Maria ja Markku Ihosen avioliitto: 42 vuotta erilaisuutta

 
Maria ja Markku Ihonen

Maria ja Markku Ihonen kertovat, että puolison erilaisuuden havaitseminen voi olla yllättävä hetki, kun on tarkastellut toista omien silmälasiensa läpi ja on halunnut nähdä hänet tietyllä tavalla. KUVA: Sakari Röyskö

Ihoset ovat eläneet yli neljä vuosikymmentä kahden erilaisen ihmisen liitossa. Toinen on tarkkailija, toinen ottaa ilmatilan herruuden. Toinen on pessimisti, toisella on myönteistä elämän voimaa. Miten sellaisessa liitossa selviää?

Radio Dein uudessa AVEC-podcastissa keskustellaan pelottomasti parisuhteesta. Tammikuussa 2024 alkavaa sarjaa tuottavat yhteistyössä Kristityt Yhdessä ry ja Parempi avioliitto ry. Sarjaa toimittaa Heini Röyskö.

Nokialainen aviopari Maria ja Markku Ihonen kertovat sarjan ensimmäisessä jaksossa liittonsa ylä- ja alamäistä sekä siitä, miten erilaisuuden kanssa tulee parisuhteessa toimeen. Erilaisuus on heillä ollut läsnä alusta asti, ja Maria huomasi sen jo heti tutustumisvaiheessa. Markusta välittyi tavaton aktiivisuuden säteily. Tuntui, että mies tuli kohti ja oli kiinnostunut.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

− Se oli minusta oikeastaan vähän pelottavaakin. Kun olin kavereiden kanssa käymässä hänen kotonaan, hän veti minut huoneeseensa ja esitteli siellä kirjallisuus- ja kirjoittamisharrastuksiaan. Todella tunsin, että tulin piiritetyksi. Se oli jotakin niin erilaista, kuin miten minä itse käyttäytyisin ihmistä kohtaan, Maria muistelee.

Markku ei aktiivisena luonteena heti huomannut Marian erilaisuutta. Enemmänkin hän kiinnitti huomiota yhdistäviin asioihin.

− Meidän taustojemme erilaisuus oli hyvin merkittävä. Näin, että Maria tulee aika toisen tyyppisestä ympäristöstä. Esimerkiksi hänen omaksumansa puhekulttuuri tuntui omalla tavallaan hyvin viehättävältä, mutta myös aika kummalliselta, Markku kuvailee tuntemuksiaan.

Tarkkailija ja jäykkä jääräpää

Maria kertoo, ettei ole ihmisenä mitenkään esille tuleva. Kun hän saapuu tilaan, hän ei ajaudu heti keskelle huonetta.

− Olen semmoinen hiljaisempi tarkkailija. Se on ehkä myös turvallisuusrakennelma. Minua kiinnostaa se, miten ihmiset toimivat. Ensin varmistan, minkälaisia he ovat, ja sitten vasta tuon oman panokseni mukaan sosiaaliseen kanssakäymiseen, hän kertoo.

Kun Markku kuvailee itseään, hän ottaa esiin kaksi mielestään jäätävää sanaa.

− Olen jääräpäinen, ja se on aika paljon rasittanutkin lähiympäristöä eikä pelkästään Mariaa. Ja sitten olen jäykkä. Kuvittelin olevani joustava henkilö, mutta työpaikan testeissä osoittautui, että itse asiassa olen hyvin jäykkä persoonallisuus. Olen sitten komeasti jäykkä, Markku muotoilee.

Olemista vai tekemistä?

Luonteiden erilaisuus näkyy pariskunnan arjessa monella tavalla. Markun luonteenpiirteistä nousee myönteisyys ja elämän voima, mutta Marian toimintaa ja ajattelua ohjaa pessimismi.

− Helposti näen asiat ja tulevaisuuden synkästi. Ja sitä elämänvoimaa ei minussa sillä tavalla ole. Ainakin olen hyötynyt siitä, että Markulla sitä on, Maria pohtii.

Markku löytää erilaisuutta parin toimintatavoista.

− Maria on enemmän olemisen ja minä tekemisen tai toiminnan ihminen. Olen itse asiassa oppinut Marialta aika paljon sitä, että oleminenkin riittää, Markku sanoo.

− Meillä on aika iso haaste siinä, että otan ilmantilan herruuden vähän kaikella tavalla. Vaikka Maria olisi vähän masentunut, voin vetää komeasti virsiä tai hengellisiä lauluja siitä omasta olotilastani käsin ollenkaan tajuamatta, että voisin selvittää, onko toinen samassa moodissa, Markku tunnustaa.

− Niin, minähän sen olen sitten kertonut, kun et ole sitä itse hoksannut, Maria heittää miehelleen.

Ensin se viehätti, sitten pelotti

Paljon ovat Maria ja Markku ehtineet oppia 42 vuoden aikana.

− Nuorempana halusin olla hyvä ja kiltti ihminen ja olen ollut hyvin mukautuvainen. Myös meidän avioliitossamme mukauduin, ja Markku tosiaan näytti sitä kaapin paikkaa, Maria muistelee.

Markku kertoo, että he aikoinaan etsivät samanlaista puolisoa mutta löysivät erilaisen.

− Ensin erilaisuus itse asiassa suuresti viehätti ja myöhemmin se alkoi hirveästi ärsyttää. Nyt tässä vaiheessa sitä erilaisuutta alkaa osata jo vähän hyödyntääkin.

Hyväksymistä puolin ja toisin

Millaisia neuvoja aviopari haluaa antaa muille pareille, jotka tuntevat olevansa aivan erilaisia? Maria toteaa, että puolison erilaisuuden havaitseminen voi olla yllättävä hetki, kun on tarkastellut toista omien silmälasiensa läpi ja on halunnut nähdä hänet tietyllä tavalla.

 

”Jos et saa puolisoasi hyvällä muuttumaan, muutu itse.

− Jos huomaa, että puoliso on hyvin erilainen, niin kyllä hyväksymistyö on tärkeää. Ettei se jonkun osatekijän erilaisuus kumoa kaikkea muuta, mikä on niin tärkeää ja rakasta, ja on elämän varrella osoittautunut meitä yhdistäväksi.

Markku on harjoitellut joustavuutta, ja se on saanut aikaan hyvää. Hän on opetellut luopumaan miehisistä uskomuksista, vaikkapa sellaisesta, että kangaskaupassa tai vaatekaupassa on tylsää.

− Osallistun nyt välillä Marian vaateostoksiin ja otan sen ihan kiinnostavana asiana. Suostumme nyt puolin ja toisin toistemme asioihin. Ja yksi tärkeä juttu on kyllä se, että kohtaa puolison ainutkertaisena yksilönä eikä vain sukupuolensa edustajana.

Markku antaa erilaisuudessa eläville puolisoille yhden neuvon:

− Jos et saa puolisoasi hyvällä muuttumaan, muutu itse.

Teksti: Heikki Paatelma Heini Röyskön haastattelun pohjalta

Tänään Radio Deissä alkaa uusi AVEC-podcast -ohjelmasarja, jossa Ihoset kertovat tarinansa. Kuuntele sarjaa aina maanantaisin klo 22.03 tai lauantaisin klo 18.03. Jaksot löytyvät jälkikäteen myös Dei Plussasta.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)