Kirkko: Piispainkokous esittää kirkollista vihkimistä kaikille pareille – yksi piispainkokouksen jäsen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen

Leo Meller pyytää opetuksiaan anteeksi kuulijoiltaan – kuuntele saarnamiehen tyrmäävä tunnustus Dei Plussasta

 
Leo Meller katuu opetuksiaan. Kuvassa Leo Meller syksyisellä meren rannalla. Kuva: Olli Häkämies

– Miten tärkeä julistustyössä olevan onkaan löytää tasapaino kristillisyydessä. Siinä minä olin aika huono, tunnustaa kesällä kahdeksankymmentä vuotta täyttänyt Leo Meller. Kuva: Olli Häkämies

Leo Meller, yksi Suomen tunnetuimmista uskonnollisista johtajista, tipautti Radio Dein haastattelussa hengellisen kentän uutispommin. Takavuosina Jumalan luottomiehenä esiintynyt saarnaaja pyysi puheitaan ja opetuksiaan anteeksi.

Radio Dein Herätys!-aamulähetyksen juontaja Mikael Juntunen oli kutsunut heinäkuussa 80-vuotispäiviään viettäneen Patmos Lähetyssäätiön keulahahmon keskustelemaan suoraan studiolähetykseen sanomisen vastuusta.

Pitkän saarnamiehen uransa aikana Leo Meller on ehtinyt ihastuttaa ja vihastuttaa. 1970-luvulla hän kertoi silloisen öljykriisin olleen itsestään selvä lopunajan merkki. Vuodeksi 1982 hän ennusti Suomeen nälänhätää, jota ei kuulunut. Yhdysvaltain tuoreimpien presidentinvaalien aikana hän profetoi Donald Trumpin olevan Jumalan voideltu, jonka päällä on Herran henki.

Karas-Sana Neliöb. 18.-24.3.

”Olen ollut vision valtaama.”

Yhteinen nimittäjä Mellerin irrallisille puheille on ajan hengen haistelu. Saarnamies on läpi vuosikymmenten ottanut kulloinkin pinnalla oleviin yhteiskunnallisiin ilmiöihin kriittisiä kantoja ja liittänyt kansalaisten huolenaiheisiin omintakeisia tulkintoja Pyhien tekstien ennustusten toteutumisesta.

Nyt Leo Mellerissä asuu katumuksen henki.

– Kun tänään luen omia vanhoja tekstejäni ja mietin, mitä olen puhunut, niin minulla on anteeksipyydettävää sekä Jumalaltani että kuulijoiltani ja lukijoiltani, hän sanoo.

Radio Dein aamulähetyksessä Meller sai vastattavakseen kysymyksen, kuinka hän itse – henkilökohtaisella tasolla – katsoo historiaansa ja omia opetuksiaan taaksepäin.

– Kysymys pistää sormen hyvin arkaan ja haavoilla olevaan kohtaan omassa sielussani, kuului julistajan vastaus.

Leo Mellerin mukaan hänet vei raamatunopettajana ja -tulkitsijana hakoteille amerikkalainen karismaattinen kristillisyys. Tarkemmin sanottuna sen ihannointi.

Suuntauksessa korostuvat usein ”Hengen ilmoitus”, joka tyypillisimmin tipahtaa yksittäiselle valovoimaiselle johtajalle, sekä menestysteologia. Jälkimmäistä mitataan tavallisimmin pankkitilille kirjautuvilla numeroilla.

– Nuoruudessa sain olla opiskelemassa ja kokemassa amerikkalaista kristillisyyttä – siis niinä vuosina, jolloin olin kaikkein eniten vaikutuksille altis, Leo Meller selittää.

Nuoruudessa oppimaansa hän lähti soveltamaan kypsemmällä aikuisiällä.

– Ainakin parikymmentä vuotta pidin hyvin voimakkaasti esikuvinani amerikkalaista lopunajan julistusta ja sitä voimaa, rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta, jolla nämä amerikkalaiset mallini toimivat ja julistivat.

Puheiden tallentuminen arkistoon kauhistuttaa

Vaikka Meller myöntää olleensa hakoteillä ja väärässä, hän kiistää huijanneensa tietoisesti ensimmäistäkään kuulijaa.

– En ole sanonut mitään, mihin en olisi uskonut sillä hetkellä.

Amerikkalaisessa karismaattisessa herätyskristillisyydessä – sekä Leo Mellerin maailmankuvassa – yhdistyivät kapitalismi, kristillinen fundamentalismi ja kritiikitön Israel-myönteisyys. Nyt Meller myöntää hänen  maailmankuvansa olleen vääristynyt ja raittiille kristillisyydelle vieras.

– Kaikki ne esikuvat löytyivät Amerikasta. Billy Graham sanoi ennen kuolemaansa, että häntä ahdistaa se, että hänen nimellänsä on olemassa museo.

”Itkevä Getsemanen Jeesus – hänelle minulla on ollut vähän aikaa.”

Pohjois-Carolinan Charlottessa sijaitseva Billy Graham Library on julkinen museon ja kirjaston yhdistelmä, joka dokumentoi vuonna 2018 kuolleen evankelistan elämää. Museossa on mahdollisuus kuunnella kaikki tallennetut Billy Grahamin puheet ja painetut tekstit.

Meller kaipaa yhtä vähän kaiken kattavaa opetustensa dokumentointia kuin lähes satavuotiaaksi elänyt Graham.

– Billy Graham sanoi, että kun hän taivaaseen menee, niin hänen jatkuva anomus Jumalalta taivaassa on: ”Jumala, sensuroi nuoruuttani ja menneisyyttäni nimeäni kantavassa museossa!”

Leo Mellerin mukaan ”on paljon sellaista, jonka toivoisin voivani elää, puhua ja kirjoittaa toisella tavalla”.

Yksi seikka miehen anteeksipyynnössä jää vaivaamaan. Saarnaaja pyytää anteeksi opetuksiaan, joihin hän on omien sanojensa mukaan vilpittömästi kyeisellä hetkellä uskonut. Mikä on saanut ”Jumalan lähettilääksi” kutsutun miehen erehtymään niin pahasti, että Meller myöntää nyt puhuneensa pehmeitä?

– Siihen, mitä olen eskatologisella ja profeetallisella alueella puhunut, pätee yksi asia. En ole huijannut, mutta olen ollut vision valtaama. Olen kokenut, että näin minun täytyy sanoa.

Karismaattisen äänen omaava Meller kiertää yhä seurakuntia. Hän on saarnamies, jonka on vaikea nähdä omaehtoisesti astuvan tervaan ja höyheniin. Siitä huolimatta katumuksen henki tuntuu juuri nyt olevan hänen kielenkäytössään lähempänä kuin suureellisesti lausuttu Herran henki -terminologia.

– Yhtä asiaa minä kadun. Ja se on vahva katumuksen aihe. Vuosiini on mahtunut paljon raamatullisen oikeassa olemisen ja joskus armottomankin julistuksen aikaa. Itkevä Getsemanen Jeesus – hänelle minulla on ollut vähän aikaa.

Kuuntele Leo Mellerin haastattelu Dei Plussasta [Herätys! 13.9.2022, kohdasta 1h 51min ->]

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)