Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Liikenneasemayrittäjä Jari-Pekka Koponen: Minulla on armollinen Jumala

 

Tavallisesti Jari-Pekka Koponen kuvataan liikenneasemansa polttoainepumpulla. Nyt hän on istahtanut toimiston vierastuoliin sylissään perheen kääpiövillakoirista Lilli (edessä) ja Lotta. Kuva: Kari Kallberg

Seitsemänvuotiaan Jari-Pekka Koposen lupaus on ollut hänen elämänsä tärkein päätös. Menestyneelle liikenneasemayrittäjälle myös elämän varjopuolet ja raskaat menetykset ovat tulleet tutuiksi.

Liikenneasemayrittäjä Jari-Pekka Koponen (56) kertoo kirjassa Näin Jumala löysi minut (toimittanut Juhani Happonen, Aikamedia 2019), miten häneltä seitsenvuotiaana poikana kysyttiin, tahtoisiko hän tulla uskoon, kun hän oli uskovan kirvesmiehen, Pauli Solehmaisen, autossa matkalla Hankasalmen helluntaiseurakunnan tilaisuuteen. Perillä häneltä kysyttiin, halusiko hän, että hänen puolestaan rukoiltaisiin. Kun hän oli vastannut myöntävästi, hänen puolestaan rukoiltiin. Koponen tuli uskoon. 

Nyt, kun Koponen tarkastelee asioita ja tapahtumia 50 vuotta lupauksen jälkeen, hän ymmärtää, että tuo pikkupojan lupaus on ollut hänen elämänsä tärkein päätös. Se on kestänyt ja ohjannut  elämää tähän asti.

SEKL Neliöb. 25.-31.3. MJa

Aina on aikaa tärkeimmälle

Jari-Pekka Koposen juuret ovat Hankasalmen Säkinmäen kylässä, vaikka viime vuodet hän on ollut vaimonsa kanssa jyväskyläläinen.

Koti oli maatilalla. Perheeseen syntyi yhdeksän poikaa ja yksi tyttö. Lisäksi heillä oli pari sijaislasta. Juurten lisäksi Hankasalmi on Koposelle tärkeä, sillä sieltä alkoi hänen uransa yrittäjänä. Nälkämäkeen, Jyväskylästä Kuopioon vievän valtatie yhdeksän ja valtatie 23:n risteykseen, avattiin juhannuksena 1990 ensimmäinen Jari-Pekka-liikenneasema. Sitä ovat seuranneet Jari-Pekat Hartolaan ja Joroisiin, nelos- ja viitosteiden varteen. Koponen toimii Jari-Pekka Oy:n toimitusjohtajana. Perheyrityksen palveluksessa on yhteensä noin sata työntekijää. 

Oman yrityksensä johtamisen lisäksi Koposella on lukuisia luottamustehtäviä. Hän on muun muassa Keski-Suomen yrittäjien puheenjohtaja. Kiireisen arjen keskellä hänellä on aikaa evankeliumin ja seurakuntien palvelemiseen. Hän olikin yksi syksyllä 2021 järjestetyn Hankasalmella toimivien seurakuntien yhteisen HankasalmiMission vastuunkantajista. Hän iloitsee mission aikana syntyneestä hankasalmelaisten kristittyjen yhteydestä. 

Jari-Pekka Koposen perheyrityksen liikenne-

asemat tunnetaan siitä, ettei niissä myydä alkoholia ja tupakkaa. Ravintoloissakaan ei ole tarjolla ykkösolutta vahvempaa. Raittiuden edistämisen periaate on kestänyt myös taloudellisten vaikeuksien keskellä.

Korona-aika ja pankkikriisi koettelivat

Tätä haastattelua tehtäessä on päästy eroon koronapandemian rajoituksista ja vaikutuksista. Nyt odotetaan, millaisiksi muodostuvat Venäjän aloittaman Ukrainan sodan todelliset vaikutukset niin ihmisten elämään kuin yritysten toimintaan. Kun koronapandemia alkoi osoittaa hiipumisen merkkejä, Koponen itse sai tartunnan. Nyt hän on toipunut siitä. Korona kuritti liikenneasemia kovalla kädellä:

– Juhannuksena 2020 olisi juhlittu ensimmäisen Jari-Pekka-liikenneaseman 30-vuotista toimintaa. Maaliskuun puolivälissä 2020 astuivat voimaan koronarajoitukset, jotka sallivat vain ruoka-annosten ulosmyynnin, mutta eivät ruokailua sisätiloissa. Samalla polttoainepumpuilta vähenivät tankkaajat, kun ihmiset eivät enää liikkuneet. Elämäni ensimmäisten yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen jo huhtikuun alkupuolella alkoivat neljä viikkoa kestäneet lomautukset. Henkilökunnalle tarjottiin myös mahdollisuus aloittaa loma heti toukokuusta alkaen. Sadasta työntekijästä lomautettiin kaikkiaan kaksi kolmasosaa, Koponen kertoo.

– Minulle oli yrittäjänä ja työnantajana raskasta ajatella ja nähdä, miten lomautukset vaikuttivat kokonaisten perheiden elämään.

Koronasta on selvitty, ja liikenneasemat ovat palvelleet lupauksena mukaisesti vuorokauden ympäri, mutta, aika on ollut niin henkisesti kuin taloudellisesti raskasta.

– Henkilökunnan lomautukset olivat yrittäjän elämäni toiseksi raskain kokemus. Pari vuotta kestänyttä korona-aikaa ei kuitenkaan voi verrata ”yllätykseen”, joka syntyi, kun 1990-luvun alkuvuosina — muutama vuosi ensimmäisen Jari-Pekan avaamisen jälkeen — markka devalvoitiin. Yhdessä pankkikriisin kanssa se kasvatti puolentoista miljoonan markan velkoja ja vaikutti korkoihin. Niistäkin selvittiin. Kaikki yrittäjät eivät koskaan selvinneet. Osa saattaa maksaa velkojaan edelleen.

Koponen muistuttaa, että lama ja pankkikriisi vaikuttivat pahiten yrittäjiin ja yritysten henkilökuntaan. Koronan seuraukset taas ovat koskettaneet koko yhteiskuntaa ja maailmaa. Hän ihmetteleekin, missä ovat pankkikriisin aikana lähetetyt television ja radion keskustelut ja puheenvuorot, joissa ihmisiä tuettiin ja lohdutettiin. Korona-aikana viestimissä on keskitytty vain leviämislukuihin ja tautitilanteeseen. Onko yhteiskunta muuttunut niin paljon, ettei henkistä ja hengellistä tukea nähdä enää tarpeellisena?

Elämä jatkuu menetysten jälkeen

Jari-Pekka Koponen on kokenut myös henkilökohtaisessa elämässään menetyksiä. Raskaimpia niistä ovat olleet hänen ainoan sisarensa ja myöhemmin tämän tyttären äkilliset kuolemat:

– Kaikkein raskain on ollut kuitenkin pitkäaikaisen yhtiökumppanini ja veljeni, samassa kiinteistöissä leipomoa pitäneen Timo-Tapion traaginen kuolema. Hän oli alkanut voida huonosti syksyllä 2009 ja jäi uupumuksen vuoksi sairauslomalle. Itsenäisyyspäivänä 2010 hän lähti kävelemään junaradan vierelle. Tuolta matkalta Timo ei enää palannut, Koponen kertoo.

– Monet kysymykset täyttivät minun ja koko lähipiirin mielet. Minua vaivasi osaltaan myös syyllisyys: enkö tai emmekö olisi voineet auttaa häntä? Syyllisyyden rinnalle alkoi hiipiä myös katkeruus.

Menetyksestä selviämiseen tarvittiin ammattiapua — myös koko työyhteisölle. 

– Noin vuoden kuluttua tapahtuneesta näin unta, jossa Timo tuli ja kosketti kättäni. Se muutti suruani. Ymmärsin, miten elämme sittenkin ovat taivaan ympäröiminä. Sisälläni on kuitenkin Timon kokoinen tyhjä paikka jälleennäkemiseemme asti.

Koposta ovat puhutelleet viime aikoina HankasalmiMissiossakin puhujana olleen evankelista Ilkka Puhakan ajatukset elämän varjoista ja syvyydestä tulevista siunauksista.

– Näin on tapahtunut ainakin omassa elämässäni. Olen kokenut, että Jumalan armo on suurempi kuin osaamme ymmärtää. Kristittynä ja yrittäjänä haluaisin kertoa kaikille, että elämä jatkuu menetysten ja vaikeuksienkin jälkeen. 

Elämän kokemukset ja koettelemukset ovat opettaneet Koposen luottamaan rukouksen mahdollisuuksiin. Hän muistuttaa, että rukousta tarvitaan enemmän kuin koskaan, kun elämme Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan mukanaan tuomassa epävarmuudessa. Se ahdistaa yrittäjää niin kuin meitä kaikkia.

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024