Markku Koivisto ja ihmisen ääni – vieraana Markku Koivisto

 
Markku Koivisto ja hänen peilikuvansa

Ihmisen ääni -ohjelmassa itse haastateltavaksi joutunut Markku Koivisto muistelee Nokia Mission aikaa. ”Olen näitä herätyksiä ja nähnyt ympäri maailmaa. Mielestäni se oli ja uskon edelleen, että se oli aitoa ja Jumalan ihanan virvoituksen aikaa.”

En usko, että ilman jatkuvaa johdatuksen tuntua ja Jumalan väliin puuttumista olisin jaksanut. Näin puhuu omassa ohjelmassaan Nokian kirkkoherrana ja Nokia Mission keulakuvana tunnettu Markku Koivisto tilastaan ”isosti mokaamisen” jälkeen.

Ihmisen ääni on Radio Dein ohjelmasarja, jota Jippu ja Markku Koivisto tekevät vuoroviikoin. Keskiviikkoiltaisin asettuu studion mikrofonin äärelle juontajan kanssa ihmisiä, joiden tarinaa ei voi ohittaa.

Tällä viikolla Markku Koiviston vieraana on Markku Koivisto. Hän ei haastattele itseään, vaan asettuu pöydän toiselle puolelle kertomaan omaa tarinaansa. Haastattelijana on tällä kertaa Radio Dein Mikael Juntunen, viimeistä viikkoa kanavan aamuäänenä kuultava toimittaja.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Juntunen avaa ohjelmassa Koiviston tarinaa, elämän draaman kaarta.

– Olit Nokian kirkkoherrana, ja siellä alkoi herätysjuttuja. Sitten, en tiedä saitko potkut sieltä vai potkitko itsesi ulos, kun siellä oli liian karismaattista. Perustit sitten Nokia Mission, ja sen jälkeen tuli ikäviäkin asioita. Teillä meni hyvin pitkään, siitä tuli hieno ilmiö. Sen jälkeen, en muista syytteen virallista nimeä, mutta joka tapauksessa toisen ihmisen koskemattomuutta loukattiin. Sait siitä tuomion, ja sen jälkeen jouduit lähtemään Nokia Missiosta. Elämä romahti, muutit ulkomaille ja rakensit uuden elämän.

– Ja nyt sä istut siinä, Juntunen toteaa.

Koivisto toteaa, että jotenkin näin se meni. Mutta lisää, että kuvauksesta puuttuu yksi asia: Jumalan johdatus.

– Se oli mulle tosi suuri ihmettelyn kohde koko ajan. Että vaikka meni tosi huonosti ja vaikka mokasin isosti, niin Jumalan johdatus oli mulle melkein semmoista päivittäistä.

Koivisto kertoo vaiheesta, jolloin hän lähti Suomesta. Pieni seurakunta Lontoosta oli kutsunut hänet pastoriksi.

– Ne tiesivät kaikki nämä minun mokani ja silti halusivat, että muutan sinne pastoriksi. Kun tulin lentokentälle, niin seurakunta oli vastassa. Se oli hankkinut mulle asunnon ja kalustanut. Siinä oli astiat ja kaikki valmiina. Erkkerillä paloi kynttilöitä. Koin itseni niin tervetulleiksi. Ja kun oli jouluaatto, vietettiin seurakunnan kanssa yhteistä jouluaattoa. En ollut yhtään yksin, ja sain ihan alusta lähtien vahvan johdatusfiiliksen, ja se jatkui ihan koko sen vajaat neljä vuotta, mitkä siellä asuin.

Kaikki hylkäsivät, viimeistä piirtoa myöten

Mikael Juntunen kysyy vaiheista, joiden aikana Koivisto lähti pois Suomesta Lontooseen. Kuinka rikki mies siinä tilanteessa oli?

– Olin tosi tiukassa paikassa. Ilman jatkuvaa johdatuksen tuntua ja jatkuvaa, niin kun hienosti sanotaan, interventiota, Jumalan väliin puuttumista, en usko, että olisin jaksanut. Paineet olivat niin suuret, kun minut tavallaan ihan kaikki hylkäsivät – ihan viimeistä piirtoa myöten jokainen. Ja vielä minut uskottiin saatanan haltuun. Olin sillä tavalla hirveän yksinäinen.

Ohjelmassa Markku Koivisto kertoo, miten hänestä pidettiin huolta Lontoossa seurakunnassa ja miten tunnettu pastori Colin Dye otti hänet siipiensä suojaan. Koivisto sai terapiaa ja hänet koulutettiin kolmen vuoden aikana addiktioterapeutiksi.

– Kun koulutus ja jatkuva seuranta olivat ohi, Colin Dye kirjoitti 3–4 liuskaa pitkän selostuksen siitä, mitä Markulle on tapahtunut ja mitä on tehty ja mikä on tilanne nyt. Sitten hän päätti sen, että hän suosittelee kaikkiin tehtäviin, Koivisto kertoo.

Ihmisen ääni -ohjelmassa Markku Koivisto vastaa avoimesti Mikael Juntusen kysymyksiin. Niissä käydään läpi pastorin elämän romahduttanutta kriisiä, Nokia Mission menestystarinaa, Koiviston nykyistä työtä Thaimaassa sekä tuntemuksia täydellisestä arvottomuudesta armon tuntemiseen – uudelleen hyväksytyksi tulemiseen.

 

Ohjelman ensilähetys on Radio Deissä keskiviikkona 7.2. klo 19 ja uusinta torstaina klo 23. Ohjelma on kuunneltavissa jälkikäteen myös Dei Plus -palvelussa.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)