Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Luther-säätiöön vihitään viisi uutta pappia

 

Jazzmuusikko Harri Huovinen oli perheineen yhden työkauden Japanissa Kansanlähetyksen lähettinä musiikkityössä. Kuva: Tuomas Salo

Matti Väisänen vihkii viisi uutta pastoria Suomen Luther-säätiön seurakuntien palvelukseen. Pappisvihkimys järjestetään 26. toukokuuta Lahdessa. Yksi vihittävistä on Kansanlähetyksen entinen lähetti Harri Huovinen.

Harri Huovinen on työskennellyt aikaisemmin Kansanlähetyksen Japanin lähettinä musiikki- ja seurakuntatyössä. Ensimmäisen työkauden jälkeen toiselle työkaudelle lähtöä päätettiin lykätä ja hän hakeutui opiskelemaan teologiaa. Hän näki teologian opinnot tarpeelliseksi työssä, johon häntä toiselle kaudelle kaavailtiin.

– Kun asiaa pohdittiin, kävi ilmeiseksi, että emme jakaneet Kansanlähetyksen kanssa aivan samaa näkyä siitä, mitä on paimenvirka. Aavistelen, että taustalla on myös joitakin perustavanlaatuisempia teologisia näkemyseroja, muun muassa kirkon olemuksesta. Neuvottelimme asiasta moneen otteeseen. Reilun vuoden prosessin jälkeen sovimme hyvässä yhteisymmärryksessä, että on ehkä parempi, että jatkan opintojani ja päätän työsuhteeni toistaiseksi. Kun tämä päätös oli tehty, Lahden Samuel-yhteisö kutsui minut pastoriksi.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Huovinen tulee pappissuvusta. Esimerkiksi hänen setänsä on piispa Eero Huovinen. Pappisvihkimyksellä on Harri Huoviselle suuri merkitys.

– Paimenvirka on asia, jonka Kristus on itse asettanut kirkolleen. Niin kuin Paavali sanoo, se on jalo toimi. Virka on valtavan suuri vastuu ja luottamuksen osoitus, ja otan sen vavistuksella vastaan. Samalla on myös suuri ilo saada palvella Jumalan seurakuntaa sanan ja sakramenttien virassa.

– Minulle on hirveän tärkeää, että saan palvella virassa, johon seurakunta julkisesti kutsuu ja asettaa, ja joka on voimassa aina ja kaikkialla.

Miksi Huovisen tienä on juuri Luther-säätiö?

– Ajattelen, että keskeistä minulle on se, että saan pitäytyä siihen raamatulliseen klassiseen kristinuskoon, jota luterilainen kirkko ja luterilainen oppi on perinteisesti edustanut.

 

Lahden pappisvihkimyksessä vihitään myös Jouni Anttila (palveluspaikkana Helsingin Markus-yhteisö), Wille Huuskonen (Seinäjoen Luukas-yhteisö), Pekka-Tapio Hyppönen (Lappeenrannan Joona-yhteisö ja Imatran Joosua-yhteisö) ja Patrik Saviaro (Kokkolan Andreas-yhteisö ja Pietarsaaren S:t Jakobs församling). Osa vihittävistä tulee hoitamaan papinvirkaa oman toimensa ohella.

Lahden pappisvihkimyksen jälkeen Suomessa toimii 12 Väisäsen vihkimää pappia. Missionsprovinsenin kautta pappisvihkimyksen saaneita pastoreita on Suomessa yhteensä 20.

Lahdessa pidettävä pappisvihkimys on kolmas vihkimys sen jälkeen, kun Matti Väisänen vihittiin piispaksi Ruotsin ja Suomen lähetysprovinssissa (Missionsprovinsen i Sverige och Finland) 20. maaliskuuta 2010.

Vuonna 1999 perustetun Luther-säätiön jumalanpalvelusyhteisöillä on toimintaa 26 paikkakunnalla ja säätiön palveluksessa työskentelee yhteensä 18 seurakuntalaisten vapaaehtoisilla kannatusvaroilla palkattua työntekijää.