kertaa eri puolilla Suomea yhteensä yli 30.000 kuulijalle. Vuonna 1993 Missa Concordiae oli eniten myytyjä suomalaisia hengellisiä äänitteitä.

Muutakin julkisuutta tuli. TV2 näytti messun pariin otteeseen seuraavana vuonna 1994.

Missa Concordiae ponnahduslautana

Uudenlaisen messun esittäjistä moni on singahtanut pysyvästi esittävän taiteen taivaalle.

Missa Concordiaen levytys oli saksofonisti Joonatan Raution ensimmäinen. Tänään hän on maamme arvostetuimpia jazzmuusikoita ja oman instrumenttinsa ehdotonta kansainvälistä huippua. Hän sai Suomen saksofoniseuran Josef Kaartinen -palkinnon (1999), Pekka Pöyry-palkinnon (2000), hän oli Pori Jazzin  Vuoden Taiteilija vuonna 2001 ja hänellä on Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto (2010).

Myös Hanna-Maria Heleniukselle Missa Concordiaen levytys oli ensimmäinen. Nyt hän vetää Higher Ground Movementia, jossa gospelmusiikin räjähtävä live-esitys syntyy laulajien, soittajien ja tanssijoiden yhteistyönä.

Olli Helenius tunnetaan Bass’n Helen-yhtyeestä, Juha Tapio Bandista ja nykyään hän on myös suosittu sooloartisti.

Teemu Kauppinen teki Missa Concordiaen ammattimaisen valosuunnitelman. Nykyään hän hoitaa useimpien Suomen hengellisten suurtapahtumien tekniikan.

Ja on monia muitakin sittemmin esiintyvän taiteen uran valinneita.

Missasta ponkaistiin myös maailman estradeille. Juha ja Päivi Antturi ovat New Yorkissa, tenori Topi Lehtipuu Pariisissa, musiikista väitellyt Heidi Partti Lontoossa, Lea Kiiski Pekingissä.

Sovintoa tarvitaan yhä

Missa Concordiaen julistamaa sovintoa tarvitaan yhä. Ja se voidaan löytää.

– Siksi esiinnymme vielä kerran yhdessä Isossa Soitossa Keuruulla lauantaina 27.7.2013 Lasse Heikkilä toteaa.

 

 

 
Radio Dei Radiot_fi