Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Liisa Jaakonsaari: ”Vihapuhe kumpuaa maailman ymmärtämisen vaikeudesta”

 
Liisa Jaakonsaari

– Olen elämästä kiitollinen ja siitä, että olen vielä nytkin saanut olla terve, pohdiskelee Liisa Jaakonsaari pääsiäisen lähestyessä.

Sdp:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari vertaa EU:n nykyisten oikeistopopulistien liikehdintää natsi-Saksaa edeltäneen Weimarin tasavallan tilanteeseen.
– Molemmilla on samanlaiset perusteet, vertasi Jaakonsaari Radio Dein eurovaalitentissä torstaina.

Suomen sosialidemokraattisen puolueen eurovaaliehdokasta huolestuttavat maahanmuuttovastaiset asenteet, joiden hän katsoo kärjistyneen eurokriisin seurauksena. Jaakonsaari syyttää poliitikkoja populistisesta ääntenkalastelusta, joka synnyttää vihapuhetta.

– Vihapuheet varsinkin tällaisissa kriisinoloissa ovat erittäin vaarallisia. Niissä etsitään syyllisiä lamaan. Silloin herkästi osoitetaan sormella monissa maissa maahanmuuttajiin. Kreikassa on jo tapahtunut maahanmuuttajien murhia. Tämä on sellainen basilli, jonka ei toivoisi leviävän, totesi Jaakonsaari Radio Dein vaalitentissä.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Liisa Jaakonsaaren mukaan Suomessa ja Euroopassa tulisi pureutua vakavasti vihapuheen taakse.

– Yritetään paneutua perussyihin, mistä tällainen viha kumpuaa. Tänä päivänä syitä ovat vahva näköalattomuus, joka johtuu nuorisotyöttömyydestä, sekä maailman ymmärtämisen vaikeus.

– Ymmärrän sen todella hyvin, että duunarille, jonka tehdas viedään muualle ja hän jää odottamaan entistä työpaikkaa, jota ei koskaan tule, tulee katkera olo. Tämä saattaa purkautua luottamuksena populistisiin virtauksiin. Se on asia, joka on monimutkainen.

”Ihmiset etsivät vääriä profeettoja ja vääriä jumalia”

Jaakonsaaren mukaan oikeistopopulistiset virtaukset ilmenevät EU:n jäsenmaissa eri tavoin. Briteissä vaaditaan Brysselin vallan leikkaamista ja kansallisvaltioiden päätösvallan lisäämistä. Hollannin sisäpolitiikkaa on myllertänyt oikeistopopulistinen Vapauspuolue. Kotimaisena esimerkkinä Jaakonsaari mainitsee perussuomalaiset, joiden hän kirjoittaa blogissaan ”virittelevän sielunkieliä houkuttamaan ja koukuttamaan äänestäjiä”.

– Vielä vuosi sitten moni viisas ennusti Suomessakin euron romahtamista ja EU:n hajoamista. On käynyt päinvastoin: velkakriisi on johtanut Euroopan unionin ja rahaliiton rakenteiden vahvistumiseen. Idean kestävyys joutuu vielä kuitenkin moneen testiin. Kreikka tulee koettelemaan vielä ainakin kerran. Draama ei lopu ainakaan vaikenemalla, Jaakonsaari huomauttaa.

Helppoheikkimäisen eurokritiikin ja maahanmuuttajavastaisuuden lietsomisen demarivaikuttaja tyrmää tylysti ja pitää kehitystä vaarallisena.

– Trendi on minun mielestäni vaarallinen, koska se muistuttaa Weimarin tasavallan tilannetta, jossa ihmiset etsivät vääriä profeettoja ja vääriä jumalia ja tulos oli kauhea.

Liisa Jaakonsaaren haastattelu ja muut vaalitentit Radio Dein ohjelma-arkistossa

Kirkko haastaa EU-parlamenttiehdokkaita keskusteluun Euroopan unioniin liittyvistä arvokysymyksistä. Radio Dei lähettää Kirkon EU-arvoillan suorana lähetyksenä Helsingin Tuomiokirkon kryptasta maanantaina 28.4. klo 18.00-19.30.

Kuuntele, kuinka Liisa Jaakonsaari kommentoi kristinuskon asemaa EU:ssa ja Suvivirren laulamista suomalaisten koulujen kevätjuhlissa [toimittaja Ariel Neulaniemi 2min 30s]:

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)