Elämäntaito: Arkkipiispasta kuoriutuu duettolaulaja ja radiojuontaja ­­– Dei Plussaan tuleva uusi podcast-sarja on poikkeuksellinen avaus

Parisuhdetohtori suosittelee: Lomalle parisuhdehuollon kautta

 

Parempi avioliitto ry:n parisuhdetapahtumissa päällimmäiset asiat ja tunteet voi purkaa turvallisessa ympäristössä, ohjatusti vertaisryhmissä. Sen jälkeen lomakin maistuu paremmalta. (Kuva: Olli Orkoneva)

Parisuhteen käsittelemättömät ristiriidat kärjistyvät usein lomalla. Siksi lomakauden aloittaminen parisuhteen hoitamisella parantaa kesälomakokemusta, vähentää stressiä ja lisää kiintymystä.

Lapsiperheissä arkea eletään usein lasten ehdoilla. Vaikkei lapsia olisikaan, loman kynnyksellä odotukset parisuhdetta kohtaan ovat tapissaan. Suomessa avioeropiikit osuvat tammikuulle ja elokuulle, heti lomien jälkeen. Siksi hyvin yhdessä vietetty loma on kuin suhteen henkivakuutus. Jos tunnekuormaa ei saada loman aluksi purettua, koko loma saattaa mennä toisen syyttelyksi.

“Pitkissä ja onnellisissa suhteissa on onnettomien suhteiden lailla tunneyhteyden katkoksia, vaikeuksia ja ristiriitoja. Yksi ero kuitenkin löytyy: onnellisiksi koetuissa suhteissa on kyky palata tunneyhteyteen katkoksen jälkeen”, sanoo aiheesta väitellyt Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen.

Sansa neliöb. 3.5.-2.6. MJa

Pettymys ja kipu suhteessa ovat usein seurausta kommunikaation puutteesta. Molemmilla puolisoilla on tarve ja oikeus tulla kuulluksi. Myötäelävä kuunteleminen kannattaa: vain kuulluksi tullut voi kuunnella ja kuulla.

Miten sitä voisi arjessa lisätä? “Suosittelen arkista tekemistä kuten yhteisiä kauppareissuja, läheisyyttä, rauhallisia aamukahveja kaksin tai esimerkiksi parisuhdetapahtumaan osallistumista heti loman aluksi. Rimaa kannattaa laskea siten, että kiinnittää erityisesti huomiota pieniin onnelliseksi tekeviin asioihin”, vinkkaa parisuhdetohtori.

Parisuhdeleiri voi pysäyttää eroaikeet

Parempi avioliitto ry on järjestänyt parisuhdetapahtumia ympäri Suomen jo 45 vuoden ajan. Niille on osallistunut kymmeniä tuhansia suomalaisia, ja tulokset ovat vaikuttavia:
“Joka vuosi saamme useita viestejä, miten leirille osallistuminen on ehkäissyt eroja tai pysäyttänyt jo vireillä olleen eroprosessin. Parisuhteen vuosihuolto pitäisi kuulua jokaiseen suhteeseen. Kursseilta saa konkreettisia työkaluja paikata vuosien mittaan suhteeseen tulleita lommoja, haavoja tai vain löytää uutta kipinää”, kuvaa Ranssi-Matikainen.

Parisuhdetapahtumissa päällimmäiset asiat ja tunteet voi purkaa turvallisessa ympäristössä, ohjatusti vertaisryhmissä. Sen jälkeen lomakin maistuu paremmalta.

Parisuhdetohtorin viisi lomavinkkiä

  1. Pitäkää toisianne kesän tärkeimpänä ihmisenä.
  2. Aloittakaa loma-aamut yhdessä. Lämmin kahvikuppi kertoo rakkaudesta lempeästi.
  3. Muistelkaa yhdessä myönteisiä seksikokemuksianne. Läheisyys ja kipinä viriävät omalla painollaan, kun siihen avautuu mahdollisuus.
  4. Puhukaa kunnioittavasti. Kauniit sanat, asioiden keskittynyt kuunteleminen sekä sipaisut ohimennen tekevät lomalla onnelliseksi.
  5. Aloittakaa loma parisuhdetapahtumalla. Suhde kaipaa auton, puutarhan ja talon tavoin säännöllistä perushuoltoa.

 

 

 
Parempi avioliitto, artikkeliban.