Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Lempääläinen Tsemppi Cafe sai valtakunnallista tunnustusta toiminnastaan mielenterveyden hyväksi

 

Tsemppi Cafeta järjestetään näissä Lempäälän seurakunnan tiloissa, kahvila Olkkarissa. Kuva: Eija Paavonperä

Tsemppi Cafe on evankelis-luterilaisen seurakunnan ja paikallisen psykiatrian yksikön hedelmällistä yhteistyötä, jolla edistetään lempääläisten mielenterveyttä. Toiminta sai marraskuussa Kunteko 2020 –palkinnon.

Tsemppi Cafe järjestetään ennalta ilmoitettuina ajankohtina seurakunnan kahvilassa, Olkkarissa. Siellä kuulee matalan kynnyksen periaatteella mielenterveysasiaa sekä ammattilaisilta että kokemusasiantuntijoilta.

Samalla on mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Ovet ovat avoinna kaikille kiinnostuneille.

Seurakunnan työntekijä toimii emäntänä. Psykiatrian yksikön vastaava sairaanhoitaja kantaa vastuun ohjelmasta, jossa hän mieluusti ottaa huomioon kuntalaisten toiveet.

– Tsemppi Cafe syntyi reilut puolitoista vuotta sitten vastaamaan lisääntyneiden mielenterveyspalvelujen kysyntään. Halusimme tarjota Lempäälässä ennaltaehkäisevää ja elämään sisältöä tuovaa toimintaa, kirjoittaa hankekuvauksessa vastaava sairaanhoitaja Minna Salonen psykiatrian yksiköstä.

– Ideoimme Tsemppi Cafen yhdessä seurakunnan ja psykiatrian yksikön henkilöstön kanssa. Seurakunnalla oli tarjota kahvilatila paikaksi. Puhujat kokosimme psykiatrian yksiköstä, sosiaalitoimesta ja kolmannen sektorin palveluista.

Cafessa mielen hyvinvointia edistetään tiedon, omahoito-ohjeiden ja kokemusten jakamisella. Myös se, että ihmisiä saadaan liikkeelle ja toisten seuraan, on hyvä asia.

– Tavoitteeksi asetettiin mukava yhdessäolo ja avoin keskustelu. Yhdessä on myös saatu purettua mielenterveysongelmien stigmaa.

– Tsemppi Cafe sopii muidenkin kuntasektorilla toimivien työntekijöiden koulutustilaisuudeksi sekä avuksi ja syrjäytymisen ehkäisyksi omaisille, sairastuneille ja omasta terveydestään kiinnostuneille kuntalaisille.

Tsemppi Cafe on osallistujille maksuton, eikä toimintaan ole pyydetty tai saatu rahoitusta. Seurakunta tarjoaa kahvit. Puhujat ovat mukana osana työtään. Kolmannen sektorin palveluntuottajat ovat rahoittaneet vierailunsa itse.

– ”Mutu-tuntuma” on, että mielenterveysongelmiin on saatu apua varhaisemmassa vaiheessa ja että arjessa jaksaminen paranee ihmisillä, jotka ovat löytäneet tämän toiminnan omaksi paikakseen.

– Yhteisöllisyys kunnan sisällä on noussut, yhteistyö seurakunnan kanssa tiivistynyt ja laatu kuntalaisten saamissa palveluissa noussut.

Tarkoitus on, että Tsemppi Cafe jatkaa hyväksi todetulla mallilla tulevaisuudessa.

Toiminta palkittiin marraskuussa Kunteko-gaalassa yhtenä hyvänä sosiaali- ja terveysalan kehityshankkeena. Kaikkiaan tilaisuudessa jaettiin 41 palkintoa.

Kunteko 2020 on kunta-alan työelämän kehittämisohjelma.

lähde: www.kunteko.fi