Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Matkakertomus amishien parista

 

Toimittaja Maria Pettersson kävi miehensä kanssa lomalla amish-perheen luona Ohiossa. Siellä hänelle selvisi muun muassa miksi viikset ja sähkö on kielletty.

Pariskunnan majoitti Miller-niminen perhe. Perheen äidinkieli ei ollut englanti, vaan Pennsylvanian Dutch, joka on vanha yläsaksan murre. Lounais-Saksassa puhutaan edelleen pienillä alueilla samantyyppistä murretta. Amishien taloista ei löydy hälytyslaitteita, eikä muitakaan sähkölaitteita. Heidän mukaansa sen kaltaiset ylellisyydet tekevät ihmisistä ”laiskanpulskeita vätyksiä”.

Pettersson kertoo yksinkertaistetun selityksen amishien elämäntavasta, joka perustuu hyveisiin. Näitä hyveitä ovat esimerkiksi vaatimattomuus, epäitsekkyys, yksinkertainen elämäntapa erillään modernista yhteiskunnasta, väkivallattomuus ja ruumiillinen työ. Viimeiseksi mainittu on hyvin tärkeää, koska laiskuus ja toimettomuus ovat amishien mukaan paholaisesta.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Miksi sähkö ja viikset on kieletty?

Kiellot ja ohjeet perustuvat siis näihin hyveisiin. Ne kuitenkin saattavat vaihdella paljon eri yhteisöissä. Koska sähkö on osa modernia ulkomaailmaa, se on kielletty. Se saattaa olla kuitenkin sallittua, jos sen pystyy tuottamaan itse. Korut ja kokovartalopeilit on kielletty, jottei ihminen ylpistyisi. Ylpistymisen takia ei myöskään rakenneta hienoja kirkkoja, vaan jumalanpalvelukset pidetään ihmisten kodeissa.

Viikset liitetään edelleen 1700-luvun upseereihin, joilla ne olivat muotia. Viikset on siis kielletty, koska ne luovat amishien mielestä edelleen sotaisan vaikutelman. Kouluissa ei opeteta fysiikkaa, kemiaa eikä biologiaa, koska niiden katsotaan olevan epäkristillisiä. Matematiikasta taas on tehty kristillistä liittämällä kaikki kirjan tehtävät Raamattuun.