Mikkelin uusi piispa on halunnut julistaa evankeliumia – sekä radiossa että kirkossa

 

Tuleva Mikkelin hiippakunnan piispa on tehnyt ennen kirkollisia tehtäviään töitä myös radiossa. Kiss FM -kanavalta hän päätyi Ylelle sekä myös Radio Deihin. – Siellä sain puhua Jumalasta, Jeesuksesta ja evankeliumista, Mari Parkkinen sanoo.

Imatran seurakunnan kirkkoherra Mari Parkkinen on valittu Mikkelin hiippakunnan seuraavaksi piispaksi nykyisen piispan Seppo Häkkisen jäädessä eläkkeelle syyskuun alussa.

Toimittaja Ariel Neulaniemi haastatteli Parkkista heti aamutuimaan maanantaina Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä. Tuleva piispa oli kiitollinen saamastaan tuesta, jota on tullut myös äänestyksessä toiseksi tulleelta Pekka Särkiöltä ja tämän tukijoilta.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Haluan olla oman hiippakuntani käytössä ja tätä työtä tehdä. Meillä on 36 seurakuntaa, hyvin erilaisia seurakuntia, isoja kaupunkeja ja pienempiä maalaisseurakuntia. Jokaisessa haluan tulla käymään, tutustua ja rohkaista seurakunnan työssä. Mutta kyllä piispa toki on myös koko valtakunnan omaisuutta, Parkkinen toteaa tulevasta roolistaan.

Minulle oli tosi tärkeää, että pääsin Radio Deihin, jossa sain puhua Jumalasta, Jeesuksesta ja evankeliumista

Aina ei Mari Parkkinen ole ollut pappi, sillä hän on tehnyt pitkän uran median ja varsinkin radion parissa.

–  Aloitin radiossa Hondurasissa. Lähdin lukion jälkeen tekemään vapaaehtoistyötä. Siellä ollessa kävelin paikalliseen radioon ja sanoin, että haluaisin tehdä radiotöitä mutta en osaa espanjaa. Yksi kollega kirjoitti lapulle, mitä minä sanon, Parkkinen naurahtaa.

– Jo silloin radion vaikuttavuus ja saavuttavuus olivat minulle tärkeitä. Ei niinkään siihen tänä päivänä liitettävä gloria.


KUKA?

  • Mari Parkkinen (s. 1971) on toiminut Imatran seurakunnan kirkkoherrana elokuusta 2021 alkaen
  • Tätä ennen toiminut seurakuntapastorina muun muassa Imatralla 2010–2011, Mikkelissä 2011–2014 ja 2020–2021 sekä Suomen lähetysseuran lähettinä Jerusalemissa 2014–2016
  • Väitellyt teologian tohtoriksi 2021
  • Toimittajana/juontajana MTV3:lla 1995, Uutistoimittajana Kiss Fm:llä 1995–97, Yle Radio Savon juontajana 2000–2002 sekä Radio Deissä 2005

Suomessa Parkkinen opiskeli radiotoimittamista Laajasalon opistossa, josta hän ohjautui Kiss FM -nuorisokanavalle. Hän kertoo kaivanneensa kuitenkin vakavampien asioiden pariin ja päätyi Yleisradioon – sekä myös sitten Radio Deihin.

Meille sanotaan perustehtävässä, että menkää ja kertokaa. Radio työnä on ollut viestin eteenpäin viemistä. Minulle oli tosi tärkeää, että pääsin Radio Deihin, jossa sain puhua Jumalasta, Jeesuksesta ja evankeliumista, Parkkinen tunnustaa.

– Se oli myös minulle ekumeenisen työnteon korkeakoulu, sillä toimittajat tulivat eri taustoista. Kun aamulla palavereissa yhdessä rukoiltiin, miten hienoa olikaan, kun eri taustoista tulevat ihmiset istuivat yhdessä ja rukoilivat. Se on edelleen minulle tärkeää.

Sydän kaipasi seurakuntatyöhön

Parkkisen mediauran kääntymiseen kirkolliseen suuntaan vaikutti hengellinen herääminen.

– Sielussa oli kaipuu, joka jokaisella Jumalan asettamana on. Kaipasin syvyyttä ja ymmärrystä teologiasta. Olin Yleisradiossa Mikkelissä ja sen työn ohessa aloin opiskella teologiaa. Sen jälkeen on ollut selkeää, että kirkossa minun paikkani on.

– Sydän kaipasi seurakuntatyöhön, koska tässä on ihan oikeasti mahdollisuus kertoa evankeliumia ja puhua ihmisille Jumalasta, Mari Parkkinen sanoo.

Kirkossa monia asioita ohjaavat kiveen hakatut traditiot, jotka voivat olla harvoin kirkossa käyville vieraita vaikkapa konfirmaatiota seuratessa. Ariel Neulaniemi kysyy tulevalta piispalta, pitäisikö niitä pohtia enemmänkin.

– Ajattelen niin, että traditio on hyvä ja traditio itsessään kantaa. Mutta meidän pitää osata sanoittaa sitä uudestaan. Kun jumalanpalveluksessa asiat kerrotaan avoimesti ja ihmisiä opastetaan, että nyt ylistetään, niin silloin kukaan ei jää ulkopuolelle.

– Tärkeintä on sanoma eikä se, että osaanko juuri oikeassa kohdassa nousta seisomaan tai käydä istumaan, Parkkinen lohduttaa.

Kuva: Kari Rossi

Kuuntele Mari Parkkisen haastattelu kokonaan Dei Plus -palvelusta (19.6.2023 kohdasta 1:52:40 alkaen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)